UPDATE/Se pregătește elicopterul SMURD pentru o misiune de salvare

UPDATE/Se pregătește elicopterul SMURD pentru o misiune de salvare

Update1/Elicopterul SMURD a decolat pentru a efectua o misiune de salvare în zona Dumbrăveni, iar zborul se estimează să dureze 25 de minute.
Update 2/ Potrivit medicilor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, pacientul de 78 de ani preluat de la Dumbrăveni a ajuns la Spitalul Judeţean Constanţa, fiind stabil hemodinamic, în observaţie cu bronho-penumonie.

Noaptea trecută a fost iar una dificilă pentru echipajele de salvare. În Dumbrăveni, un bărbat, în vârstă de 76 de ani locuia într-o casă neîncălzită şi avea o stare de sănătate precară, potrivit Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea Constanţa.

Pentru salvarea acestuia a fost nevoie de o atenţie deosebită şi o alocare importantă de forţe. Inițial, la domiciliul acestuia au încercat să ajungă un echipaj cu medic de la Serviciul de Ambulanţă, dar acesta s-a blocat între localităţile Scărişoreanu şi Plopeni.

Ulterior a fost trimis spre pacient o şenilată de la Chirnogeni, autospeciala a preluat pacientul şi acesta a fost transportat într-un spaţiu încălzit din cadrul Primăriei Dumbrăveni. Echipajul cu medic de la SAJ a fost preluat de o şenilată de la Topraisar, s-a încercat deplasarea în localitatea Dumbrăveni, din cauza carosabilului blocat de nămeţi nu s-a reuşit acest lucru, iar echipajele au rămas în localitatea Topraisar. În cele din urmă s-a luat decizia de a se trimite elicopterul SMURD pentru preluarea bărbatului.

Noaptea trecută, peste 600 de persoane au fost salvate şi 230 de autovehicule au fost deblocate din nămeţi. În total s-a acţionat cu aproximativ 320 de utilaje şi autospeciale.

După aproximativ 12 ore în care structurile de intervenţie au gestionat efectele generate de viscolul năprasnic și ninsorile abundente care au afectat puternic întreg județul Constanţa, autoritățile continuă să facă eforturi susținute pentru restabilirea stării de normalitate și degajarea principalelor artere de comunicație rutieră.

În ciuda viscolului puternic și a precipitațiilor căzute în ultima perioadă, pompierii militari în cooperare cu toate celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne și ale administrației județene şi locale reușesc să ducă la bun sfârșit misiune după misiune. Salvatorii au acționat pentru gestionarea efectelor generate de avertizările meteorologice periculoase la 71 de misiuni, în condiții foarte dificile, parcurgând tronsoane de drum cu zăpadă foarte mare și viscol năprasnic.

Pe timpul misiunilor, structurile de intervenție au reușit salvarea a peste 600 de persoane aflate în dificultate şi au degajat din zăpadă 230 de autovehicule surprinse de viscol.

În ceea ce priveşte furnizarea energiei electrice, în acest moment sunt 16 localităţi nealimentate parţial cu energie electrică, fiind vorba de 3457 de consumatori nealimentaţi.

La acest moment, în județul Constanţa toate drumurile naţionale sunt închise, cu excepţia DN 39 pe tronsonul Constanţa-Magalia. Sunt închise 18 tronsoane de drum judeţean, 35 de drumuri comunale, iar A 2 este închisă în continuare.

Pentru optimizarea misiunilor desfăşurate în această perioadă I.G.S.U. a ordonat ca utilaje şi autospeciale de intervenție din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, Olt, Dâmboviţa, Bacău, Neamţ, Botoşani, Argeş şi Iaşi au fost dislocate în judeţul Constanţa pentru a sprijini acţiunilor de intervenţie.

În continuare se fac eforturi susţinute pentru deblocarea DN 2 A, între localităţile Dorobanţu şi Nicolae Bălcescu, pe acest tronson de drum fiind blocate aproximativ 30 de autovehicule.

Comenteaza acest articol

css.php