Penegistii vor sa faca legea la Ciobanu

Cu amenintari si mita electorala
Candidatul PSD la functia de primar al comunei Ciobanu, Ioan Suciu, a fost amenintat ca va fi calcat cu masina de catre candidatul PNG-CD la primaria din localitate, Tudorel Gurgu
Suciu a cerut protectie chiar si in ziua alegerilor, zi in care au fost solicitate mai multe trupe de jandarmi, care sa asigure buna desfasurare a procesului electoral

Mihaela Tirpan

Scandalurile pentru putere s-au amplificat inaintea alegerilor, iar acest lucru l-am putut vedea ori la televizor, in ziua alegerilor, ori chiar in propriile noastre localitati, acolo unde diversi candidati care isi doresc cu tot dinadinsul siguranta oferita de scaunul de primar au recurs la acte violente. Un astfel de caz s-a petrecut in comuna constanteana Ciobanu, localitate unde candidatul din partea Partidului Social-Democrat, Ioan Suciu, a intrat in turul doi al alegerilor locale cu candidatul Partidului Noua Generatie, Tudorel Gurgu. Acest fapt nu este unul special in sine; gravitatea faptelor la care a recurs candidatul PNG-CD pentru obtinerea fotoliului de primar depaseste insa cu mult limitele legislatiei in vigoare, iar bunul-simt este si el strain de Tudorel Gurgu. Despre ce este vorba? Poate dorinta nemasurata de a ajunge pe scaunul de primar, ori disperarea mai-marilor din PNG-CD de a obtine macar un scaun de primar in judet au facut ca in ziua alegerilor Tudorel Gurgu sa-si plateasca oamenii, colegi de partid ori rude, si chiar sa-i mituiasca pe alegatori, pentru a-l vota. Asa a inteles cel care se vrea primar sa-si castige functia, prin dare de… mita electorala. Mai multi cetateni ne-au confirmat acest lucru si chiar sunt pregatiti sa depuna plangeri vizavi de comportamentul candidatului PNG-CD la functia de primar al comunei Ciobanu. Acestia spun ca nu este normal ca un candidat la o astfel de functie sa actioneze in acest mod, asa cum nu este legal ca un candidat la primarie sa mearga, in ziua alegerilor, in sectia de votare si sa-i indrume pe alegatori sa puna stampila cu insemnul „votat” pe Tudorel Gurgu si PNG-CD. „Nu e normal ce face, si nu degeaba despre trecutul lui se tot vorbeste ca nu e prea frumos si legal. Poate si acum vrea sa obtina tot prin santaje si amenintari postul de primar, insa noi nu suntem dispusi sa acceptam, mai ales ca in ultimii patru ani in comuna noastra nu s-a facut nimic. Avem nevoie de un om gospodar, un om care sa se gandeasca la nevoile noastre”, ne-a declarat V.P., din comuna Ciobanu, despre modul in care candidatul PNG-CD la functia de primar, Tudorel Gurgu, doreste sa obtina respectivul scaun.

Candidatul PSD Ioan Suciu, amenintat de penegistul Gurgu

La randul sau, candidatul din partea Partidului Social-Democrat la functia de primar al localitatii Ciobanu, Ioan Suciu, (foto) considera aceste fapte ca fiind inadmisibile si cere ca institutiile abilitate sa-si faca datoria in acest sens. Suciu ne-a vorbit si despre faptul ca a fost amenintat ca va fi calcat cu masina, ori ii va fi incendiata casa… „De la inceputul campaniei electorale am tot fost amenintat – mai putin, insa au fost spuse multe vorbe urate: ca da cineva peste mine cu masina, ca imi dau foc la casa, ca da la cineva o mie de euro sa ma bata, dar acum, la intrarea in turul doi – disperat ca a cheltuit asa multi bani pentru a ocupa aceasta functie (aproximativ 2 miliarde de lei), amenintarile cresc in intensitate. Am cerut protectia politiei pentru a evita orice alte evenimente. Am depus si cerere la politie sa mi se asigure paza pe timp de noapte a casei, sa nu-mi dea cineva foc”, a declarat candidatul PSD, Ioan Suciu. Mai mult decat atat, chiar in ziua primului tur al alegerilor locale, „sapte masini au mers prin localitate si luau oamenii fortat la vot, in schimbul sumei de 50 sau 100 lei, si intrau cu ei in cabinele de vot pentru a le spune cu cine sa voteze”. „Sunt oameni care vor sa vorbeasca despre toate acestea, iar in baza declaratiilor lor vom cere intocmirea dosarelor penale pentru cei raspunzatori de astfel de fapte. Pentru turul doi, cerem o trupa de jandarmi care sa asigure paza pe toata perioada desfasurarii procesului de vot. Sunt doua sectii in scoala – 2.000 de oameni – si trebuie sa fie jandarmi care sa asigure ordinea, iar prin comuna o alta trupa, care sa urmareasca toate actiunile reprezentantilor PNG-CD. Pentru toate acestea ni s-au dat asigurari ca toate cerintele noastre isi vor gasi rezolvare”, a mai declarat candidatul PSD la functia de primar al comunei Ciobanu, Ioan Suciu.

