“Fire de dragoste” pentru prematurii cât o palmă

“Fire de dragoste” pentru prematurii cât o palmă

Din păcate, România ocupă primul loc din Europa în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile. Din numărul total al naşterilor, 20% sunt premature, iar dintre copiii născuţi înainte de termen, 4% mor. Aceleaşi procente se înregistrează în toate judeţele ţării, cu diferenţe minimale, iar Constanţa nu face excepţie.

Părinţii copiilor născuţi prematur întâmpină dificultăţi, stau zi de zi cu sufletul la gură, conştienţi fiind că viaţa bebeluşului lor atârnă de un fir de aţă. „Eu am gemene, care acum au 5 ani. S-au născut în a 29-a săptămână de sarcină. Am stat două luni şi o săptămână cu ele în spital, timp în care ele m-au învăţat să supravieţuiesc, nu eu pe ele. În tot acest timp, căutam sprijin moral de la alţi părinţi care au copii prematuri, pentru că nu ştiam care sunt riscurile, şi nu găseam“, ne-a declarat Corina Croitoru, fondatorul Fundaţiei Unu şi unu.

Această organizaţie, înfiinţată de un an, îşi propune să ajute părinţii care au copii născuţi prematur să treacă mai uşor peste greutăţi, învâţând unul de la celălalt, din experienţa prin care au trecut. De asemenea, a fost lansată o campanie, denumită „Fire de dragoste“, a cărei primă etapă s-a desfăşurat în perioada 1 iunie – 31 august, în care oricine a vrut, a putut dona pentru copiii prematuri căciuliţe, botoşei şi cuiburi (pătucuri din scutece în care copiii sunt ţinuţi în incubator) adaptate dimensiunilor micuţilor.

„Cea de a doua etapă se desfăşoară cu sprijinul Petrom şi am reuşit, într-o lună, să strângem peste 300 de seturi şi 100 de cuiburi, pe care le vom duce în Craiova, Bacău şi Bucureşti, la Spitalul Marie Curie. O parte dintre ele le-am dotat Secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, unde ştim că lucrează profesionişti. Am fost impresionate de cum se lucrează aici. Un prematur născut cu numai 600 de grame, acum respiră singur“, ne-a declarat Diana Gâmbuţeanu, preşedintele Fundaţiei Unu şi unu.

În prezent, pe secţia Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean Constanţa se află 17 prematuri, toţi fiind îngrijiţi de personal calificat. „Avem grijă permanent de copiii de pe secţie şi se duce o luptă continuă pentru supravieţuire. Copilul cu cea mai mică masă corporală născut aici, pe care l-am salvat, avea la naştere 550 de grame. Din totalul naşterilor, 20% sunt premature, iar cauza principală este aceea că mamele nu se îngrijesc îndeajuns în timpul sarcinii şi nu au o relaţie apropiată cu medicul de familie şi cu medicul specialist. Unele dintre ele nu sunt în evidenţa niciunui medic“, ne-a declarat Livica Frăţimar, şeful secţiei Neonatologie din cadrul S.C.J.U. Constanţa.

Efortul părinţilor care se implică în lupta medicilor pentru a-i menţine în viaţă pe micuţi este foarte apreciat. „Mă emoţionează părinţii care se implică în actul medical, care e foarte greu. Pe viitor, dorim să înfiinţăm o nouă secţie de neonatologie, cu un număr suficient de echipamente şi de ventilatoare, şi nu numai atât. Sper ca, până la sfârşitul anului, să încercăm să construim un spital pentru copii“, ne-a declarat Dănuţ Căpăţână, managerul S.C.J.U. Constanţa.

Marieta ŞTEFAN

Comenteaza acest articol

css.php