PRĂJITURĂ PAVLOVA PE VULCAN DE CIOCOLATĂ

PRĂJITURĂ PAVLOVA PE VULCAN DE CIOCOLATĂ

Pentru 9 porții de prăjitură am folosit 3 ouă la temperatura camerei, 45 g făină, 75 g zahăr tos sau pudră, 200 g unt cu 82% grăsime și 400 g ciocolată neagră cu minim 55% cacao.

Pentru bezele am folosit 3 albușuri de ou la temperatura camerei, 150 g zahăr tos, 1 praf de sare, ½ linguriță de oțet din vin, 1 linguriță rasă de amidon.

Pentru frișcă am folosit 250 g smântână dulce Creme Patisserie, rece de la frigider, 1 linguriță de zahăr pudră, coaja rasă de la 1/2 lămâie.

Am încălzit cuptorul la 200°C.

Într-un bol am bătut cu un tel ouăle și zahărul.

Într-un alt bol am topit pe bain-marie ciocolata si untul. Am luat bolul de pe foc și am lăsat amestecul ciocolată-unt să se tempereze. Am turnat amestecul în fir peste mixtura de ouă și zahăr, amestecând continuu cu o spatulă, evitând astfel ca mixtura să se transforme în omletă. În continuare am turnat progresiv făina cernută printr-o sită, amestecând continuu cu spatula.

Am uns cu unt si am presărat zahăr tos în alveolele unei forme din cauciuc siliconic. Puteți folosi forme de unică folosință din aluminiu. În fiecare alveolă am turnat compoziția obținută, până la 2/3 din volum, lăsând spațiu să crească. Am introdus forma în cuptor pentru 10-12 minute. A fost gata când crusta de deasupra a crăpat, la fel ca pământul vara pe secetă, iar în mijlocul fiecărei alveole mixtura era încă moale. Am scos din cuptor, am așezat forma pe mașina de gătit, la loc cald, să se răcească încet.

Am redus flacăra cuptorului la minim.

Cât timp s-au copt prăjiturile, am pregătit mixtura pentru bezele. Am bătut albușul de ou si un praf de sare cu mixerul la viteza cea mai mare, am introdus gradual zahărul si amidonul. Cu 2 minute înainte de final am turnat oțetul. Pe o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt, am turnat mixtura cu o lingură, am nivelat cu partea convexă a lingurii, astfel încât să obțin 9 discuri moțate cu diametrul de 7 cm. Am introdus tava în cuptor la 110-120°C, lăsând întredeschisă ușa cuptorului, blocată cu un capac de oală metalic, pentru a permite aburilor să iasă din cuptor, astfel încât bezelele să se usuce superficial în timpul coacerii. După 45 de minute am stins focul și am lăsat tava în cuptor, până ce bezelele s-au răcit.

Am bătut smântâna dulce cu mixerul la viteza cea mai mare, am turnat gradual zahărul pudră. În final, cu o spatulă am înglobat prin scufundare coaja rasă de lămâie.

Le-am asamblat, am decorat cu sos de caramel (se face atât de simplu, rețeta și tehnologia de lucru, data viitoare. Promit!) și fructe de pădure. Se poate adăuga și înghețată, care face casă bună cu ciocolata și fructele de pădure.

Înainte de consum le-am dat jumătate de oră la frigider.

Sursă foto: Narcis Gaidargiu

Sursa: http://www.magazin-nautic.ro

Comenteaza acest articol

css.php