Proiecte blocate la Ion Corvin, din cauza datoriilor vechi

Proiecte blocate la Ion Corvin, din cauza datoriilor vechi

Mai multe proiecte ale edililor din comuna constănțeană Ion Corvin sunt în pericol din cauza datoriilor pe care administrația locală le înregistrează către diferite firme. Este vorba despre finanțări obținute în timpul vechilor administrații, lucrări începute, dar niciodată finalizate și recepționate.

Primarul Marcela Rădulescu are mari probleme în derularea unor proiecte pe care le-a pregătit cu minuțiozitate, dar care nu pot fi derulate, din cauza datoriilor acumulate la bugetul local. Povestea este veche, durează din 2013, când fosta administrație a reușit să
obțină finanțare europenă pentru construirea unei stații de biogaz și a unei centrale eoliene. Un an mai târziu, o societate italină care câștigase licitația a demarat lucrările din cadrul proiectului
“Eficientizarea consumului de energie electric în comuna Ion Corvin”. Comuna urma să beneficieze de un sistem eolian prin care producea energie electrică de 200 kW și o instalație de producere a biogazului de 100 mc. Finanțarea era asigurată prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, iar scopul pentru care a fost realizat era producerea de energie ieftină, din surse alternative, pentru a degreva bugetul local de cheltuieli importante.
Din cauze încă neexplicate, proiectul nu a fost dus la bun sfârșit, s-a blocat în birocrație, astfel încât beneficiarul, comuna Ion Corvin a ajuns în situația să restituie Uniunii Europene banii deja investiți. Suma este importantă, mai ales pentru o comună ca Ion Corvin, 51 de milioane de lei.
“Nu este normal să plătim 51 de milioane de lei pentru o eoliană care stă pe deal fără să funcționeze, în loc să repar școlile și drumurile din comună, să amenajez locuri de joacă pentru copii și centrul comunei. Este trist pentru că acești bani îi puteam folosi pentru toți locuitorii din comună, pentru a le crea condiții cât mai bune. Cert este că dacă proiectele accesate din fonduri europene nu sunt realizate corect, cetățeanul trebuie să plătească”, a explicat primarul Marcela Rădulescu.

Comenteaza acest articol

css.php