Culmea licitaţiilor: A.D.S. Constanţa arendează teren pe… Lună

Culmea licitaţiilor: A.D.S. Constanţa arendează teren pe… Lună

Peste o sută de hectare de teren agricol de pe litoral au fost scoase la mezat de către Agenţia Domeniilor Statului, după ani buni în care instituţia nu a licitat mai nimic. Cei interesaţi au fost înştiinţaţi despre suprafaţă, data, ora la care încep procedurile, dar niciun detaliu despre locaţie.

Vrei să iei în arendă nişte teren provenit din schimburi? Foarte bine, te legi la ochi şi te laşi pe mâna funcţionarilor Agenţiei Domeniilor Statului. Luna aceasta, în „premieră mondială“, după ani întregi în care nu a reuşit să arendeze mai nimic, A.D.S. Constanţa publică un anunţ încurajator, mai ales pentru fermierii constănţeni. La ora de…, la data de… se depun documente, se desfac oferte, se analizează şi se arendează. Numai că anunţul nu cuprinde, aşa cum o cere logica, niciun indiciu despre ce fel de teren este vorba şi unde este amplasat acesta. Dacă vreţi să licitaţi pentru un „teren provenit din schimburi“, fără să aveţi nicio idee unde este situat, nu aveţi decât să mergeţi pe mâna A.D.S. În fine, este vorba despre 106,79 hectare de teren, e drept agricol, dar undeva în judeţul Constanţa.

Este îmbucurător că s-au reluat procedurile de arendare a terenului statului pe litoral, mai ales că Constanţa este cel mai jalnic judeţ din punct de vedere al privatizărilor fostelor întreprinderi agricole de stat. Potrivit ultimului centralizator, publicat la sfârşitul anului trecut, A.D.S. mai deţine zece societăţi din domeniul agricol, în condiţiile în care numărul acestora era, în urmă cu patru ani, de 29, deşi în ultimii cinci ani, pe litoral nu s-a mai vândut nicio suprafaţă importantă de teren, în special din cauza faptul că acestea sunt total neinteresante pentru investitori. Rezultă că societăţile au luat calea falimentului, fără ca statul să îşi mai poată recupera datoriile.

Legat de insuccesul licitaţiilor de arendare, garanţiile de participare şi taxele, plus cota de redevenţă percepută la concesionarea terenurilor agricole taie pofta oricărui investitor să bage bani în agricultura de la malul mării. Poate nu ar fi rău dacă guvernanţii ar repune pe tapet o iniţiativă mai veche, care prevedea desfiinţarea A.D.S. În 2009, ministrul Agriculturii în exerciţiu la acea dată, Ilie Sârbu, a vehiculat această idee, atribuţiile A.D.S.  urmând să fie transferate primăriilor. Până la urmă, agenţia a scăpat doar cu reorganizare.

A.D.S. este instituţia specializată care realizează privatizarea societăţilor comerciale cu profil agricol, constituite în conformitate cu Legea nr. 15/1990, şi concesionarea terenurilor cu destinaţie agricolă proprietate publică şi privată a statului, administrate de aceste societăţi. Principalele atribuţii ale agenţiei vizează administrarea terenurilor cu destinaţie agricolă ce aparţin domeniului public şi privat al statului, aflate în exploatarea societăţilor naţionale, a institutelor şi staţiunilor de cercetare şi producţie agricolă şi a unităţilor de învăţământ agricol şi silvic. A.D.S. se ocupă şi de concesionarea sau arendarea acestor terenuri.

Darius MARTINESCU

Comenteaza acest articol

css.php