Vom respira cel mai curat aer din România?

Vom respira cel mai curat aer din România?

Obligat de Guvern, Consiliul Judeţean Constanţa a demarat realizarea unui plan pentru menținerea calității aerului. Acesta va fi depus spre avizare până la sfârşitul lunii iunie, judeţul de la malul mării fiind primul care îl finalizează. El va intra în dezbatere publică, pentru ca locuitorii să poată trasmite observaţii şi propuneri, pentru îmbunătăţirea sa.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a finalizat, în septembrie 2015, listele cu unităţile administrativ-teritoriale, întocmite în urma încadrării în regimuri de gestionare a ariilor din zone şi aglomerări, privind calitatea aerului înconjurător. Astfel, Consiliul Judeţean Constanţa a fost obligat să iniţieze elaborarea unui plan pentru menținerea calității aerului pentru următorii cinci ani. A fost formată o Comisie Tehnică în acest sens, formată din reprezentanţi ai compartimentelor/serviciilor/direcţiilor tehnice din aparatul propriu şi ai instituţiilor şi autorităţilor publice locale sau judeţene din domeniul silvicultură, sănătate, transport, agricultură, ordine publică, statistică, Poliţia Română şi operatori economici. Apoi, mai multe persoane fizice şi juridice autorizate, care deţin certificat de înscriere în Registrul naţional al elaboratorilor de studii pentru protecţia mediului, au realizat un studiu despre calitatea aerului din judeţul Constanţa, pe baza căruia s-au stabilit măsurile ce trebuie luate pentru ca aceasta să fie menţinută. Nu a fost uşor, mai ales că nu au fost alocate fonduri de la bugetul central pentru acest plan, doar aprobată legea, aşa că C.J.C. a trebuit să finanţeze totul cu bani proprii.

Scenarii în caz de accidente de mediu

Din fericire, planul pentru menţinerea calităţii aerului în judeţ este aproape finalizat şi va fi depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului (A.P.M.), spre avizare, la jumătatea lunii viitoare. Apoi, va intra în dezbatere publică, iar constănţenii vor putea contesta soluţiile Consiliului Judeţean pentru un aer curat sau propune altele. „Planul este aproape gata, până pe 15 iunie îl depunem spre avizare. Judeţul Constanţa va fi primul care a finalizat acest plan pentru menţinerea calităţii aerului“, ne-a declarat Ovidiu Chircă, purtătorul de cuvânt al C.J.C.

Planul de menținere a calității aerului se realizează pe baza evaluărilor, indicatorilor de calitate a aerului și cantităților totale de emisii pentru fiecare poluant transmise de Agenția pentru Protecția Mediului, urmând să cuprindă diferite evaluări ale traficului, surselor comerciale și rezidențiale, cât și să identifice principalele surse de emisie ce ar putea contribui la degradarea calității aerului. În plus, trebuie stabilite scenarii cu identificarea măsurilor de menţinere a nivelului concentraţiilor de poluanţi în atmosferă cel puţin la nivelul actual, eventual de reducere a emisiilor.

Planul va fi pus în aplicare prin luarea măsurilor în termenele stabilite în el, iar A.P.M. va controla acest lucru şi va întocmi, anual, un raport cu privire la stadiul de realizare, precum şi cu privire la atingerea indicatorilor din punct de vedere al eficienţei.

Valentin ISPAS

Comenteaza acest articol

css.php