Nuclearelectrica îşi bagă banii la bănci

Nuclearelectrica îşi bagă banii la bănci

Pe principiul că sfârşitul anului nu trebuie să te prindă cu buzunarele goale, şefii Nuclearelectrica s-au apucat să umple conturile băncilor partenere. În numai o săptămână, compania nucleară a înfiinţat depozite rapide de peste 80 de milioane de lei, în condiţii de 2% dobândă pe an.

În timp ce specialiştii bancari se întrebă dacă mai rentează să ţii banii la bancă sau, mai bine, îi pui sub saltea, compania de stat Nuclearelectrica le dă de muncă băncilor. Şi nu oricum, ci cu sume cu multe zerouri. „Societatea Națională Nuclearelectrica S.A.  informează acționarii că, în baza contractului-cadru de cont curent cu Banca de Export – Import a României EXIMBANK SA (…), a constituit, la data de 28 octombrie 2014, un depozit la termen, fără prelungire, pentru sumă de 60.000.000 de lei. Rata procentuală a dobânzii care se aplică depozitului mai sus menționat este de 2% pe an. Scadența depozitului va fi la data de 5 ianuarie 2014“, a raportat compania către piaţa de capital.

Cu fix şapte zile înaintea înfiinţării acestui depozit, Nuclearelectrica a efectuat o operaţiune similară. „S.N.N. a constituit, la data de 21.10.2014, la EXIMBANK S.A., un depozit la termen, pe durata de o lună, fără prelungire, pentru suma de 20.000.000 de lei. Rata procentuală a dobânzii care se aplică depozitului mai sus menționat este de 2% pe an. Scadența depozitului va fi la data de 21 noiembrie 2014“, se arată într-un alt comunicat.

Totodată, S.N.N. a semnat, în data de 21.10.2014, convenția-cadru de depozit overnight automat (tot la Eximbank) suma minimă de constituire a depozitelor overnight automat este de 100.000 de lei pentru contul curent în lei, 50.000 de dolari pentru contul curent în dolari; 50.000 de euro pentru contul curent în euro. Conform convenției-cadru de depozit overnight automat, depozitul overnight automat va fi remunerat cu o rată a dobânzii stabilite de către depozitar (EXIMBANK S.A. a€București), în funcție de condițiile de piață. Dobânda se va bonifica în contul curent al deponentului (S.N.N.) la momentul lichidării depozitului overnight automat constituit. Convenția are o perioadă de valabilitate de un an de la data încheierii acesteia și se poate prelungi automat, dacă părțile nu notifică încetarea cu cel puțin 30 de zile înainte de data expirării termenului pentru care a fost încheiată“, a mai arătat compania.

Fără să ne mai încurcăm cu „mărunţişurile“ overnight menţionate mai sus, cele două depozite rapide constituite de S.N.N. totalizează 80 de milioane de lei, respectiv 17, 7 milioane de euro.

Recent, specialiştii bancari au lansat studii conform cărora, din cauza dobânzilor mici pe care băncile au început să le acorde la depozite, nu mai este rentabil să ţii bani în bancă. „Doar două bănci de talie foarte mică mai oferă randamente care să permită clienţilor cu depozite în lei să se aleagă cu un minim câştig real după scadenţă. Nici măcar una dintre cele mai mari 15 instituţii de credit, care adună peste 95% din totalul depozitelor din România, nu mai poate fi atractivă pentru un client care aşteaptă să şi câştige ceva din plasarea economiilor. Mai mult, în cazul uneia dintre cele mai mari bănci, adică Unicredit, depozitul pe trei luni aduce chiar şi pierderi nominale, adică retragi, la propriu, mai puţini bani decât ai depus. În cazul celorlalte scadenţe clasice, adică o lună, şase luni şi un an, situaţia este chiar mai tristă, având în vedere că dobânzile sunt mai mici, netrecând de 3,5% în medie“, arată un studiu Capital.

Darius MARTINESCU

Comenteaza acest articol

css.php