Primarii detin cheia fotbalului judetean

Edilii locali sunt cei care tin in viata echipele din esaloanele inferioare sau, dupa caz, cei care le pot aduce in prim-plan

De Mutu ca a batut un ospatar sau de Hagi ca a ajuns antrenor la Galatasaray a auzit toata lumea. Ceea ce se stie prea putin este ca fotbalul traieste mai ales in cele mai indepartate colturi ale Romaniei, prin echipe ce joaca in Campioantul Judetean sau Liga a IV-a, esaloane de care nu se vorbeste mai deloc.

Acestea nu sunt simple echipe, ci reprezinta mandria satelor sau comunelor pe care le reprezinta. Fotbalul cu miros de mici si bere, de multe ori spectatorii delectandu-se cu aceste produse pe marginea terenului, chiar in timpul jocului, reprezinta, pentru multi, singura distractie a saptamanii. Acest fapt atrage atentia edililor locali, care aleg sa sustina echipele reprezentative chiar din banii contribuabililor sau din banii proprii. Aceasta ultima situatie se inregistreaza in comuna constanteana Aliman. Primarul Gheorghe Topalu sustine echipa alaturi de un om de afaceri din comuna, scutind astfel Primaria de o cheltuiala in plus. Totusi, institutia se straduieste sa faca ceva pentru echipa ce o reprezinta. „Ne dorim sa facem un stadion mai frumos pentru echipa, insa ne confruntam cu o acuta lipsa de fonduri si acum avem alte prioritati. Pentru moment mergem inainte cu ce avem, cu o echipa tanara si sper ca pe viitor lucrurile sa se imbunatateasca“, a declarat edilul din Aliman.

Jucatorii echipelor din Campionatul judetean sunt oameni obisnuiti, cu locuri de munca normale, singura deosebire fiind facuta de cele doua antrenamente saptamanale (in multe cazuri acestea nici nu exista) si mai ales jocul de duminica, momentul in care devin vedetele comunei. De multe ori, cei mai buni dintre ei primesc porecle din partea suporterilor afumati (de la mici si uneori de la prea multa bere), acestea fiind nume corespondente in fotbalul mare din Romania si nu numai.

Un caz aparte

Daca la Alimanu primarul este cel care da banii, la Cobadin situatia este diametral opusa. Primaria nu mai are nici o legatura cu echipa din localitate. Primarul Cristian Telehoi a explicat: „Am dorit sa sprijinim echipa, insa nu am gasit intelegere. Am dorit sa facem o formatie tanara, insa ne-am lovit de refuzul veteranilor care nu au inteles ce dorim noi sa realizam. Am spus ca daca vom investi, macar sa avem ceva rezultate, dar acestea nu se pot realiza in conditiile actuale. Nu am abandonat insa ideea. Am inclus in proiectul de buget pentru 2011 o suma de 40-50 de mii de lei, special pentru echipa de fotbal. Eu imi doresc sa angajez un antrenor, chiar am vorbit cu mai multe persoane capabile sa ocupe acest post si, mai mult decat orice, imi doresc sa fim reprezentati de o echipa tanara, ambitioasa. Acum nu putem decat sa asteptam si sa vedem ce se va intampla“.

Cele doua situatii prezentate afecteaza mai mult sau mai putin viata echipelor. Astfel, Viitorul Cobadin se afla pe locul 4 in clasamentul Campionatului Judetean, seria SUD, in timp ce Sacidava Alimanu ocupa locul 10 (din 14) in acelasi clasament.

Cristian BANCIU

Comenteaza acest articol

css.php