“Vârtosul” sparge gheaţa în Forţele Navale: prima navă nouă după 20 de ani

“Vârtosul” sparge gheaţa în Forţele Navale: prima navă nouă după 20 de ani

Mic, cu un nume deloc inspirat, dar primul dintr-o serie de nave tehnice care vor moderniza Forţele Navale. Noul remorcher polivalent al marinei militare a primit ieri botezul şi drapelul de luptă.

Are 1.200 de cai putere şi a fost construit după ultimele standarde în domeniu. Remorcheză, împinge nave, ridică greutăţi cu macaraua de la bord şi dacă este nevoie stinge şi incendii. Remorcherul multifuncţional „Vârtosul” a primit, în cadrul unei ceremonii, botezul, drapelul şi ordinul de luptă . De acum înainte face parte oficial din Forţele Navale Române şi implicit, ori de câte ori este nevoie, din structurile NATO. Deşi pare insignifiant  pe lângă marile nave de luptă, „Vârtosul” reprezintă noul în forţele navale. Construit după un proiect Stan Tug 1606,  remrcherul are lungimea de 16,56 m, lăţimea de 5,93 m, pescajul de 2,54 m şi este echipat cu două motoare Volvo Penta de 600 de cai putere fiecare, plus numeroase echipamente tehnice specifice.

„Este o navă nouă, care face foarte multe misiuni, pe care navele vechi nu puteau să le îndeplinească, este ca o trecere de la locomotive cu aburi la TGV (trenul de mare viteză care traversează Canalul Mânecii, n.r.)”, a precizat maistru militar Daniel Chivu, comandantul remorcherului. Potrivit oficialilor Forţelor Navale, programul de înzestrare cu remorchere maritime a fost, declanșat în noiembrie 2015 de Statul Major al Forțelor Navale şi răspunde cerinţelor de capabilităţi ale NATO, referitoare la operaţionalizarea şi menţinerea nivelului de capacitate operaţională necesar executării misiunilor de remorcare, acordarea ajutorului tehnic pentru navele aflate în dificultate şi căutarea-salvarea pe mare. Achiziția remorcherului „Vârtosul” s-a realizat prin C.N. ROMTEHNICA S.A., de la şantierul DAMEN Shipyards Gorinchem din Olanda, lansarea la apă a acestuia având loc acum două luni, în februarie 2016.

„Vârtosul” este primul dintre cele trei remorchere contractate de Ministerul Apărării Naţionale. Navele vor face parte din Divizionul 175 Nave Scafandri.

Darius MARTINEESCU

One Comment

  1. Karadeniz says:

    Numele este dat dupa un alt remorcher al Marinei Romane.

Comenteaza acest articol

css.php