Ședință de Consiliu Local la Băneasa, pentru trecerea de la statutul de oraș, la cel de comună

Ședință de Consiliu Local la Băneasa, pentru trecerea de la statutul de oraș, la cel de comună

Pe 11 mai, consilierii locali din orașul Băneasa sunt convocați într-o ședință ordinară, în care se vor discuta mai multe proiecte de interes pentru cetățeni. Printre acestea, se numără reluarea unui subiect important, la care primarul Paul Coliș ține în mod special, și anume trecerea de la statutul de oraș la cel de comună, pentru unitatea administrativ teritorială Băneasa. Potrivit edilului, în afara taxelor calculate la nivel de oraș, schimbarea statutului localității nu a adus nimic bun pentru locuitori. Nici investițiile pentru susținerea localităților rurale nu au mai ajuns la Băneasa în ultimii ani, din cauza statutului administrativ superior. Prin urmare, primarul Paul Coliș a demarat încă de anul trecut procesul prin care Băneasa să revină la vechiul statut, de comună. Iar consilierii locali sunt chemați să aprobe proiectul prin care să se poată organiza un referendum local în acest sens. Nu mai puțin de opt aleși locali sunt inițiatorii acestui proiect. De îndată ce hotărârea va primi aviz de legalitate din partea Prefecturii se poate trece la stabilirea datei referendumului.
„Cu trecerea timpului, ca efect al crizei economice şi al unor restricţii bugetare generalizate pe tot cuprinsul ţării, nivelul unora dintre indicatorii de urbanizare a scăzut semnificativ în raport cu data declarării ca oraş a UAT Băneasa. În acelaşi timp, unele instituţii de interes public cum ar fi Judecătoria, spitalul, Parchetul, etc. care se constituie în indicatori şi argumente de urbanizare a UAT Băneasa nu mai funcţionează. Infrastructura de drumuri, reţele de utilităţi publice şi gradul de echipare edilitară nu mai sunt la nivelul cerut pentru un oraş. Ca efect al crizei economice a scăzut în mod vizibil nivelul de trai şi puterea de cumpărare a populaţiei oraşului, influenţând în mod negativ posibilitatea acestora de a plăti taxe şi impozite locale specifice unui oraş. După intrarea României în UE cele mai mari sume de bani s-au alocat prin PNDR, care finanţează proiecte de dezvoltare rurală. Din cauză că avem statutul de oraş noi nu am putut accesa aceste fonduri nici pentru proiecte publice, nici pentru cele private, dezavantajând atât populaţia, cât şi pe operatorii economici. Acestea sunt doar câteva dintre argumentele pentru care am iniţiat procedura legală de schimbare a statutului UAT Băneasa de la statutul de oraş la cel de comună”, se spune în expunerea de motive atașată proiectului de hotărâre.
Băneasa a fost declarat oraș în 2004, cu speranța edililori de atunci că acest lucru va fi hotărâtor pentru aducerea de investiții private și crearea de locuri de muncă. Nu s-a îmtâmplat astfel, iar Băneasa a ajuns, astăzi, cel mai sărac oraș din tot județul, cu o infrastrcutură depășită de multe unități administrativ teritoriale cu statut de comună.
Convocatorul şedinţei ordinare a Consiliului Local Baneasa mai cuprinde proiectul de hotărâre privind aprobarea aderarii unor noi unitati administrativ- teritoriale la Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Apa – Canal Constanta; proiectul de hotarare privind aprobarea criteriilor, procedurilor și atribuțiilor specifice în vederea ocupării funcției de administrator public la nivelul orașului Băneasa. Alte proiecte vizează acordarea unor ajutoare de urgență cetățenilor aflați în situații de risc.

Comenteaza acest articol

css.php