Ponta vs.Iohannis, bătălie până la ultimul vot!

Ponta vs.Iohannis, bătălie până la ultimul vot!

Noul preşedinte al României, mandat pe cinci ani

Turul II al alegerilor prezidenţiale a adus, din nou, milioane de români la urne. Constănţenii s-au numărat, din nou, printre cei mai hotărâţi români şi au ieşit la vot în număr mare.

Potrivit exit poll-urilor realizate de către principalele institute de sondare a opiniei, scorul dintre cei doi candidaţi, Victor Ponta şi Klaus Iohannis este unul strâns, aproape egal urmând ca noul preşedinte să fie anunţat după numărarea voturilor.

În judeţ au fost amenajate 552 de secţii de votare, dintre care 209 în municipiu, pentru cei 630.304 de cetăţeni care au avut de ales între Victor Viorel Ponta, candidatul susţinut de alianţa P.S.D.-U.N.P.R.-P.C., dar şi de P.L.R., P.P. D.D. ori P.R.M., şi Klaus Werner Iohannis, susţinuţ de Alianţa Creştin Liberală.

Încă de la primele ore ale dimineţii, cetăţenii au venit la urne, un caz aparte în judeţul Constanţa fiind oraşul Murfatlar, acolo unde alegătorii au făcut coadă în faţa secţiei de votare pentru a-şi putea exprima dreptul constituţional. De asemenea, în alte localităţi, cum este cazul comunei Poarta Albă, prezenţa la vot s-a dublat faţă de primul tur al prezidenţialelor, încă de la ora 10. Astfel, în primele trei ore după deschiderea secţiilor, votaseră deja peste 300 de alegători, în timp de în primul tur, până la aceeaşi oră, îşi exprimaseră dreptul la vot doar 140.

Judeţul Constanţa s-a menţinut şi la acest scrutin în primele 10 la nivel naţional, după prezenţa la vot. Potrivit datelor oficiale furnizate de către reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean, 10,47% dintre constănţeni votaseră la ora 10.00, mediul urban fiind aproape la egalitate cu cel rural: urban – 10,41%, rural -10,62%. La ora 13,00, votaseră deja 30,99% dintre alegători, iar la ora 16,00, procentul crescuse la 47,77%, mult mai mare decât prezenţa la primul tur (38,72%, la aceeaşi oră), cu un uşor avans al populaţiei urbane faţă de mediul rural.

La ora 19.00, la cele 552 de secţii de votare din judeţ se prezentaseră la urne 61,11% dintre constănţeni, peste media naţională care a fost de 58,65%.

Nereguli şi reclamaţii

Nici de data aceasta reclamaţii nu au fost notabile, doar Mangalia înscriindu-se în lista localităţilor despre care s-a vorbit că a fost practicat turismul electoral. Aici, reprezentanţii P.S.D. au surprins la una dintre secţiile deschise în municipiu un microbuz care transporta alegători la urne. Potrivit reclamanţilor, şoferul microbuzului era un angajat al Primăriei, iar una dintre femeile din vehicul ar fi spus că „de la Primărie nu ne ia bani pentru asta”. În acest caz, a fost sesizat Biroul Electoral Judeţean.

Şi la Medgidia, primarul Marian Iordache ar fi reclamat că o maşină staţionează prea mult timp în faţa uneia dintre secţiile de votare deschise pe raza localităţii.
Şeful de campanie al social democraţilor constănţeni, senatorul Nicolae Moga a susţinut că pe tot parcursul zilei votării au fost transmise mai multe mesaje telefonice prin care erau aduse acuzaţii la adresa candidatului Victor Ponta. Tocmai din acest motiv, Nicolae Moga a transmis tuturor oamenilor din teritoriu că doar mesajele care îi poartă semnătura trebuie luate în considerare.

Radu Mazăre, la vot cu mama

mazare cu mama la votPrimarul Radu Mazăre a votat, ieri, tot la Şcoala nr. 24 din municipiu, diferenţa faţă de scrutinurile anterioare fiind că a venit însoţit de mama sa. Edilul a spus că a luat această decizie după ce a remarcat că mama unuia dintre candidaţii la prima funcţie din stat seamănă foarte bine cu a sa. „Mama unuia dintre candidaţi seamănă perfect cu mama şi atunci am luat decizia de a veni cu mama la vot. Ea are buletin de Bucureşti şi oricum vota în Constanţa, într-o secţie, pe liste suplimentare; am zis că de data asta nu cu fete, nu cu pensionari, cu mama la vot. Întotdeauna mama rămâne cea mai importantă femeie din viaţa mea, indiferent câte sunt, cum sunt şi ea e şi cea care te ceartă cel mai mult”, a spus Radu Mazăre.

