O altfel de ora didactica

Elevii, invatati sa isi dezvolte inteligenta emotionala

Conf.univ.dr. Mircea Aurel Nita a revenit, ieri, la Constanta, pentru a vorbi din nou despre inteligenta emotionala. Prima oprire a dascalului a fost la Liceul Teoretic „Traian“. Incepand cu ora 10.30, conferentiarul a propus celor aproximativ 30 de liceeni din clasele a XII-a B si a XII-a G o alternativa a orei didactice, nu inainte ca presedintele Asociatiei Classic Style, Elena Stroe, sa le vorbeasca adolescentilor despre rolul comunicarii eficiente, puterea emotiiilor constructive, transmitand audientei un mesaj de iubire si de toleranta, mai ales ca a observat, in ultima vreme, tendinta unei agresivitati, dorinta de a umili, de a arata unui om un defect fizic sau de comportament. „Oamenii care reusesc in viata vor descoperi ca nu conteaza inteligenta aceea rationala, IQ-ul care, la americani, se afla din clasa I-a. S-a descoperit ca cei care au inteligenta emotionala sunt cei care reusesc in viata. Inteligenta emotionala inseamna felul cum ne stapanim emotiile. Daca esti in fata unui superior si ai acea rabufnire de nervi, de suparare, sa stiti ca lucrurile acestea nu va aduc o mare bucurie, pentru ca felul cum reusesti sa comunici cu cei din jur te face sa ai succes sau nu“, a precizat Elena Stroe.

„Pune-te pe ganduri“…

Conf.univ.dr. Mircea Aurel Nita a oferit elevilor un altfel de discurs, surprinzandu-i placut si aducand cunoasterea la suprafata prin constientizare. Dascalul a propus o dezbatere despre Minte, Fericire si Echilibru. Prin cateva tehnici de captare a atentiei, i-a provocat pe elevi sa se descopere rational, dar, mai ales, emotional. „Mi-a placut foarte mult. Cred ca ma ajuta sa ma inteleg mai bine. Am invatat de cate feluri poate fi mintea, permisiva si opaca, si sa intelegem faptul ca suntem diferiti, dar toti avem dreptate, in acelasi timp, fiindca avem, fiecare, o perspectiva diferita atunci cand ne exprimam o parere“, ne-a spus Aura Sandu. „M-a surprins, pentru ca este o noua metoda de abordare“, a completat Radu, un elev foarte bun la invatatura, care vrea sa devina medic. „Cred ca sunt foarte importante aceste dezbateri, in vederea modernizarii invatamantului, mai ales ca propun un altfel de proces de comunicare cu ei. Invatam sa comunicam dincolo de informatia stricta, de la suflet la suflet, sa ne cunoastem problemele, sa ne cunoasca si ei problemele“, a mentionat prof. de romana la Liceul „Traian“ Maria Gheorghe.

„Este momentul pentru un nou nivel de educatie“

„Am constatat ca toate discursurile publice din Romania sunt discursuri care se bazeaza pe o stare de tensiune interna. Am constatat ca mintile noastre pot fi influentate de mentalul colectiv, de constiinta de grup sau de mijloacele de mediatizare in masa. Practic, in momentul in care experimentam frica, in acel moment, mintea intra intr-o stare de tensiune. Este vorba de tensiunea intrapsihica, ce inlatura starea de relaxare, de armonie. Este momentul pentru un nou nivel de educatie si de instructie in Romania. Trebuie sa dam incredere elevilor, studentilor ca numai prin autocontrol si prin proprie vointa pot sa experimenteze starea de fericire“, a transmis conf.univ.dr. Mircea Aurel Nita.

Tot ieri, la ora 15.30, dascalul a ajuns si la Scoala „Mihail Koiciu“, pentru a sta de vorba cu elevi din clasa a VII-a. Juniorii s-au aratat foarte receptivi in a invata cum sa isi descopere inteligenta emotionala. Timp de ora, copiii au raspuns la intrebari si au fost curiosi sa afle cum sa-si stapaneasca emotiile.

In cadrul celor doua intalniri de ieri, elevii constanteni au avut ocazia de a beneficia de cele cinci DVD-uri care contin temele emisiunii moderate de Aurel Nita la Tv Neptun si intitulate sugestiv „Pune-te pe ganduri“. Aceste DVD-uri cuprind lectii de suflet, lectii de viata, metode si tehnici de relaxare.

Conf.univ.dr. Mircea Aurel Nita va reveni in Constanta dupa Pasti, atunci cand va dialoga si cu elevii din Mangalia.

Anca DRAGOMIR

One Comment

  1. Pingback: Tweets that mention O altfel de ora didactica | Cultura-Invatamant - Observator de Constanta -- Topsy.com

Comenteaza acest articol

css.php