Politica – Dumnezeul bisericii din Castelu!?

Slujitorul Domnului preotul Nicolae Costea, uns cu mirul politic al primarului Nicolae Anghel
Slujba Inaltarii Domnului a fost transformata in pledoarie politica pro PD-L de asa-zisul preot Nicolae Costea

De-a lungul timpului, mass-media a scos la iveala faptele savarsite de unii slujitori ai bisericii, care, de cele mai multe ori, au fost catalogate de public drept incredibile, fapte pe care un preot nu ar trebui sa le faca niciodata. Ne referim aici la oameni ai bisericii acuzati de hartuire sexuala, furt sau fapte si mai grave, subiecte amplu analizate de-a lungul ultimilor ani. Cum si preotii sunt oameni cu pacat, probabil si acesta a fost motivul pentru care, in popor, a aparut vorba „Fa ce zice popa, nu ce face el!”. In continuare, va prezentam un caz recent intamplat in biserica din comuna Castelu, la slujba Inaltarii Domnului, de la sfarsitul saptamanii trecute. Dupa cum se stie, ne aflam cu putine zile inainte de cel de-al doilea tur al alegerilor locale, iar cetatenii comunelor unde nici unul din candidati nu a obtinut majoritatea pe 1 iunie se gandesc serios pe cine sa aleaga duminica. In comuna Castelu, lupta electorala dintre candidatul Partidului Democrat-Liberal si actualul primar, Nicolae Anghel, respectiv candidatul Partidului Social-Democrat, Paraschiva Mocanasu, este foarte stransa. Dupa cum v-am spus, un lucru cel putin ciudat s-a intamplat la biserica din comuna, unde preotul Nicolae Costea, care slujeste aici, a facut campanie electorala chiar in debutul slujbei de Inaltare. Lucrul este confirmat de locuitorii din Castelu, in mare parte femei, care au fost prezente in lacasul de cult joi dimineata. Satenii sustin ca preotul, in loc sa tina slujba, fara nici un  fel de jena sau respect pentru straiele care le poarta, a tinut o „slujba” aparte, de campanie, cum numai preotii unsi intr-un anumit fel, si nu in cel duhovnicesc, stiu sa tina. Mai pe intelesul tuturor, preotul Nicolae Costea a transformat slujba intr-o pledoarie electorala pro candidatul PD-L, Nicolae Anghel. Cel cu „frica de Dumnezeu” le-a vorbit enoriasilor nici mai mult, nici mai putin decat despre ajutorul acordat de primarie pentru reparatii la biserica, lucru care ar trebui sa se intample si pe viitor, dar, atentie (?!) „numai cu Nicolae Anghel primar”. Culmea, campania electorala facuta de slujitorul bisericii nu s-a oprit aici. Unii locuitori sustin ca preotul le-a mustrat pe femeile care nu au votat in favoarea actualului edil, fapt care a condus la organizarea celui de-al doilea tur de scrutin.
Credinciosii care vin la biserica din Castelu pentru a mai uita de problemele de acasa, pentru a se inchina si a se ruga pentru binele lor si al altora au parte, in loc de slujbe si rugaciuni, de dojeni „spirituale”, prin care sunt indrumati cum sa voteze pentru binele bisericii sau, mai bine-zis, al preotului inregimentat politic, iar nu spiritual.
Chiar daca pare greu de crezut, in Castelu politica este mai importanta, iar sustinerea primarului este, de altfel, vitala, cu atat mai mult cu cat acesta se afla in turul al doilea de scrutin. Situatia de la Castelu s-a repetat, dupa spusele locuitorilor, si la Nisipari, unde, de altfel, si preotul de aici, la fel de uns, este sustinator al actualului edil.

Locuitorii din Nisipari, uitati de primar

Am incercat sa stam de vorba cu oameni din Nisipari, sat care apartine de comuna Castelu, pentru a le cere o parere despre activitatea actualului edil. Cei mai multi s-au declarat nemultumiti de ceea ce a facut Nicolae Anghel in comuna pe care inca o administreaza. Locuitorii din Nisipari sustin ca primarul nu a venit pe la ei prin sat de foarte mult timp, iar realizarile Primariei Castelu nu sunt notabile. O dovada in acest sens este starea bisericii din sat – o cladire aflata intr-o stare jalnica si care sta sa cada in orice moment. In imediata vecinatate a lacasului de cult se poate observa constructia unei biserici noi, inceputa, dupa cum declara locuitorii, in urma cu mai bine de doi ani. De atunci si pana in prezent, lucrarile au decurs foarte lent, fapt pentru care, pana acum, nici macar un sfert din zidurile bisericii nu au apucat sa fie ridicate. Probabil pentru a mai castiga voturi de la locuitorii din Nisipari pe ultima suta de metri, primarul a reluat lucrarile la noul lacas de cult, dar abia joia trecuta, insa finalizarea va fi prelungita mult timp de-acum incolo, deoarece, cum bine se stie, mandatul este de „numai“ patru ani!Catalin PALIU

Comments are closed.

css.php