Reduceri de taxă pentru soacre la admiterea la facultate

Tablete electronice cadou, taxe mici pentru rude şi pentru cei de peste 40 de ani – aşa îşi ademenesc facultăţile candidaţii.

In criză de studenţi, universităţile private nu duc lipsă de idei. Rămâne de văzut dacă cele mai năstruşnice metode vor da roade până la începutul anului universitar. Cu o găselniţă atrăgătoare a venit Universitatea “Mihail Kogălniceanu” din Iaşi care mai are pentru această sesiune de înscrieri 250 de locuri la Drept şi 100 de locuri la Comunicare şi Relaţii Publice.

Pentru că taxa este destul de piperată, între 2.100 şi 2.200 lei, universitatea vine cu o ofertă inedită:”În limita celor 100 de locuri de la Comunicare şi Relaţii Publice, oferim fiecărui student câte o tabletă electronică”, a spus Genoveva Vrabie, rectorul universităţii.

Astfel, tinerii vor primi tableta după ce vor fi declaraţi admişi, vor încheia contractul de studiu şi vor vira prima rată din taxa de şcolarizare, adică 900 de lei. “Studentul va avea în folosinţă această tabletă, ca material didactic, pe care va avea şi toate suporturile de curs. La finalizarea studiilor, va rămâne în posesia ei”, precizează rectorul.

Avantajul soacrei: plăteşte taxa la jumătate

Încă de acum trei ani, când a observat cum candidaţii se împuţinează, Nicolae Georgescu, rectorul Universităţii Alma Mater din Sibiu, a introdus o serie de reduceri pentru cei ce depăşesc vârsta de 40 de ani sau care îşi înscriu şi rudele la facultate.

Astfel, în funcţie de vârstă, reducerile sunt de 50% pentru cei de peste 50 de ani, 40% pentru cei de peste 40 de ani. Taxe la jumătate plătesc şi soacrele studenţilor. La înscriere, ele trebuie să-şi dovedească statutul de soacră a unui student al facultăţii. Rudele de sânge nu beneficiază însă decât de o reducere de 15%.

“Cam jumătate dintre studenţii noştri se încadrează în categoria de vârstă de peste 30 de ani. Aceştia însă sunt foarte conştincioşi, se pregătesc pentru examene şi vin la cursuri. La finalul anului, când am acordat diplome de excelenţă, cei mai mulţi erau studenţi mai în vârstă”, a explicat rectorul universităţii.

Universitatea mai vine cu o ofertă: romii din Sibiu pot învăţa gratis. “În fiecare an se înscriu cam 15, şi apucă să termine facultatea cam 6-7. E foarte important că reuşesc să termine. Mulţi ajung să îşi facă mutaţie din alte judeţe doar ca să îi primesc la faculate. Vor să mă păcălească, dar mă las minţit pentru că îmi place, în cazul de faţă”, mai spune Nicolae Georgescu.

Taxele, reduse cu 700 de lei

În cele mai multe universităţi private se simt deja problemele financiare. Rectorii fac strategii şi speră ca de la anul lucrurile să se schimbe. “La nivel de licenţă, faţă de anul trecut, s-au înscris cu 30%-40% mai puţini elevi. Sperăm că lipsa studenţilor nu va genera un dezechilibru financiar, cel puţin nu pe termen lung.

Este posibil ca anul viitor elevii să se pună mai serios pe învăţat şi să avem parte de o rată de promovare similară anilor trecuţi, implicit un număr mai mare de studenţi”, a spus Andrei Paras chi vescu, profesor din comisia de înscriere la Universitatea George Bacovia din Bacău. Aici, taxele au fost reduse cu 700 de lei pentru atragerea studenţilor.

Doar 30% din locuri, ocupate

Nici Universitatea Ecologică “Traian” din Deva nu stă mai bine. Dacă în trecut universitatea se baza pe tinerii care nu îşi permiteau să plece de acasă pentru a studia în marile centre universitare, acum a rămas fără candidaţi. Doar jumătate dintre elevii hunedoreni au luat Bac-ul.

“Situaţia este dezastruoasă. Anul trecut am reuşit să ne ocupăm cam 60 – 70% din locurile disponibile. În toamna aceasta, mă aştept să ne ocupăm 30 – 40% din locuri”, spune îngrijorat rectorul Sigismund Duma.

EVZ.ro

Comenteaza acest articol

css.php