Se caută fonduri pentru proiectul de asfaltare a 12 km de drumuri din Ciocârlia

Se caută fonduri pentru proiectul de asfaltare a 12 km de drumuri din Ciocârlia

După o lungă perioadă în care investițiile în infrastructură s-au derulat cu mare greutate, autoritățile locale din comunele constănțene speră într-o schimbare reală. Speranțele lor se îndreaptă către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care gestionează atât fondurile de investiții ale bugetului central, cât și proiectele cu finanțare europeană.
Este și cazul comunei Ciocârlia, ai cărei gospodari au depus încă din anii trecuți documentele pentru obținerea finanțării mai multor proiecte de investiții, dar care nu au primit niciun răspuns. Din acest motiv, reprezentanții Primăriei au reluat, anul acesta, demersurile pentru obținerea banilor necesari proiectului de asfaltare. Vorbim despre reabilitarea a 12 km de drumuri comunale, pentru care este nevoie de 2 milioane de euro, sumă imposibil de alocat din bugetul local, dar este foarte modest și abia ajunge pentru funcționarea curentă a primăriei.
Tot din bugetul central, Primăria Ciocârlia ar putea solicita fonduri pentru reabilitarea sistemului de iluminat public, dar și pentru reabilitarea instituțiilor de învățământ. În planurile de dezvoltare pentru 2017, autoritățile comunei constănțene au inclus și construirea unei capele mortuare în localitatea Ciocârlia de Jos, după modelul celei deja realizate, anul trecut, în Ciocârlia de Sus. Pentru această investiție, gospodarii comunei speră să apeleze la bugetul local.
Conducerea Primăriei Ciocârlia a realizat bugetul pe 2017, precum și o proiecție până în 2020, dar așteptările nu sunt deloc optimiste. Dacă, în 2015, totalul veniturilor încasate de Primăria Ciocârlia au fost în sumă de 5.135 mii lei, anul trecut, s-a ajuns la 6.071 mii lei, iar pentru acest an se estimează venituri de 6.469 mii lei. În perioada următoare, se așteaptă ca veniturile să mai crească puțin, astfel încât, în 2020, să se ajungă la 7.622 lei. O parte din venituri vor reprezenta cote provenite din sumele defalcate din impozitul de venituri și sume defalcate din TVA. Anul acesta, de exemplu, se anticipează că se vor primi 1.433 lei din cote defalcate din impozitul pe venit, respectiv 2.282 din TVA. De asemenea, se observă că subvențiile de la bugetul de stat vor fi tot mai mici: dacă în 2015 s-a primit suma de 155 mii lei, anul trecut au fost doar 8 mii, la fel așteptându-se și pentru acest an. În același timp, cheltuielile vor crește în următorii ani. În 2015, cheltuielile administrației Ciocârlia s-au cifrat la 5.472 mii lei, iar anul trecut, la 6.051 mii lei. Pentru 2017 este prevăzută suma de 6.445 mii lei, iar până în 2020 se va ajunge la 7.595 mii lei. Cea mai mare parte din cheltuieli o reprezintă cele de personal, urmate de bunuri și servicii.

Comenteaza acest articol

css.php