Premieră neagră pentru tătari: nu vor avea deputat în mandatul 2016-2020

Premieră neagră pentru tătari: nu vor avea deputat în mandatul 2016-2020

Situaţie delicată şi inedită la Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani, minoritate aflată în pericol de a rămâne fără reprezentant în Parlament, din cauza unor rivalităţi din care toată lumea are de pierdut. Biroul Electoral Central a respins lista de candidaţi a uniunii, deoarece actualul deputat UDTTMR a depus o altă propunere. S-a ajuns în instanţă, care a decis să menţină decizia BEC.

În mandatul 2016-2020, UDTTMR nu va mai avea propriul deputat în Parlamentul României, o premieră în politica ultimilor 26 de ani, deşi prin Constituţie minorităţile naţionale au dreptul la reprezentare în forul legislativ al ţării.
Preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a explicat, într-o conferinţă de presă, cumulul de fapte care au dus la situaţia actuală. Toată tărăşenia a început în ianuarie 2016, când tătarii reuniţi în cadrul Congresului Naţional au ales preşedintele pe următorii 4 ani, în persoana lui Eserghep, dar au desemnat şi candidatul pentru funcţia de deputat. Ersun Anefi, pe atunci subprefect, a fost considerat cea mai bună alegere, ulterior acesta prezentându-şi demisia din funcţia publică pentru a se pregăti de scrutinul din 11 decembrie. Toate bune şi frumoase, doar că această alegere nu a fost şi pe placul actualului deputat al minorităţii tătare, Amet Varol, care şi-ar mai fi dorit încă un mandat. Drept urmare, acesta a atacat în instanţă decizia Congresului. Judecătoria Constanţa a anulat hotărârea Congresului prin care Ersun Anefi fusese declarat candidat, însă UDTTMR a atacat decizia prin apel, care încă se judecă.

Două liste, aceeaşi minoritate

Pentru că până la o sentinţă în instanţă, decizia Congresului este statutară şi legală, UDTTMR a continuat demersurile pentru depunerea listelor de candidaţi la Biroul Electoral Central. Astfel, pe 3 octombrie a prezentat la BEC o listă ce cuprindea, pe lângă cele două nume ale candidatului şi supleantului desemnaţi la Congres
– Ersun Anefi şi Samir Menan – alţi patru supleanţi – Osman Serhan, Mobin Edvin, Bari Turchean şi Ziadin Ela. Liderii UDTTMR nu ştiau însă că la acelaşi BEC s-a mai depus o listă, tot ca fiind din partea Uniunii. Lista a fost depusă de către Amet Varol şi era semnată, în calitate de reprezentat al UDTTMR, de către Gelal Nagi, un fost vicepreşedinte al Uniunii. Văzându-se cu două liste din partea aceleiaşi minorităţi, reprezentanţii BEC nici nu au stat la discuţii, ci le-au respins pe amândouă. A urmat o acţiune în instanţă, însă UDTTMR nu a avut câştig, menţinându-se decizia BEC.
Nemulţumirea lui Gelil Eserghep este că Uniunea a depus lista de candidaţi pe 3 octombrie, pentru că noua legislaţie impune minorităţilor să transmită aceste documente cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor şi, deşi ar fi trebuit să o valideze sau să o respingă în două zile, răspunsul BEC a venit abia pe 13 octombrie, ultima zi când se mai puteau depune respectivele liste.

Mai este vreo cale de rezolvare?

În opinia preşedintelui UDTTMR, singura variantă prin care uniunea ar mai putea fi reprezentată în parlament, în următorii patru ani, ar fi participarea pe listele unui partid. Nu mai este timp pentru strângerea semnăturilor pentru o candidatură independentă şi este riscantă o astfel de cursă în alegeri. „Ni s-a oferit un loc eligibil pe listele unui partid politic, dar încă nu am acceptat. După alegeri, deputatul ar urma să demisioneze din grupul parlamentar respectiv şi să activeze ca independent“, a declarat Eserghep. Avocaţii UDTTMR susţin că mai există şi alte căi pentru a se ajunge totuşi la o candidatură proprie, însă liderul uniunii nu a dorit să ne dezvăluie mai multe amănunte.

Ucranenii, în aceeaşi situaţie

Tătarii nu sunt singurii aflaţi într-o astfel de criză. La fel s-a întâmplat şi cu minoritatea ucranenilor, pentru care s-au depus două liste, ambele respinse, iar în instanţă nu s-a rezolvat nimic. Şi aceştia şi-au angajat un avocat, care va face demersuri împreună cu reprezentanţii tătarilor, pentru a sensibiliza toate autorităţile statului. Chiar de astăzi, UDTTMR va demara o acţiune de strângere de semnături de susţinere, pe care o vor ataşa unui memoriu ce va fi depus la Preşedinţie, Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii şi chiar la Ambasada SUA la Bucureşti.
„Noi zicem că nu acesta e finalul, mai sunt căi de atac, dar ne aflăm într-o situaţie foarte, foarte proastă. Voinţa majorităţii, ceea ce a dorit congresul nostru, nu a fost respectat. Cel care nu a respectat-o şi-a atins scopul, de a nu fi nici el, nici de a avea Uniunea reprezentant în parlament“, a declarat Eserghep, cu trimitere directă către actualul deputat tătar, Amet Varol.
De asemenea, liderul UDTTMR spune că deja s-a făcut plângere penală împotriva lui Amet Varol şi a lui Gelal Nagi, iar procurorii de la Parchetul de pe lângă Îanlta Curte de casaţie şi Justiţie au în lucru un dosar de fals şi uz de fals.

Netty DUMITRACHE

One Comment

  1. “jurnalism” partinitor …

Comenteaza acest articol

css.php