Încântată de ipostaza inedită în care se află, Victoria Gabriela Mazăre a avut un mesaj mobilizator. „Sper să avem puţină linişte în ţara asta şi pentru că cei mai mulţi dintre voi sunteţi tineri, să aveţi posibilitatea de a face altceva decât politică; să puteţi să mergeţi în lume să o vizitaţi, să puteţi citi, să puteţi merge la concerte şi mai puţină politică. Dacă şi-au luat acest angajament în faţa poporului, să-l ducă la capăt. Să creeze oamenilor o viaţă mai bună, tinerilor posibilitatea să nu mai umble în toată lumea pentru un câştig mai bun şi pensionarilor ca mine posibilitatea de a trăi mai liniştit, să ne putem creşte nepoţii aşa cum trebuie, să ni-i educăm. Vă spun cinstit, politica nu mi-a plăcut niciodată, mă ocup de cu totul alte lucruri care îmi fac plăcere, dar în ultimul timp sunt nelipsită din faţa televizorului. Plus că nu îmi place să apar la televizor, sunt un om mai discret, spre deosebire de flăcăul meu. Avem multe puncte de vedere diferite. Radu mă ceartă, îmi spune să închid televizorul”, a mărturisit mama primarului Radu Mazăre.

Dacă nu se schimbă sistemul, Mazăre pleacă

În vară, sătul de cum funcţionează justiţia, Radu Mazăre a declarat că ar putea renunţa la viaţa politică, dacă nu se schimbă sistemul. Ieri, în faţa secţie de votare, primarul a confirmat hotărârea: „Am spus că dacă lucrurile nu se schimbă şi dacă câştigă cine trebuie şi sistemul  pentru care umblu îmbrăcat aşa de 10 ani de zile nu se schimbă, nu mai fac nimic. Vreau să mă retrag, nu doar de la Primărie, dar de tot şi din ţară. Am fost foarte clar: dacă sistemul construit de Băsescu, pe ură şi încrâncenare, continuă, eu vreau să ies din politică pentru că  nu mai pot să-mi dedic energia lucrurilor pe care vreau să le fac oamenilor, trebuie să mă apăr cu avocaţi şi nu mai am plăcere. Nu m-am născut politician, nu mor politician! Voi schimba uniforma doar dacă sistemul se va schimba şi nu va reacţiona la maniera asta”.

Senatorul Moga a votat pentru viitor

moga la votOmul care a condus campania lui Victor Ponta în judeţul Constanţa, o campanie descrisă ca fiind impecabilă din punctul de vedere al organizării, senatorul Nicolae Moga a votat puţin după ora prânzului, la Şcoala nr. 23 din municipiu. A venit singur şi a spus că viitorul preşedinte trebuie să fie român adevărat, iar în fiecare seară să se gândească la români, la necazurile lor. „Am votat pentru viitorul nostru al românilor, pentru viitorul copiilor şi nepoţilor noştri. Viitorul preşedinte trebuie să fie, în primul rând, un român adevărat, un om cinstit şi corect. În fiecare seară când pune capul pe pernă trebuie să se gândească la români, la necazurile lor pentru a le putea rezolva”, a declarat Nicolae Moga după ieşirea din cabina de vot.

„Sper ca România să facă un pas înainte”

Preşedintele P.N.L. Constanţa, deputatul Gheprghe Dragomir a votat încă de la primele ore ale dimineţii la Şcoala nr. 8 din municipiu şi a reamintit că votul său este pentru normalitate şi „împotriva minciunii şi a hoţiei”. „Sper ca următorul preşedinte să redea România românilor. Să ne reprezinte cu onoare, cu cinste, să fie un câştig pentru toţi cetăţenii, atât din România, cât şi din diaspora, pentru că de azi-dimineaţă am văzut câte sute de mii de români stau la coadă cu orele să voteze, să voteze pentru o Românie mai bună. Sper ca România să facă un pas înainte, dar totul depinde de ziua de astăzi”, a declarat liderul liberalilor constănţeni la scurt timp de la ieşirea de la urne.

Diaspora decide?

Asemeni alegerilor prezidenţiale din anul 2009, seara alegerilor prezidenţiale arată un scor extrem de strâns. Aseară, la închiderea urnelor, potrivit exit poll-urilor realizate de către principalele institute de sondare a opiniei, diferenţa dintre cei doi candidaţi, Victor Ponta şi Klaus Iohhanis este mică. Potrivit SOCIOPOL, Victor Ponta a obţinut 50,9% dintre voturi, iar Klaus Iohannis a primit 49,10%, Avangarde-48,50% pentru Victor Ponta, 51,50% pentru Klaus Iohannis, CSCI: Victor Ponta-50,72%, Klaus Iohannis-49,28%, iar potrivit IRES: Victor Ponta-49,10, Klaus Iohannis-50,90%.

Astfel, numele câştigătorului şi viitorul preşedinte al României pentru următorii cinci ani va fi cunoscut abia după numărarea tuturor voturilor.

Un procent semnificativ este aşteptat să vină de la românii din diaspora care au aşteptat cu orele la cozi ca să voteze şi pentru ale căror drepturi, în mai multe oraşe din ţară, inclusiv în faţa Prefecturii din Constanţa au fost organizate acţiuni de protest.

Mihaela Tîrpan

Comenteaza acest articol

css.php