Contracandidati in primul tur, sustinatori in turul doi

Desi in primul tur al alegerilor locale destul de multi au fost aceia care au ales sa candideze pentru functia de primar in localitatea Ciobanu, acum, in cel de-al doilea tur, doar doi sunt aceia care vin in fata alegatorilor si le cer votul: PSD si PNG-CD, respectiv Ioan Suciu si Tudorel Gurgu. Faptele la care a recurs candidatul PNG-CD, Tudorel Gurgu, si care sunt clar iesite de sub tiparul legii i-au determinat pe ceilalti contracandidati sa sustina pe Ioan Suciu si echipa PSD la primarie. In acest sens, candidatul din partea Partidului National Liberal, Ion Popescu (actual viceprimar), ne-a declarat ca va vorbi cu toti cei care s-au declarat sustinatori ai sai sa voteze PSD-ul si pe Ioan Suciu, pentru continuarea proiectelor de dezvoltare a comunei. „Voi purta discutii care au drept scop sfatuirea alegatorilor sa-l voteze pe Ioan Suciu pentru primarie. Tudorel Gurgu este un tip care nici n-ar fi trebuit sa aiba curajul de a se inscrie in aceasta lupta electorala pentru a obtine functia de primar. Il voi sustine pe domnul Suciu. Cum sa alegi pe unul care are afaceri dubioase, iar banii provin din surse necunoscute? Se aude ca are o retea de prostitutie si a promis ca, daca va castiga alegerile, va face o excursie cu fetele – le va duce in excursie in Elvetia, drept multumire, iar lumea vorbeste despre toate acestea. Si inapoi clar nu le mai aduce, si la fel de clar este faptul ca aceasta activitate poate fi o noua sursa de venit. Este vorba despre candidatul PNG-CD si am vazut cu totii ca acestia au facut scandal peste tot, in toate localitatile unde au avut candidati, ori poate disperarea de a obtine macar un post de primar in judetul Constanta ii face sa aiba un asemenea comportament. Atitudinea lor ne da de gandit… ca le da un milion de lei vechi sa voteze PNG-CD in turul doi al alegerilor. Parca ii si terorizeaza… Chiar este un cetatean in comuna care ar vrea sa depuna marturie ca a fost silit sa voteze cu PNG-CD. A intrat cu el in cabina de vot si i-a spus ca-i va da un milion, doar sa voteze cu candidatul PNG-CD la primaria Ciobanu”, a declarat viceprimarul comunei Ciobanu, Ion Popescu.
De aceeasi parere este si candidatul din partea PNT-CD la functia de primar al comunei Ciobanu la alegerile locale de la inceputul lunii iunie, Cornel Parocescu. Acesta a declarat, de asemenea, ca va purta discutii cu cetatenii pentru sustinerea candidatului PSD, Ioan Suciu. „Sustinem candidatul PSD, mai ales ca de la Consiliul Judetean este tot sprijinul, trebuie sa ne gandim la cetateni, deoarece ei sunt aceia care ne trimit sa-i reprezentam”, a precizat Cornel Parocescu.
Mai trebuie precizat si faptul ca presedintele Circumscriptiei electorale Ciobanu, Ioana Olariu, ne-a declarat ca „toate actiunile pe care PNG-CD si candidatul formatiunii politice le-au intreprins in campania alectorala si in ziua primului tur al alegerilor locale au facut ca procesul electoral sa fie tulburat”. „Toate aceste actiuni pe care le-au desfasurat nu sunt legale, si de aceea am cerut supravegherea alegerilor in turul al doilea de catre echipe profesioniste, si speram ca procesul electoral sa se desfasoare in litera legii”, a declarat presedintele Circumscriptiei electorale Ciobanu, Ioana Olariu.

# #

Comments are closed.

css.php