S-a spart “buboiul” la ISU Dobrogea!

Opt ofiteri cu functii de conducere in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au fost retinuti preventiv, pentru 29 de zile, pentru acte de coruptie.
Acestia sunt acuzati ca au fraudat concursul organizat in perioada 15-16 august 2007.
Profitand de calitatea de ofiteri corectori in cadrul concursului, cei opt au falsificat foile de concurs pentru 67 candidati.
In 2007, o parte dintre cei arestati si-a cumparat terenuri, case si masini.

Cu siguranta, zicala „Ulciorul nu merge de multe ori la apa” li se potriveste de minune unor ofiteri cu functii de conducere din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Dobrogea” al Judetului Constanta, care au ajuns dupa gratii acuzati fiind ca au facilitat obtinerea de note foarte bune la concursul de ocupare a unui post in cadrul Inspectoratului. Dupa ce au primit mai multe sesizari si, timp de mai bine de un an, au luat la bani marunti toate documentele oficiale din perioada 15-16 august 2007, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari au decis, ieri, ca cei opt ofiteri sa fie cercetati in stare de arest preventiv, pentru 29 de zile. Potrivit unui comunicat al DNA, col. Gabriel Andrei Niculae si mr. Gabriel Alexandrescu sunt cercetati pentru comiterea infractiunilor de fals intelectual si uz de fals, infractiuni in legatura directa cu infractiunile de coruptie, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, asociere pentru savarsirea de infractiuni si complicitate la infractiunile de fals intelectual si uz de fals. Impreuna cu cei doi au mai ajuns dupa gratii si lt. Adrian Mihai Bugnar, cpt. Marius Sorin Bugnar, mr. Costel Datcu, cpt. Florin Niculae, lt.col. Sorin Marius Cretu si mr. Liviu Deoslea, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de fals intelectual si uz de fals, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si asociere pentru savarsirea de infractiuni. 

Concurs masluit 

Din cercetarile efectuate, procurorii au stabilit ca, in intervalul 15-16 august 2007, cu ocazia desfasurarii probei scrise la concursul pentru incadrarea posturilor de subofiteri, la specialitatea servanti – conducatori auto, cei opt inculpati, membri ai comisiei de examinare, ar fi incalcat metodologia de desfasurare a examenului, in scopul fraudarii rezultatelor concursului organizat la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Dobrogea”, judetul Constanta. Mai exact, cei opt, profitand de calitatea de ofiteri corectori in cadrul concursului, au falsificat foi de concurs pentru 67 candidati, dintre acestia, 60 obtinand nota maxima sau o nota foarte mare la proba scrisa si fiind, in final, declarati admisi la examen. In plus, pentru ca toata treaba sa para legala, Andrei Gabriel Niculae si Gabriel Alexandrescu au falsificat si doua procese-verbale de predare-primire a mapei cu lucrarile de concurs. Toata tarasenia a iesit la iveala cand nu mai putin de 27 candidati care au obtinut peste media 7,00 au fost declarati respinsi, locurile acestora fiind ocupate de candidatii ale caror foi de concurs au fost falsificate. Revoltati de nedreptatea care li se facuse, cei 27 s-au constituit in parti civile in procesul penal, solicitand contravaloarea veniturilor salariale pe care le-ar fi incasat in perioada in care urmau sa fie incadrati ca subofiteri la ISU „Dobrogea” Judetul Constanta. Cercetarile au stabilit ca prejudiciul total estimat depaseste 1.000.000 lei, bani pe care i-au primit ca drepturi salariale candidatii declarati admisi in urma falsificarii lucrarilor de examen. 

Retinuti pentru 29 de zile 

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile, iar, la data de 12 mai, procurorii Anticoruptie au dispus retinerea acestora, pe o perioada de 24 de ore. In cursul zilei de ieri, Tribunalul Militar Bucuresti a confirmat acuzatiile si a dispus masura arestarii preventive, pe termen de 29 de zile, fata de toti inculpatii. In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane. La instrumentarea cauzei au participat si ofiteri din cadrul MIRA – Directia Generala Anticoruptie. 

Purtator de cuvant fara cuvinte! 

