S-a lansat un portal special pentru cutremurele din Marea Neagra

Proiectul ESNET – Black Sea Safety Network – a lansat portalul proiectului, care poate fi accesat la adresa: www.blacksea-esnet.eu.

Portalul este unul din instrumentele care vor facilita colaborarea pe termen lung a partenerilor proiectului – cele 3 institute de seismologie din Romania, Bulgaria si Republica Moldova si a unui ONG din Turcia cu specializare in preventie si interventie post-dezastru – cu membrii retelei ESNET, care include reprezentanti ai institutiilor si entitatilor cu atributiuni de interventie in caz de cutremur major (cum sunt prefecturile, inspectoratele pentru situatii de urgenta, inspectoratele pentru sanatate, inspectoratele scolare, Crucea Rosie, etc). Sunt invitati sa viziteze portalul toti cei care doresc sa afle in timp real detalii despre cutremurele care se produc in zona Marii Negre.

“Datele de pe site sunt utile specialistilor pentru realizarea de shake maps, pentru harti de distributie a intensitatilor pe teritoriul national (atat la noi, cat si in Bulgaria si Moldova), dar si pentru calculul vulnerabilitatii cladirilor in regiunea de granita sau in zona de contact a teritoriului Romaniei cu Marea Neagra sau cu alte zone limitrofe”, a spus dr.ing. Constantin Ionescu, directorul general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului la conferinta de lansare a portalului, desfasurata la sfarsitul lunii septembrie, la Chisinau. “ESNET este un proiect care integreaza informatiile obtinute din alte proiecte, cum ar fi sistemul de alarmare seismica, creat in cadrul proiectului DACEA (un proiect Romania-Bulgaria), va integra si informatiile pe care institutul le are acum privind alertarea la tsunami sau sistemul de alertare in Marea Neagra (proiectul GeoMarine Hazard), cat si informatiile privind pagubele in cazul unui cutremur produs in zona Vrancea sau in zona de sud a Romaniei, cand se produce un cutremur la Shabla, in Bulgaria”, a explicat dr.Constantin Ionescu utilitatea proiectului pentru cititorul roman al portalului, subliniind si faptul ca proiectul ESNETa dus la cresterea capacitatii de monitorizare si de transmitere a informatiei catre utilizator, pentru institutiile din Romania, Moldova, Turcia.

Portalul este accesibil in 4 limbi – engleza, romana, bulgara si turca. Datele furnizate provin de la statiile seismice ale retelei virtuale de monitorizare ESNET, puse la dispozitie de participantii la proiect. Specialistii implicati in proiectul ESNET au pus bazele unei platforme de colaborare pe termen lung, care vizeaza actiuni de preventie, monitorizare si interventie in caz de cutremur major. Portalul are o zona dedicata specialistilor, accesibila pe baza de inregistrare, care ofera informatii mai complexe referitoare la parametrii de vulnerabilitate seismica calculati pentru un anumit eveniment sau acceleratiile solului. Pe harta pot fi incarcate diferite ‘layere’ GIS continand informatii despre localizarea statiilor seismice ESNET, falii seismice, parametri de vulnerabilitate etc.

 

ESNET este un proiect derulat in cadrul Programului “BLACK SEA 2007-2013”, finantat prin Instrumentul European pentru Vecinatate si Parteneriat si Instrumentul de Asistenta Pre-aderare. Proiectul este coordonat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, care are ca parteneri Institutul de Geologie si Seismologie, Academia de Stiinte a Moldovei, Institutul National de Geofizica, Geodezie si Geografie, Academia Bulgara de Stiinte si Fundatia Semiluna Albastra pentru Ajutor si Dezvoltare din Turcia. Perioada de implementare a proiectului ESNET se incheie in februarie 2014. Scopul proiectului este sa contribuie la prevenirea dezastrelor naturale generate de cutremure in zona Marii Negre prin dezvoltarea unui concept comun de monitorizare si interventie.

Comenteaza acest articol

css.php