Primarie pe chituci!

Dumitru Moinescu a ruinat administratia publica din Medgidia
Cei 1.500 de angajati ai Primariei nu au mai fost platiti in ultimele doua luni
Ex-primarul Dumitru Moinescu i-a obligat pe multi dintre angajatii Primariei sa ii sponsorizeze campania electorala
Primaria Medgidia are datorii si la plata utilitatilor: apa, energie electrica, energie termica, telefon si Internet

George MARINESCU

Credem ca ceea ce veti citi in randurile urmatoare nu va surprinde pe nimeni dintre cititorii nostri care au lecturat, in ultimele sase luni, reportajele despre Primaria Medgidia si despre cel care a fost, pana duminica, 1 iunie 2008, edil-sef al acestui oras – Dumitru Moinescu.
Afacerile ilegale – Bonet Industrial S.R.L., Valea Dacilor, asfaltul lui Casuneanu, Duga Impex si protejarea, de catre Dumitru Moinescu, a interlopilor – au tinut prima pagina a ziarului nostru in ultima jumatate de an. Daca timp de sase luni v-am dezvaluit dedesubturile tuturor ilegalitatilor comise de Dumitru Moinescu, astazi va vom arata cum fostul primar al Medgidiei si-a batut joc chiar si de propriii angajati.
Dar despre ce este vorba? Odata ajuns primar, in 20 iunie 2004, Dumitru Moinescu s-a ingrijit ca, in afara acolitilor sai, pe care i-a numit directori, sa mai angajeze si alti oameni, marind schema angajatilor din administratia publica locala la peste 1.500 de persoane. Numai ca, timp de patru ani, acesti oameni au fost nevoiti sa cotizeze lunar pentru ca primarul Dumitru Moinescu sa isi satisfaca placerile personale. Dar sa ii lasam sa vorbeasca pe unii dintre cei care au inceput sa lucreze in Primaria Medgidia dupa ce Moinescu s-a instalat in functie, adica dupa data de 20 iunie 2004.
„De cand m-a angajat, mi-a pus in vedere ca in ultimele trei luni ale anului si in primele trei luni mi se vor opri cate 500.000 lei vechi pe luna din retributia salariala. Cu banii angajatilor Primariei, Moinescu achizitiona diferite bunuri pe care le apoi le dadea din partea lui, de Craciun sau de Pasti, pensionarilor si copiilor din localitate. Nu am putut sa ma opun, pentru ca mi-a spus ca o sa ma dea afara daca refuz acest lucru”, ne-a declarat Ion P.
„Nimeni nu a mai facut asa ceva. Nici Pintilie nu a luat vreun ban din salariile angajatilor. Moinescu i-a jefuit chiar pe oamenii pe care i-a adus in Primarie. A incercat sa ia si de la noi bani, de la oamenii care au fost angajati de catre Mircea Pintilie, dar am refuzat, iar el nu a mai insistat. In schimb, oamenii lui au fost obligati sa cotizeze lunar, timp de patru ani, cate 500.000 lei fiecare, pentru ca Dumitru Moinescu si acolitii lui sa faca pomeni electorale sau diferite chefuri la Hotel Stadion”, ne-a spus Constantin D.

