Maternitatea din Medgidia, inca preferata mamicilor

In primele 6 luni, aproximativ 850 de bebelusi au venit pe lume la Spitalul Municipal
Medicii spun insa ca abia acum incepe perioada cu cele mai multe nasteri

Maternitatea Spitalului Municipal Medgidia este si acum, la cativa ani de cand s-au facut renovari majore, preferata nu doar de viitoarele mamici din intreg judetul, ci si de cele din Tulcea sau Calarasi. Iar motive pentru aceasta alegere sunt din belsug: saloane care aproape te duc cu gandul acasa, cu bai si mobilier care arata mai mult decat bine si cu asternuturi viu colorate. O imagine care cu greu te-ar duce cu gandul ca esti, totusi, intr-un spital. Tabloul este intregit de banalele perdele, culmea, chiar asortate coloristic cu restul obiectelor din salon si parca special alese astfel incat proaspetele mame sa aiba parte de un climat prietenos. Mai adaugam si lipsa totala a vreunui miros care sa-ti aminteasca de faptul ca ai fi la spital, si avem imaginea Maternitatii Spitalului Municipal Medgidia, imagine, probabil, cu nimic deosebita fata de ceea ce exista in spitalele care se respecta, dar pe care cu greu o intalnim in spitalele de stat din Romania.

Si in blocul operator, si in salile de nastere si cele post-operatorii exista aparatura si paturi speciale, care nu ofera doar confort sporit, ci si mai multa siguranta si, de ce nu, incredere viitoarelor mame.

In afara de curatenia care exista in absolut toate incaperile si de personalul care nu zambeste doar la comanda, au fost gandite si locuri speciale, care creeaza o legatura parca mai puternica intre pacienti, dar si intre acestia si personal. De exemplu, in sala de asteptare exista un panou, intitulat „Copiii nostri“, pe care fericitii parinti pot aplica pozele bebelusilor. De asemenea, in toata sectia, in saloane, exista panouri cu sfaturi utile pentru proaspetele mamici.

Daca unele paciente nu se multumesc doar cu atat in materie de conditii, le stau la dispozitie si rezervele, acolo unde au parte si de televizor, telefon, frigider, fotolii si baie proprie.

Lipsa medicilor – o problema acuta

Nu e de mirare ca si numarul femeilor care aleg sa nasca la Medgidia este destul de mare. In primele 6 luni ale acestui an, aproximativ 850 de bebelusi au venit pe lume aici. Fie ca parintii sunt din oras sau din imprejurimi, ori, foarte multi, din Constanta, Tulcea sau Calarasi, toti sunt, acum, cu certificate de Medgidia.

Potrivit managerului unitatii spitalicesti, dr. Stere Busu, anul trecut s-au nascut 1.970 copii, iar in primele luni ale lui 2010, media este de 140 copii/luna. Chiar daca, pana la aceasta ora, nu s-a ajuns nici la jumatatea nasterilor de anul trecut, totusi medicul precizeaza ca perioada in care vin cei mai multi copii pe lume de-abia incepe, asa ca, probabil, se va atinge numarul din 2009, sau, de ce nu, chiar se va depasi.

Unul dintre putinele puncte slabe ale acestei Maternitati, important, insa, este lipsa medicilor. Din cei 3 ginecologi care erau la Spitalul Municipal, unul s-a pensionat, iar ceilalti doi au plecat, prin demisie, la un spital privat din Constanta. De asemenea, dr. Busu a precizat ca dr. Cristina Tona, singurul medic pediatru, este pe aceasta sectie doar pe o perioada de 6 luni. Vestea buna ar fi ca o rezidenta din anul V este foarte probabil sa se decida sa ramana la Spitalul Medgidia dupa finalizarea rezidentiatului, insa momentan nimic nu este sigur. Managerul unitatii spitalicesti a precizat ca s-au facut nenumarate demersuri pentru a se putea ocupa toate posturile si este posibil, cat de curand, sa aiba loc si concursuri.

Anca CHICU

Comenteaza acest articol

css.php