Contactata telefonic pentru obtinerea unui punct de vedere oficial al conducerii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Dobrogea”, sergentul major Paula Anghel, purtatorul de cuvant al ISU, l-a luat pe „nu stiu” in brate si ne-a declarat, senina, ca nu stie nimic despre caz, ba chiar ca institutia nu a fost instiintata despre situatia celor opt…?! Nu comentam faptul ca si sergentul major Paula Anghel a intrat in sistem in acelasi „fatidic“ an 2007! 

Cu toate acestea, dupa cateva minute l-am contactat pe purtatorul de cuvant al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, capitanul Alin Maghiar, care ne-a oferit absolut toate informatiile necesare pentru a avea un punct de vedere oficial al institutiilor implicate in scandal. „In urma concursului desfasurat in vara anului 2007 la ISU Dobrogea, au fost inregistrate, la Serviciul Control din cadrul IGSU, sesizari din partea candidatilor care se considerau nedreptatiti. Imediat a fost demarata o ancheta interna, pentru a se stabili veridicitatea acuzatiilor primite. Cum cele descoperite de echipa de control depaseau atributiile noastre, cazul a fost declinat catre DNA, pentru continuarea cercetarilor, fiind puse la dispozitie toate informatiile obtinute”, a declarat cpt. Alin Maghiar. 

Pusi la dispozitie 

Cpt. Alin Maghiar a mai adaugat ca, de la inceperea anchetei, toti cei opt ofiteri au fost pusi la dispozitia IGSU, fiind luata si decizia ca salariile lor sa fie mult reduse, pe perioada cercetarilor. „Acum asteptam sa vedem cum va evolua ancheta procurorilor, urmand ca, in functie de aceasta si de decizia instantei, sa se ia masurile disciplinare la nivelul institutiei impotriva ofiterilor vizati. In ceea ce-i priveste pe cei care se presupune ca ar fi ajuns angajati ai ISU Dobrogea pe nedrept, pana la finalizarea cercetarilor si a sentintei definitive si irevocabile nu se va lua nici o masura impotriva lor”, a incheiat cpt. Alin Maghiar. 

Din comunicatul pe care sg.maj. Paula Anghel a catadicsit sa-l trimita, ieri dupa-amiaza, reiese insa ca cei opt abia ieri au fost suspendati din functie, informatie care se bate cap in cap cu ceea ce ne-a declarat omologul de la IGSU Bucuresti. 

Terenuri, case si masini 

Potrivit declaratiilor de avere ale ofiterilor arestati ieri, acestia si-au permis sa-si satisfaca destule placeri in 2007, imediat dupa finalizarea concursului de incadrare pe post in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Dobrogea”. Astfel, col. Gabriel Andrei Niculae, la acea data, seful Centrului operational al ISU, a achizitionat un teren de 1.000 mp in localitatea Techirghiol, la fel ca si cpt. Marius Sorin Bugnar. In plus, col. Niculae a mai cumparat, impreuna cu sotia sa, o casa de locuit de 71 mp in localitatea Valu lui Traian si un autoturism Mitsubishi Colt. Pe de alta parte, se pare ca meseria de pompier este una de traditie in familia Niculae, avand in vedere ca, pe langa col. Niculae, care este ofiter, sotia, Veronica Niculae, si fiul, Dan Tudor Niculae, sunt subofiteri in cadrul aceluiasi ISU „Dobrogea”. Un alt ofiter din lotul arestatilor, lt.col. Sorin Marius Cretu, si-a achizitionat, in anul 2007, doua terenuri in localitatile Poiana, judetul Constanta, si Dorna Arini, judetul Suceava. Ca venituri, cei opt au trecut in declaratiile de avere salariile, in vreme ce col. Niculae a pus la socoteala si veniturile sotiei, ca actionar la o firma.

Daniela MOLDOVEANU

8 Comments

 1. Cum asa, frate, sa falsifici atitea lucrari? poate si la minister pute ceva, nu ? , ca doar nu e nimic putred in DANEMARCA…..si Paula Anghel nu stie nimic……pai de unde sa stie, ca ea nu are inaltimea minima , pentru un post in inspectorat….bine, acum depinde de unde masori……

 2. pai donsoara Paula, care a intrat la ISU in acelasi an fatidic 2007, a urmat, se pare, o cale mai ocolita. Nu bag mana in foc ca a dat bani, dar sigur si-a pus la bataie talentele ei de care auzise, inainte tot portul. Ca nu avea nici macar inaltimea minima pentru a fi admisa, dar s-a trezut peste toate regulile, ca se spune ca fata presteaza binisor.