Bani pentru campania electorala

Aceasta situatie s-a mentinut pe toata perioada cat Dumitru Moinescu a fost primar. Daca din 20 iunie 2004 pana in 1 ianuarie 2008 Moinescu le-a cerut numai celor pe care el i-a angajat cate 500.000 lei vechi, la inceputul acestui an, fostul primar a convocat o sedinta cu toti angajatii Primariei si le-a spus ca sunt obligati sa cotizeze cate 500.000 lei vechi fiecare, pana la alegeri, pentru campania lui electorala.
„Ne-a spus ca, daca vrem sa nu ne pierdem serviciul, trebuie sa ii sponsorizam campania electorala. Astfel, in fiecare luna, de la inceputul anului 2008, ni s-au oprit cate 500.000 lei vechi, dar va pot spune ca functionarii care aveau salarii mai mari au cotizat chiar si cate 1,5-2 milioane de lei vechi pe luna”, ne-a declarat Simona L., care are grija de WC-ul public situat in apropierea Bazarului din Medgidia.
„A venit la mine seful de birou si mi-a spus ca Dumitru Moinescu a hotarat sa ii sponsorizam campania electorala, pentru ca, in cazul in care va pierde alegerile, vom ramane toti fara serviciu. Cum eu am intrat in Primarie pe vremea lui Mircea Pintilie, am refuzat sa platesc ceva catre fostul primar Dumitru Moinescu. Chiar i-am spus sefului de birou ca il astept pe Dumitru Moinescu sa vina si sa imi ceara personal bani pentru campania sa electorala… Dar nu a venit! In schimb, alti colegi de-ai mei au tacut si au platit cate un milion de lei vechi fiecare, de la inceputul anului si pana acum”, ne-a spus Petrica B.
In afara acestor fapte de mai sus, care sunt ele singure destul de grave si reprezinta un abuz clar in serviciu din partea fostului primar Dumitru Moinescu, am aflat ca situatia Primariei Medgidia este catastrofala. In ultimele doua luni, cei peste 1.500 de angajati ai Primariei nu si-au primit salariile pentru ca Moinescu si acolitii lui au… uitat sa ii mai plateasca, sau, mai bine-zis, au folosit banii respectivi in scopuri electorale: materiale calomniatoare la adresa adversarilor politici, pachete pre-electorale, mita electorala, ziare plagiate. Toate aceste fapte au constituit arsenalul murdar folosit de Dumitru Moinescu si directorul lui de campanie, Motoc, pentru a ramane sef al Medgidiei. Din fericire, locuitorii orasului s-au desteptat la timp si i-au dat, la 1 iunie, o palma usturatoare celui care si-a batut joc de ei timp de patru ani si care a pus Primaria Medgidia pe chituci. De ce afirmam ca Primaria Medgidia se afla intr-o stare jalnica? Pentru ca Dumitru Moinescu si acolitii lui, care au ocupat functii de directori ai serviciilor din cadrul administratiei publice locale din Medgidia, nu au platit facturile la utilitati. Astfel ca, in acest moment, Primaria Medgidia are datorii mari fata de furnizorii de apa, energie electrica, energie termica, telefonie si Internet.
„Sa va dau un singur exemplu. Dumitru Moinescu a acuzat Guvernul ca nu i-a dat in totalitate subventia la energie termica pentru anul 2008. De fapt, Guvernul i-a platit subventia pentru primele luni de iarna (ianuarie-martie 2008), urmand ca restul de bani sa intre in buget in aceasta toamna, pentru prima faza a iernii 2008-2009. Moinescu a primit 7 miliarde lei vechi cu titlu de subventie pentru energia termica, dar a uitat sa verse suma respectiva in contul societatii care se ocupa de acest serviciu”, ne-a declarat Ion Gana, unul dintre noii consilieri locali ai Medgidiei.
Mai mult, din informatiile pe care le avem, Primaria Medgidia are datorii mari si la Hotel Stadion. De ce? Pentru ca, pe timpul campaniei electorale, microbuzele lui Iusein Keke Mustafa, acolitul lui Dumitru Moinescu, transportau gratuit prin oras mai multi pensionari, carora fostul primar le prezenta „realizarile” sale, dupa care ii ducea la restaurantul de la Hotel Stadion, unde le dadea gratuit masa de pranz. Acest lucru s-a intamplat zilnic, in contul Primariei, pe toata durata campaniei electorale. Timp de patru saptamani, Moinescu si-a cumparat voturile cu mesele gratuite oferite cetatenilor din banii Municipalitatii. Bani pe care nu ii avea in casierie, iar Primaria inregistreaza acum debite catre restaurantul de la Hotel Stadion.
In final, fata de faptele de mai sus, tragem o singura concluzie: Medgidia a ajuns in ruina din cauza lui Dumitru Moinescu si a gastii pedeliste care a fost, timp de patru ani, in fruntea administratiei publice locale. Pe aceasta cale, sesizam, inca o data, organele de ancheta sa isi faca datoria si sa ii traga la raspundere penala pe toti cei care au abuzat de functiile detinute timp de patru ani in Primaria Medgidia!!!

Comments are closed.

css.php