Premiu de Excelenta pentru prof.univ.dr.ing. Kumbetlian Garabet

Personalitate a Uniunii Armenilor din Romania filiala Constanta, prof.univ.dr.ing. Kumbetlian Garabet a publicat peste 100 de lucrari stiintifice in publicatii din tara, dar si din strainatate.

Uniunea Armenilor din Romania a decernat, sambata, 29 noiembrie, Premiul de Excelenta prof.univ.dr.ing. Kumbetlian Garabet. Evenimentul s-a desfasurat in sala Senatului a Universitatii „Ovidius” si a avut loc in cadrul „Premiilor de Excelenta ale Uniunii Armenilor din Romania” pe anul 2008. Momentul festiv a reunit profesori universitari, reprezentanti ai Uniunii Armenilor din Constanta si Bucuresti, prefectul judetului Constanta, Danut Culetu. „Kumbetlian Garabet este un om de stiinta si de cultura care sta alaturi de o celebra si valoroasa galerie de etnici romani care au adus o remarcabila contributie la dezvoltarea stiintei si culturii romanesti, si i-as aminti aici pe Ana Aslan, Garabet Ibraileanu, Spiru Haret si multi altii. Si eu sunt profesor universitar, insa pentru mine Kumbetlian Garabet este profesorul”, a precizat prof.univ.dr. Mihael Chircor, vicepresedinte al Uniunii Armenilor filiala Constanta. „Am foarte multi prieteni armeni, iar cu Mihael Chircor am fost coleg de liceu. O alta personalitate a Constantei este Harry Tavitian. Orice comunitate este foarte importanta pentru Constanta pentru modelul multiculturalitatii si multietnicitatii Constantei, un semnal al unei Europe a secolului XXI”, a declarat prefectul Constantei. „Domnul profesor este una dintre personalitatile etniei noastre cu care ne mandrim, care reprezinta Romania intr-un chip admirabil. Este un exemplu extraordinar de bun pentru tanara generatie care ar trebui sa-l urmeze, si nu numai”, a spus vicepresedintele Uniunii Armenilor, prof.univ.dr. Carmen Dropol. „Mi-a fost acordat premiul probabil pentru intreaga activitate ca profesor care si-a respectat statutul. Mi-am facut datoria. Am si scris volume, carti, articole, am facut cercetare”, ne-a declarat prof.univ.dr.ing. Kumbetlian Garabet.  

Kumbetlian Garabet, nascut la 11 martie 1936, la Constanta, este profesor universitar de mecanica si rezistenta materialelor. A absolvit Gimnaziul Brukenthal din Sibiu in 1950 si Liceul „Mircea cel Batran” din Constanta in 1954. A urmat cursurile Facultatii de Mecanica a Institutului Politehnic din Bucuresti, obtinand, in 1959, diploma de inginer in specialitatea Masini termice. In 1976 a obtinut titlul stiintific de doctor inginer in domeniul „Teoria elasticitatii mediilor structurale”, cu lucrarea „Calculul exact al placilor actionate hidrostatic si cu stare complexa de mobilitate a conturului, pe baza rezolvarii problemei antimediane a teoriei mobilitatii elastice”, sub conducerea dr.doc.ing. Mircea Misicu, in cadrul Centrului de Mecanica Solidelor al Academiei Romane. A ocupat, succesiv, functiile de inginer principal in cadrul Electrica Constanta (1959-1966), Director al Liceului Energetic Constanta (1966-1972), sef de lucrari (1972-1976) si conferentiar (1976-1990) la Institutul de Marina din Constanta si profesor universitar (din 1990). Intre 1990 si 2004 a fost seful Catedrei de Inginerie mecanica navala, iar intre 2002 si 2006, Directorul Centrului de cercetare in Inginerie Mecanica navala in cadrul Universitatii Maritime din Constanta. Din 1992 si pana in 2006 a fost si profesor asociat al Facultatii de Constructii a Universitatii „Ovidius” din Constanta. A predat cursuri de Mecanica, Rezistenta Materialelor si Teoria Elasticitatii. Este conducator de doctorat in Inginerie Mecanica (din 1999). A publicat 20 de monografii, carti, tratate si cursuri universitare din domeniul Mecanicii Solidelor Deformabile si Rezistentei materialelor, doua traduceri, 29 de articole in revistele Academiei Romane, reviste straine si analele universitatilor, 16 articole in reviste departamentale de specialitate, 29 de articole in volumele unor manifestari stiintifice internationale si 35 de articole in volumele unor manifestari stiintifice nationale. A elaborat 27 de inovatii (pentru care a fost premiat in 1987 si 1989) si a condus 29 de grant-uri si contracte de cercetare stiintifica. 

Anca DRAGOMIR

Comments are closed.

css.php