Se va fuma în camerele de hotel şi pe plaje. Din aprilie, controale!

Se va fuma în camerele de hotel şi pe plaje. Din aprilie, controale!

Ieri a fost organizat simpozionul „Turismul pe litoralul românesc în sezonul estival 2016“ la Pavilionul Expoziţional, ocazie cu care au fost punctate mai multe probleme existente încă în staţiuni. Rând pe rând au fost discutate situaţia podurilor peste Agigea, interzicerea fumatului, structura anului şcolar, regulamentul de funcţionare al staţiunilor şi altele.

Operatorii din turism au ridicat, ieri, şi problema circulaţiei spre sudul litoralului, Ion Dănuţ Jugănaru, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, rugând subprefectul Constanţei, Levent Accoium, prezent la eveniment, să aibă în vedere această problemă. În plus, Camera de Comerţ va face şi o adresă către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale: „Trebuie ca C.N.A.D.N.R. să nu asfalteze nicio bucată din Autostrada Soarelui pe timpul verii. Iar de 1 Mai să se circule normal în sudul litoralului. Înţeleg că va fi închis vechiul pod de la Agigea, dar e deschis cel nou, deci nu ar trebui să existe probleme“, a precizat Jugănaru.
În plus, patronatele din turismul litoral vor să convingă ministrul Educaţiei ca elevii să nu se întoarcă în bănci încă de la 1 septembrie. „Trebuie să discutăm cu Ministerul Educaţiei despre structura anului şcolar 2016 – 2017. Toţi ne dorim ca şcoala să înceapă pe 15 septembrie, nu mai devreme. Ca de fiecare dată când vine un ministru nou la Educaţie, apar tot felul de idei. Dar şcoala nu trebuie să înceapă pe 1 septembrie, ci pe 15“, a mai precizat preşedintele C.C.I.N.A.

Fără muzică după ora 20.00

La seminar s-a ridicat şi problema muzicii la maximum, care răsună de la terasele şi beach barurile din staţiuni pe timpul nopţii. Potrivit viitorului Regulament de funcţionare a staţiunii Mamaia, aceasta ar trebui difuzată, în această vară, până la ora 20.00, iar la ora 24.00 să se închidă unităţile de alimentaţie publică de pe plaje. Această prevedere nemulţumeşte mulţi operatori economici, dar pe de altă parte, hotelierii susţin că turiştii au reclamat în nenumărate rânduri muzica prea tare din timpul nopţii, deoarece nu se pot odihni. „Trebuie să înţeleagă patronii de terase şi beach baruri că trebuie să înceteze cu muzica tare la ora 21 maxim. Apoi pot ţine deschis fără muzică puternică, să nu îi deranjeze pe cei din hoteluri. După ora 20.00 să înceteze bâlciul de pe plajă! Înainte, făceam sesizare, iar Poliţia Locală anunţa reclamaţii că vin în control, aşa că dădeau muzica încet şi nu erau amendaţi. E mai bine aşa, de la ora 20.00 să se închidă muzica. Bineînţeles, Mamaia nu trebuie transformată într-o staţiune-dormitor, dar trebuie să ne respectăm turiştii“, a precizat Nicolae Bucovală, prim-vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.
Acesta a vorbit şi despre Legea antifumat, susţinând că aceasta nu spune nimic, de exemplu, despre fumatul pe plajă. Deci se va putea face în continuare acest lucru, fără probleme. În plus, hotelurile sunt spaţiile privaţilor, iar aceştia vor decide dacă se va fuma sau nu într-o unitate de cazare. „Noi vom încerca să impunem legea. Dar hotelurile sunt spaţii private, conform directivei europene, deci depinde de hotelier. Însă chiar dacă vom impune asta prin regulament, turiştii vor fuma în camere dacă vor. Nu putem să mergem în camere peste ei. Îi atenţionăm, dar vor face ce vor. Am vrea să nu se fumeze, pentru că după cinci zile după un fumător, nu poţi închiria camera unui nefumător, indiferent cât încerci să scapi de miros“, a mai precizat Bucovală.
Potrivit acestuia, primarul interimar Decebal Făgădău a promis că pe 20 aprilie se va termina curăţenia şi igienizarea în staţiunea Mamaia, iar Dănuţ Jugănaru a insistat ca toate primăriile să facă operaţiunile de combatere a ţânţarilor în acelaşi timp, pentru ca acestea să aibă efect. În plus, Bulevardele Tomis şi Mamaia ar fi reabilitate pentru ca turiştii să poată ajunge civilizat din staţiune pe faleza Constanţei şi în Zona Peninsulară.

