Propunerea unui europarlamentar român: tratamentul pentru TBC, HIV-SIDA și VHC, subvenționate din bugetul european

Propunerea unui europarlamentar român: tratamentul pentru TBC, HIV-SIDA și VHC, subvenționate din bugetul european

Europarlamentarul român Claudiu-Ciprian Tănăsescu dorește subvenționarea de la bugetul Comisiei Europene subvenționarea tratamentelor TBC, HIV-SIDA și VHC.
După demersuri ce au durat mai bine de doi ani europarlamentarul Claudiu Ciprian Tănăsescu a reușit să supună votului plenului Parlamentului European inițiativa legislativă privind implicarea Comisiei Europene în combaterea tuberculozei, HIV-SIDA și hepatita C, proiect legislativ ce a trecut cu o majoritate importantă, în pofida obiecțiilor de ordin financiar și bugetar invocate de specialiștii Comisiei Europene.
Claudiu Ciprian Tănăsescu spune că: „Această rezoluție deschide drumul pentru apariția unor noi programe europene de prevenție și tratament a acestor patologii majore, paneuropene, ceea ce îmi va oferi, pe viitor, pârghia necesară în lupta mea pentru obținerea, de la Comisia Europeană a unor fonduri dedicate susținerii – măcar parțiale – a costurilor tratamentelor pentru TB, HIV și HCV, care la ora actuală sunt prohibitive pentru cetățeanul de rând”. Inițiată și cerută cu insistența în acest mandat, rezoluția reprezintă pentru europarlamentarul PSD Claudiu-Ciprian Tănăsescu un succes în lupta împotriva acestor boli considerate în lumea medicală drept adevărați “trei ucigași în serie”.
Claudiu-Ciprian Tănăsescu, în calitate de medic, a atras atenția, sprijinul și votul majorității europarlamentarilor asupra ”acestei realități dureroase”, ce o reprezintă cele trei boli și incapacitatea statelor europene de a le controla, pentru că unul din factorii propagării lor o reprezintă prețurile prohibitive ale tratamentelor. În 2015, în regiunea UE / SEE au fost raportate ca fiind diagnosticate aproape 30000 de noi infecții cu HIV; de asemenea, aproximativ 400 de persoane mor în fiecare zi în regiunea europeană din cauze legate de hepatitele virale, în ciuda disponibilității de prevenire și de tratament. Astfel, lupta împotriva celor trei infecții presupune prevenție și depistare, tratament și consiliere si necesită programe susținute pe termen lung, programe ce nu pot fi implementate cu succes decât prin subvenționarea lor din bugetul european.
Aflat la cl de-al doilea mandat în Parlamentul European, membru activ in Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară europarlamentarul PSD Claudiu-Ciprian Tănăsescu este preocupat de sănătatea cetățenilor europeni, fiind conștient de faptul că este nevoie de o abordare și atitudine integrată în lupta împotriva tuturor provocărilor (bolilor) cu care se confruntă populația Europei.
Claudiu Ciprian Tănăsescu este și inițiatorul propunerii de relocare a Agenției Europene a Medicamentului de la Londra la București, practic introducând România în cursa pentru găzduirea unei agenții europene de prim rang și importanță, ața cum este calificată Agenția Europeană a Medicamentului.

Comenteaza acest articol

css.php