Simulare exigentă a Bacalaureatului, cu supraveghere video

Peste 7.000 de liceeni intră, de astăzi, în focul examenelor în urma cărora vor afla dacă sunt pregătiţi pentru sesiunea din vară

Liceenii constănţeni vor afla, săptămâna aceasta, cât de pregătiţi sunt pentru susţinerea Bacalaureatului din vară, dar şi cât de bine pot face faţă unui examen naţional sub atenta supraveghere a camerelor video. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Cristina Ivan, de astăzi şi până pe 15 martie, aproximativ 7.300 de elevi din clasele a XII-a şi a XIII-a participă la simularea Bacalaureatului. La testare pot fi prezenţi şi absolvenţii din seriile anterioare care au picat examenul, în baza unei cereri de înscriere. Liceenii vor participa, pe 11 martie, la simularea probei la Limba şi Literatura Română, iar pe 13 martie la cea a disciplinei obligatorie a profilului (Matematică/Istorie). Pe 15 martie, viitorii absolvenţi de liceu vor participa la proba la alegere a profilului (Geografie/Chimie/Fizică etc.). Subiectele vor fi diferenţiate pe filieră şi profil, elevii vor fi aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică, în funcţie de disciplină şi de tipul de subiect primit şi vor fi supravegheaţi video. Astfel, adolescenţii din clasele a XII-a se vor familiariza cu atmosfera şi procedura de desfăşurare a Bacalaureatului, susţin reprezentanţii I.S.J. Constanţa.

Pentru fiecare disciplină, inspectorul şcolar de specialitate, împreună cu membrii consiliului consultativ al disciplinei, a realizat subiecte şi bareme de evaluare şi de notare. Acestea au fost elaborate în conformitate cu programele şcolare, propuse pentru simulare astfel: Limba şi literatura română (prof.dr. Cristina Maria Ivan), Matematică (prof. Daniela Bălănescu), Informatică (prof. Alina Niţu), Limbă maternă (prof. Anefi Icbal), Istorie (prof. Petre Purcărea), Chimie (prof. Gabriela Micu), Biologie (prof. Adriana Popescu), Geografie (prof. Anca Dragomir), Fizică (prof. Mădălina Ivănescu), Logică, Filosofie, Psihologie și Economie (prof. Daniel Vicenţiu Geoglovan).

Notele pot fi trecute în catalog

Evaluarea lucrărilor se realizează în fiecare unitate de învăţământ, de către două cadre didactice (profesorul de la clasă şi un alt profesor), urmând ca lucrările să fie analizate și discutate cu elevii. Decizia de trecere a notelor de la simulare în catalog va fi în responsabilitatea fiecărui cadru didactic. „Consider că aceste simulări au două scopuri: verificarea modului în care se organizează şi se desfăşoară examenul şi evidenţierea nivelului de pregătire atins de elevi până în acest moment. În funcţie de rezultatele obţinute, fiecare unitate şcolară trebuie să elaboreze un plan remedial, astfel încât rezultatele de la Bacalaureat să fie optime“, a declarat inspectorul şcolar general, prof.dr. Răducu Popescu.

Pentru examenul „pe bune“, înscrierile vor avea loc la sfârşitul lunii mai, iar probele vor fi susţinute în perioada 11 iunie – 6 iulie.

Emilia SAVA

Comenteaza acest articol

css.php