Controale pe litoral din aprilie

Potrivit Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, în 2015 s-a înregistrat o creştere a numărului turiştilor veniţi pe litoral cu 15,5%, existând o majorare şi a numărului celor cazaţi în oraşul Constanţa. Litoralul ar avea puţin peste 80.000 de locuri de cazare, potrivit C.C.I.N.A., dar A.N.T.-ul susţine că sunt 109.000. Astfel, nu ar trebui considerat un week-end slab cel cu 100.000 de turişti. Dar dacă ne gândim la cei care nu se cazează la hotel, ci în apartamentele sezoniştilor? Chiar şi George Boruna, director general la Direcţia Generală de Control şi Autorizare din cadrul A.N.T., a recunoscut că, în urma unei analize a site-urilor care oferă cazare, au fost descoperite 800 de unităţi de cazare care nu sunt înregistrate şi clasificate. Patronii acestora au fost notificaţi pentru a intra în legalitate, iar apoi se vor face controale.
Pe litoral, Autoritatea Naţională pentru Turism demarează verificări din luna aprilie, pentru ca de 1 Mai să nu existe problem, iar turiştii să nu se confrunte cu situaţii neplăcute. „Din aprilie, colegii de la Control şi Autorizare vor veni pe litoral. Vorbim de o campanie de îndrumare şi ajutare a tuturor unităţilor de cazare, nu venim coercitiv, ca să dăm amenzi, ci să ajutăm ca toate unităţile de cazare şi de alimentaţie public să fie clasificate, să intre în legalitate. Se va acţiona ca o consultanţă: constatăm neregulile, dăm un timp să se remedieze şi urmărim îndeplinirea lor“, a precizat Borună.

Se dau, deja, vouchere de vacanţă

Nicolae Bucovală a vorbit, ieri, şi despre ofertele de early booking pentru acest sezon estival şi consideră că vânzările în acest sistem vor creşte cu 5-10%. Mai ales că au apărut şi voucherele de vacanţă. „La o analiză până astăzi (ieri – n.r.), preconizăm o creştere a vânzărilor prin early booking cu 5-10%. Datorită interesului manifestat pentru preţuri reduse, dar şi pentru că au apărut voucherele. Puţine încă, dar firmele au început să le ofere angajaţilor. Eforie Nord şi Venus vin puternic din urmă, datorită reducerilor considerabile faţă de Mamaia. Eu cred că vom asista la early booking şi în aprilie, nu numai până la 31 martie“, a spus prim-vicepreşedintele F.P.T.R.
Problema ar fi, în continuare, pe litoral că nu toate hotelurile au fost modernizate, că există încă multe unităţi de cazare de o stea, maxim două, potrivit lui Jugănaru. Acesta fiind şi unul din motivele pentru care există foarte puţine oferte all inclusive. „Pentru all inclusive sunt extrem de puţine locuri pe litoral. Problema e de când s-a făcut privatizarea: proprietarul hotelului e unul, al restaurantului altului, la piscină e altul. Din această cauză nu poţi face un produs all inclusiv performant. În Mamaia Nord se poate pentru că sunt unităţi de cazare noi“, a susţinut preşedintele C.C.I.N.A.

Valentin ISPAS

Comenteaza acest articol

css.php