Scandal la Şcoala “Ciprian Porumbescu”

Scandal la Şcoala “Ciprian Porumbescu”

Prof. Doina Buzescu a fost demisă din funcţia de director după ce părinţii au reclamat că li se cer bani pentru a-şi ţine copiii la şcoală

Directorul Şcolii generale nr. 3 „Ciprian Porumbescu“ din Constanţa, prof. Doina Buzescu, a fost demisă din funcţie, decizia fiind luată în Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ. Potrivit inspectorului general al I.S.J. Constanţa, prof. Răducu Popescu, decizia a fost luată în urma unui scandal care a izbucnit zilele trecute. Concret, mai mulţi părinţi ai căror copii sunt înscrişi la respectiva unitate de învăţământ, au cerut ajutorul presei, nemulţumiţi de taxele impuse de către conducerea şcolii. Părinţii reclamau că cei care refuzau să achite respectivele contribuţii băneşti, nu mai beneficiau de niciun fel de documente din partea şcolii, în sensul că nu li se mai eliberau adeverinţe. Supăraţi că sunt nevoiţi să scoată frecvent bani din buzunar pentru a-şi ţine copilul în şcoala ale cărei cursuri, potrivit legii, sunt gratuite, părinţii au cerut să li se facă dreptate. Plângerile acestora au ajuns şi la urechile conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, iar şeful instituţiei a recomandat demiterea directorului Doina Buzescu din funcţie. Începând de luni, 15 octombrie, funcţia de director al Şcolii nr. 3 „Ciprian Porumbescu“ a fost preluată de prof. Angela Chiţă.

Nu este prima dată când părinţii care şi-au înscris copiii la această şcoală semnalează nereguli. La începutul anului, cei care au vrut să-şi înscrie copiii în clasa I sau în clasa pregătitoare au avut neplăcuta surpriză să afle că trebuie să cotizeze o anumită sumă de bani dacă vor ca micuţii lor să urmeze cursurile unităţii de învăţământ. Pentru că acest demers era ilegal, conducerea I.S.J. Constanţa de la acea vreme a decis ca cei care au dat aceşti bani, să-i primească înapoi, cu precizarea că nicio unitate de învăţământ nu are voie să condiţioneze înscrierea copiilor la şcoală de vreo taxă. În apărarea ei, prof. Doina Buzescu susţinea, la acea dată, că s-a ajuns la această variantă după ce s-a decis ca şcolile să nu mai depindă de Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat (R.A.E.D.P.P.) şi, în concluzie, trebuie să se autogestioneze. Ca să nu pară, totuşi, că jecmănesc părinţii, acestora li s-au făcut şi câteva oferte de criză, în sensul că cei care aveau mai mulţi copii înscrişi în respectiva unitate şcolară beneficiau de reduceri substanţiale. Dacă, în ianuarie, când a izbucnit scandalul, conducerea I.S.J. Constanţa a decis doar restituirea banilor luaţi ilegal de la părinţi, de data aceasta şeful I.S.J. Constanţa, prof. Răducu Popescu, a recomandat demiterea directorului, fapt care s-a şi întâmplat.

Ca o ironie, pe un site specializat, Şcoala nr. 3 se prezintă ca o instituţie „care îşi respectă clienţii – elevi şi părinţi –, considerându-i parteneri în procesul instructiv-educativ“. Să fi făcut referire oficialii şcolii la elevi şi la părinţi ca la muşterii de la care au doar de câştigat…?

Comenteaza acest articol

css.php