Procesul Nuclearelectrica – Fondul Proprietatea, redeschis la tribunal

Procesul Nuclearelectrica – Fondul Proprietatea, redeschis la tribunal

Acţionarii reactoarelor nucleare au dezgropat securea războiului. Fondul Proprietatea a reuşit să redeschidă procesul în care solicită anularea participării S.N.N. la proiectul cablului submarin cu Turcia.

Veste tristă pentru şefii Nuclearelectrica. Nici au apucat bine să deschidă sticlele de şampanie, după decizia Tribunalului Bucureşti de a respinge acţiunea „inamicului“ Fondul Proprietatea, că situaţia s-a schimbat cu 180 de grade. „În dosarul cu nr. 11.661/3/2014, ce are ca obiect anularea Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor nr. 1/11.03.2014, Curtea de Apel Bucureşti a admis apelul declarat de S.C. Fondul Proprietatea S.A., a dispus anularea sentinţei apelate şi trimiterea apelului spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti. Iniţial, Tribunalul Bucureşti respinsese ca lipsită de interes acţiunea înregistrată de către S.C. Fondul Proprietatea S.A.“, a raportat S.N.N. către piaţa de capital.

Acţionarii au aprobat, în şedinţa din martie, următoarea ordine de zi: 1 – participarea S.N.N. la majorarea capitalului social al Hidro Tarniţa S.A., prin subscrierea unui număr de 89.000 de acţiuni nou-emise, cu valoarea nominală de 100 de lei, emise de societatea Hidro Tarniţa S.A.; 2 – introducerea în proiectul de buget de venituri şi cheltuieli pentru anul 2014 a sumelor necesare vărsămintelor aferente acţiunilor subscrise; 3 – acordul de principiu privind realizarea proiectului cablului de interconectare submarin România – Turcia; 4 – participarea S.N.N. la constituirea companiei de proiect HVDCC România – Turcia, prin subscrierea şi vărsarea echivalentului în lei al unui număr de 2.000.000 de acţiuni, cu valoarea nominală de 1 euro.

Profit gras, dividende pe măsură

Conducerea S.N. Nuclearelectrica estimează că va înregistra un profit net de 98,99 milioane de lei la finalul acestui an, cu 254,8% mai mare decât cel preconizat prin Bugetul de Venituri şi Cheltuieli, aprobat de acţionari în luna iulie, reiese dintr-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti. Veniturile totale ale S.N.N. ar urma să se majoreze cu 4,92% faţă de buget, la 1,9 miliarde de lei, potrivit raportului citat. Conducerea companiei estimează venituri mai mari pe seama contractelor încheiate în primele şapte luni, a creşterii tarifului de transport a energiei electrice facturat clienţilor, de la 10,02 lei/Mwh, la 10,32 lei/Mwh, a unor venituri financiare mai mari, generate de venituri din diferenţele de curs, peste cele previzionate. Totodată, societatea estimează cheltuieli mai mari cu 5,1 milioane de lei, pe seama reducerii impozitului pe construcţii speciale şi creşterii valorii amortizării, după reevaluarea activelor. Potrivit aceluiaşi raport, Nuclearelectrica estimează că o să plătească statului dividende în valoare de 38,75 milioane de lei, faţă de 11,58 milioane de lei, cât previzionase în luna iulie. Ministerul Economiei deţine 81,27% din acţiunile S.N.N.

Darius MARTINESCU

Comenteaza acest articol

css.php