Precizări de la Prefectură, în legătură cu Gripa Aviară. Restricții sanitare impuse în mai multe localități constănțene!

Precizări de la Prefectură, în legătură cu Gripa Aviară. Restricții sanitare impuse în mai multe localități constănțene!

Urmare a notificării transmisă de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, privind confirmarea de Influență Aviară (Gripă Aviară), la cadavre de păsări domestice, identificate în două locații din localitatea Almalău, comuna Ostrov, Prefectul județului Constanța a dispus convocarea în ședință de urgență a Centrului Local de Combatere a Bolilor la Animale.

În cadrul ședinței au fost aprobate măsurile prezentate de către DSVSA Constanța care se aplică urmare a confirmării focarelor în cele două zone de restricții sanitare, în jurul focarelor confirmate, respectiv zona de protecție de 3 km – localitatea Almalău și zona de supraveghere de 10 km – Ostrov, Bugeag, Gârlița și Esechioi, de către instituțiile cu responsabilități în acest sens: DSVSA Constanța, Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Direcția pentru Agricultură, Garda de Coastă, Primăria Ostrov, Asociaţia Județeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi.

Durata aplicabilității măsurilor este de 21 de zile pentru zona de protecție de la data încheierii curățării și dezinsecției în exploatațiile infectate, respectiv 30 de zile pentru zona de supraveghere.

În acest sens, s-a subliniat obligația deținătorilor de păsări de a notifica medicul veterinar de liberă practică concesionar și DSVSA Constanța asupra oricărei suspiciuni de boală, caz de mortalitate și morbiditate, manifestate la păsările aflate în proprietate. Totodată s-a discutat asupra măsurii de informare a publicului și de intensificare a conștientizării pericolului de îmbolnăvire printre proprietarii de păsări domestice sau alte păsări captive, vânători, ornitologi. DSVSA Constanța va notifica Instituția Prefectului – Județul Constanța asupra oricărei modificări a situației existente privind evoluția acestei boli pe teritoriul județului.

Comenteaza acest articol

css.php