Reţete de Crăciun: Plăcintă cu branza si smantana

Reţete de Crăciun: Plăcintă cu branza si smantana

Ingrediente
Placinta cu branza si smantana
Aluat

250 gr faina alba (BL55)
150 ml lapte caldut
25 gr unt (la temperatura camerei)
1 galbenus de ou
1 lingura zahar
10 gr drojdie proaspata
1/4 lingurita sare

Umplutura de branza

350 gr branza proaspata de vaca (bine scursa de zer)
150 gr smantana acra (15% grasime)
2 oua
75 gr zahar
coaja rasa de la 1/2 lamaie
1 varf cutit nucsoara macinata

Umplutura de smantana

200 gr smantana acra (15%)
1 lingura buna de zahar
1 ou

Portii: 8
Preparare
Placinta cu branza si smantana
Se dizolva drojdia in 50 ml lapte caldut si 1 lingurita de zahar. Se lasa la loc cald pana amestecul devine spumos.
Se pun in masina de paine ingredientele in ordinea urmatoare: laptele, untul, restul de zahar, galbenusul, amestecul cu drojdie, faina si sarea. Se seteaza masina pe programul de framantat+crescut. Aluatul se poate framanta si cu mana, macar 15 minute, apoi se lasa sa creasca acoperit la loc cald timp de 1 ora.
Branza se freaca bine cu furculita sa se sfarme bulgarasii. Se adauga restul ingredientelor si se omogenizeaza.
Pentru umplutura a doua doar se amesteca bine ingredientele.
Se pune aluatul pe masa de lucru data usor cu faina. Se intinde foaie subtire de aprox 3-4 mm. Se decupeaza un cerc cu aprox 8-10 cm mai mare decat tava folosita. Eu am folosit o tava rotunda de 26 cm diametru.
Rulati aluatul decupat pe sucitor si asezati-l in tava, marginile sa fie ridicate pe peretii tavii. Se toarna si se niveleaza prima umplutura. Deasupra se toarna pe toata suprafata a doua umplutura. Marginile aluatului se pliaza peste umplutura.
Se coace placinta la 180C timp de 40 minute, pana marginile sunt rumene si umplutura se misca ca o piftie daca scuturati tava.
Se lasa sa se racoreasca apoi se pudreaza marginile cu zahar pudra vanilat.

e-retete.ro

Comenteaza acest articol

css.php