“Moriştile de vânt” au încins siguranţele Transelectrica

“Moriştile de vânt” au încins siguranţele Transelectrica

Avem energie regenerabilă, dar ce facem cu ea? După ani buni de investiţii, litoralul s-a înverzit complet: week-endul trecut, eolienele au atins maximumul istoric de producţie, însă producătorii au fost nevoiţi să livreze surplusul de curent în afara graniţelor.

În lipsa unor investiţii în sistemul de transport al Transelectrica, eolinele fac munca în zadar. Avertizările specialiştilor privind incapacitatea Sistemului Energetic Naţional de a preluat noile cantităţi de energie produsă din surse regenerabile s-au adeverit. Producţia de energie din surse eoliene a atins, vineri, maximumul istoric: 2.400 MWh, la circa 3.000 MW putere instalată în prezent pe litoral. „Morile de vânt au depăşit, la producţia de energie, termocentralele, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Producţia de energie din surse eoliene atingea 2.452 MWh, peste energia din cărbune – 2.409 MWh, peste cea din apă – 1.470 MWh şi peste cea nucleară – 1.424 MWh, potrivit datelor Transelectrica. S-a atins, astfel, un record de producţie pentru energia din surse eoliene care, dacă vremea este prielnică, poate acoperi acum peste 30% din consumul naţional, de 7.500 MWh, în medie. Din nefericire pentru constănţeni, pentru că nici ei şi nici ceilalţi cetăţeni ai României nu au putut beneficia de afluxul de energie, jumătate din energia din surse regenerabile produsă a fost exportată. Potrivit Transelectrica, exporturile au fost, week-endul trecut, de peste 1.200 MWh.

Subvenţia „verde“ trage în jos preţul curentului

Afluxul de investiţii în sectorul energiilor regenerabile se datorează subvenţionării acestora prin sistemul certificatelor verzi. Această subvenţie din partea consumatorilor reprezintă şi motivul pentru care eolienele şi parcurile fotovoltaice produc cea mai ieftină energie din România. Fiecare MWh eolian primeşte 0,5 certificate verzi, iar cel fotovoltaic, 3 certificate verzi. Preţul unui certificat verde este de 28 de euro. Practic, producătorii de energie din surse regenerabile încasează, în mod automat, între 135 şi 400 de lei/MWh produs, fără a mai pune la socoteală preţul la care îşi vând propriu-zis energia. Ceilalţi producători, care nu beneficiază de subvenţie, îşi pot vinde energia pe piaţă la o medie de doar 170 de lei/MWh. Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă.

Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toţi consumatorii României sprijină producţia de energie verde.

Cei mai mari administratori de parcuri eoliene din România sunt cehii de la CEZ şi portughezii de la EdP.

Darius MARTINESCU

Comenteaza acest articol

css.php