 3. Am revenit. Cum va explicati ca dintr-un salariu amarat si-a facut garsoniera de se invarte dupa soare. Si-a luat masina noua.S-ar putea sa stie Mezei, Coman si ianinte de toate descoperitorul talentului de sub birou, binecunoscutul Manafu. Rusine ca a trebuit sa treaca atata timp pana la descoperirea spagilor financiare si de ce nu sexuale. Rusine si pentru toti acesti domni directori bienvoitori cand e vorba de scula lor. Nimic de spus daca fata arata ca are ceva inclinatii si deasupra biroului nu numai sub, chiar daca fusese angajata in anumite….. conditii.
  paula da-ti demisia

 4. Se crede prima doamna a ISU, ca sergent major,dar nu stie pe ce lume traieste.

  Se poarta cu unii angajati ca si cum ar fi ultimii oameni pt. ca i s-a dat nas…

 5. Mai nou:s-a gandit sa-si puna un televizor suspendat in birou, datorita contribuabililor la stat sau MIRA, pentru bunul mers in cadrul serviciului
  prestat in dorul lelii la isu, ce o mai fi pe acolo…ca de:e productie nu joaca…!

 6. o mica rectificare la articolul de mai sus….eu subsemnatul NICULAE TUDOR-DAN subofiter la isu Dobrogea constanta sunt cadru militar din septembrie 2005….dar nu cred ca stiau cei din presa asta. eu am intrat in sistem la politia de frontiera in urma unu examen. am lucrat la politia de frontiera in tulcea timp de un an si apoi mi-am facut transferul…cred ca asta jurnalisti nu stiau dar ma bucur ca apar si eu undeva acolo…ca ma simteam neglijat. va multumesc

 7. prima doamna a ISU a trecut foarte usor de la un sub birou la altu….incepand cu domnu’ Trandafir (iesit la pensie dupa aceste concursuri “fatidice”) apoi cu domnul Coman care i-a urmat locul ca imputernicit inspector sef, iar al treilea birou sub care se afla momentan…. surpriza!….este cel al actualului inspector sef domnul Costache.
  se pare prima doamna a ISU are gusturi alese. a evoluat!!! prefera de 2 ani numai inspectori sefi.
  este adevarat ce spune mai sus bali, are un birou cum nici un sergent major nu are in inspectorat…
  in ceea ce priveste faptul ca domnul colonel Niculae si-a angajat copiii, nu cred ca este singurul.
  care e adevarul? sunt vinovati ei trepadusii sau cei mai mari ca ei de la bucuresti??

 8. Paula, fata plina de “talent”, inzestrata mai putin de mama natura, dar cu tupeul ei, a reusit sa-si alature numele unor trusturi de presa si media, Replica,Romania Libera, Telegraf, a gasit un loc caldut la directia apelor, de unde un director inteligent (MANAFU I)s-a descotorosit de ea la timp, apoi, crezand ca atinge apogeul, s-a facut luntre si punte sa ajunga purtatoare…la ISU Dobrogea…Ce sa mai,cu niste studii facute de-a razna si dand din fundulet in stanga si-n dreapta ptr absolvire, a pacalit pe cine trebuia…usor i-a fost cu barbatii de varsta a treia, probabil ale caror sotii aveau dese migrene lasandu-i sa plece de-acasa nesatisfacuti. Treaba mergea, si-a luat masina noua, fara leasing, bineinteles, a facut cum-necum si si-a angajat sotul de care tocmai ce divortase, tot la ISU Dobrogea,ca sa-i fie recunoscator, acesta i-a devenit ulterior amant, trebuia sa se achite omul d datorie, nu ?…Apoi fata, s-a culcat pe-o ureche crezand ca l-a apucat pe Dumnezeu de picioare, traind bine pe langa mai marii de la ISU..Ei, na, ca viata nu e chiar asa fetita, treci pe sub birouri si gata!!!

Comenteaza acest articol

css.php