Măsuri asiguratorii de peste 17 milioane de lei instituite de către polițiști în dosare de criminalitate economică

Măsuri asiguratorii de peste 17 milioane de lei instituite de către polițiști în dosare de criminalitate economică

În ultima săptămână, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au efectuat 76 de percheziții, au instituit măsuri asigurătorii în valoare de peste 17.000.000 de lei și au indisponibilizat bunuri în valoare totală de peste 3.400.000 de lei, în cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracțiuni economice.

În perioada 30 noiembrie – 7 decembrie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au efectuat 76 de percheziții domiciliare și au pus în aplicare 83 de mandate de aducere, în cadrul unor dosare penale ce vizează infracțiuni economice.

În cauzele penale instrumentate, faţă de 154 de persoane a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale, iar față de 36 au fost dispuse măsuri preventive (9 reținute, 3 arestate la domiciliu şi 24 sub control judiciar).

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 17.806.024 de lei, dintre care peste 1.402.083 de lei în numerar sau în cont bancar și au fost indisponibilizate bunuri în valoare totală de peste 3.400.000 de lei.

Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, peste 882.600 de ţigarete şi 188 de litri de alcool.

În ultima săptămână, în urma definitivării cercetărilor, polițiștii au formulat propuneri de trimitere în judecată în 30 de dosare penale privind infracțiuni de natură economică

* * *

La data de 5 decembrie 2018, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.G.P.R., sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, au efectuat o percheziţie domiciliară, în București, la locuința unei persoane bănuite de reproducerea neautorizată de programe pentru calculator pe sisteme de calcul.

Astfel, cel în cauză este bănuit că, în perioada 2017-2018, ar fi comercializat programe și licențe fără acordul titularului de drepturi.

Persoana implicată ar fi utilizat, fără consimțământul titularului, semne identice cu mărcile verbale și figurative în activitatea de promovare și distribuire a credențialelor neautorizate de acces la programe, atât în cadrul anunțului de pe o platformă online, cât și în emailurile transmise clienților.

Acesta ar fi pus în vânzare programe despre care știa că sunt în versiune academică sau educațională (prin urmare care se adresează în mod clar unor anumiți subiecți – profesori, membri ai personalului auxiliar și studenților la instituțiile academice) către o categorie nedeterminată de subiecți, fără a verifica prezența cerințelor cerute de contractul de licență.

Programele educaționale ar fi fost vândute drept programe perpetue, la un preț semnificativ mai mic față de prețul de piață al programelor.

În urma percheziției, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor o unitate de calcul, 2 HDD-uri, 7 memory stick-uri și 9 CD/DVD-uri susceptibile a conţine informaţii utile cauzei.

Cel în cauză condus la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, unde a fost audiat. În cauză, cercetările sunt continuate.

* * *

La data de 5 decembrie a.c., polițiștii de investigare a criminalității economice din București, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, au efectuat 18 percheziții, în București, Ilfov, Giurgiu, Călărași și Dâmbovița, la persoane bănuite de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

În fapt, din cercetări a reieșit că, în perioada 2014 – 2016, cei în cauză s-ar fi prezentat la mai multe agenții bancare de pe raza municipiului București unde, în baza unor documente falsificate (adeverințe de salariu, decizii de pensionare sau cupoane de pensie), ar fi solicitat și obținut credite de nevoi personale și carduri de cumpărături cu valori cuprinse între 1.000 de lei și 40.000 de lei.

Fața de 15 persoane a fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. De asemenea, 6 persoane au fost reținute pentru 24 de ore.

* * *

La data de 5 decembrie a.c, poliţiştii specializați în investigarea criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brașov, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, au efectuat 11 percheziții domiciliare, pe raza județelor Brașov, Prahova, Galați și a municipiului București și au pus în aplicare 6 mandate de aducere.

Activitățile s-au desfășurat în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în modalitatea înregistrării de cheltuieli fictive.

Prejudiciul estimat a fi cauzat prin activitatea infracțională este de 1.000.000 de lei.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate documente financiar contabile, care constituie mijloace de probă și medii de stocare.

La activități au participat polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Prahova și Galați, Poliției Municipiului București, precum și specialiști criminaliști și polițiști de acțiuni speciale din cadrul I.P.J. Brașov.

Comenteaza acest articol

css.php