Proiecte în valoare de 15,5 milioane de lei pentru infrastructura din Ciocârlia, în așteptare

Proiecte în valoare de 15,5 milioane de lei pentru infrastructura din Ciocârlia, în așteptare

Comuna Ciocârlia, ca de altfel cele mai multe administrații locale rurale din județ, a apelat la fondurile din bugetul central pentru dezvoltarea infrastructurii. Autoritățile locale și-au făcut treaba, au întocmit proiecte, le-au depus la Ministerul Dezvoltării Regionale în termenul legal, iar acum încă așteaptă să afle dacă propunerile le sunt declarate eligibile, dar mai ales când vor primi finanțarea promisă.
Încă din luna aprilie, comuna Ciocârlia a finalizat trei mari proiecte de investiții care privesc infrastructura rutieră, cea de apă/canal și iluminatul public. Suma totală pe care au estimat-o autoritățile locale este de 15,5 milioane de lei.
„Am realizat trei proiecte majore pe care deja le-am depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene, iar acum așteptăm să vedem dacă sunt declarate eligibile. Este vorba despre asfaltarea a 8 km de drumuri comunale, un proiect a cărui valoare este estimată la aproximativ 8 milioane de lei. O a doua investiție privește rețeaua de apă și canalizare, pe care o estimăm la 7 milioane de lei. Aproximativ jumătate de milion de lei ne-ar trebui și pentru extinderea și modernizarea sistemului de luminat public din cele două sate ale comunei“, au explicat reprezentanții Primăriei.
În planurile de dezvoltare pentru 2017, autoritățile comunei constănțene au inclus și construirea unei capele mortuare în localitatea Ciocârlia de Jos, după modelul celei deja realizate, anul trecut, în Ciocârlia de Sus. Pentru această investiție, gospodarii comunei speră să apeleze la bugetul local.
Conducerea Primăriei Ciocârlia a realizat bugetul pe 2017, precum și o proiecție până în 2020, dar așteptările nu sunt deloc optimiste. Dacă, în 2015, totalul veniturilor încasate de Primăria Ciocârlia au fost în sumă de 5.135 mii lei, anul trecut, s-a ajuns la 6.071 mii lei, iar pentru acest an se estimează venituri de 6.469 mii lei. În perioada următoare, se așteaptă ca veniturile să mai crească puțin, astfel încât, în 2020, să se ajungă la 7.622 lei. O parte din venituri vor reprezenta cote provenite din sumele defalcate din impozitul de venituri și sume defalcate din TVA. Anul acesta, de exemplu, se anticipează că se vor primi 1.433 lei din cote defalcate din impozitul pe venit, respectiv 2.282 din TVA. De asemenea, se observă că subvențiile de la bugetul de stat vor fi tot mai mici: dacă în 2015 s-a primit suma de 155 mii lei, anul trecut au fost doar 8 mii, la fel așteptându-se și pentru acest an. În același timp, cheltuielile vor crește în următorii ani. În 2015, cheltuielile administrației Ciocârlia s-au cifrat la 5.472 mii lei, iar anul trecut, la 6.051 mii lei. Pentru 2017 este prevăzută suma de 6.445 mii lei, iar până în 2020 se va ajunge la 7.595 mii lei. Cea mai mare parte din cheltuieli o reprezintă cele de personal, urmate de bunuri și servicii.

Comenteaza acest articol

css.php