Pensia militarilor, limitată la 65% din soldă?! Un poliţist cu 25 de ani vechime ar putea ieşi la pensie cu 800 lei

Pensia militarilor, limitată la 65% din soldă?! Un poliţist cu 25 de ani vechime ar putea ieşi la pensie cu 800 lei

De la 1 ianuarie ar trebui să intre în vigoare – cel puţin teoretic – legea 223/2015, privind pensiile militare de stat, aplicabilă tuturor angajaţilor din strcuturile de apărare şi ordine publică, de la Poliţie la armată, servicii de informaţii şi servicii speciale. Spunem în teorie, întrucât, cu doar câteva săptămâni înainte, Guvernul a promovat o ordonanţă de urgenţă, care schimbă din temelii prevederile legii.

Aflaţi de mai mult timp pe picior de război şi după negocieri intense cu reprezentanţii diferitelor ministere, sindicaliştii militari au primit o nouă lovitură. Guvernul intenţionează să promoveze o nouă formulă de calcul pentru pensiile militare, prin care se exclud toate sporurile şi alte drepturi băneşti, rămânând ca bază solda, a cărei valoare este infimă. „Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este ate la funcţia de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie“, se arată în ordonanţa de urgenţă. Astfel, sunt scoase de la calculul pensiei toate sporurile şi compensaţiile care alcătuiesc, în prezent, majoritatea veniturilor militarilor. Ordonanţa modifică radical legea 223/105, care prevede ca pensia să reprezinte 80% din venituri, fapt considerat de neacceptat de către sindicaliştii din sistem.

Vasile Zelcă, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Personalului Contractual s-a numărat printre cei care au negociat, la finele săptămânii trecute, cu reprezentanţii ministerelor de Interne şi de Finanţe, forma ordonanţei. „La negocieri am căzut de acord asupra unei formule de calcul prin care se acoperă în procent de 100% pensia actuală pentru cei cu o vechime de peste 25 de ani în sistem. S-a invocat o directivă europeană prin care nu se poate obţine o pensie mai mare decât salariu. Dar din ce înţeleg eu acum, Ordonanţa stabileşte ca pensia să fie de 65% din venitul brut realizat. Pentru un poliţist cu 25 de ani vechime asta înseamnă o pensie de 800 lei. Este inadmisibil aşa ceva. Noi am negociat un procent de 65% din venit, nu din soldă“, ne-a spus Zelcă.

Dacă ordonanţa de Guvern nu va conţine prevederile negociate de către poliţişti, aceştia sunt pregătiţi să iasă în stradă, indiferent de consecinţe. „Vom face presiuni asupra parlamentarilor locali, asupra şefilor celor două Camere ale Parlamentului, până când ni se vor respecta condiţiile negociate“, ne-a mai declarat Zelcă.

În aceeaşi situaţie sunt şi militarii profesionişti, numai că, în cazul lor, solda este mult mai mică, undeva între 870 şi 900 lei/lună. Asta înseamnă că pensia unui soldat sau gradat va fi de cel mult 585 lei/lună.

Netty DUMITRACHE

13 Comments

 1. lasa sa isi mareasca lor pensiile..si noua ne da p/u/l/a

 2. Kalasurile pe ei

 3. servicii pe masura says:

  Asa ar trebui sa faca si ei traba…de 800 lei. Cand or sa vada ce pensie ii asteapta , or sa lase hotii si criminalii sa ne ia gatul in strada….tot noi populatia vom suferi. Si serviciile lor vor fi tot de 800 lei….

  • sindicatele sin structura de aparare ce fac? SNPPC, SNLP, PROLEX, SNAP, FSANP, la ce mai incasati cotizatie?vad ca va faceti ca nu vedeti! ati fost cumva santajati de SRI? va arde de sarbatori cand guvernul Ciolos v-a activat focosul?de ce nu utilizati o strategie comuna? un mare miting comun la Piata Constitutiei!

 4. Dar ce frumos ati defilat pe 1 Dec. si v-ati gudurat, in loc sa va opriti in fatza tribunei oficiale si sa intrebati jigodiile de acolo cat mai au de gand sa-si bata joc de militari. Cine are arme si se antreneaza zilnic? Ce mai asteptati? Sa vinacineva sa va f…ta?

 5. Birfe…o sa ramana 85% din brut….sunt optimist…dacs nu…s.s.p.c.

 6. mihai_byll@yahoo.com says:

  Sa mareasca pt iei f…..e familiile in gura de nenorociti.

 7. Urmatorul pas … desfiintarea sindicatelor si interzicerea functionarilor publici / pilitisti … (ca armata e rezolvata) sa iasa in strada… o noua lege / OG/Ceva… si gata.

 8. Nu este nici o problema,dupa 25 – 35 de ani de activitate sa calculezi o pensie de 800 -900 ron ,,,,,,,,,, am muncit din 1991 pana in 1996 12 cu 24 fara libere in trei ture…tot in aceiasi perioada de la ora 06 00 pana la ora 18 00 la punctele de lucru,,,acum cand sa beneficiem de o pensie rezonabila ….iar acum cand sa iesim la pensie ni se arata …..dosul…rusine domnilor tehnocrati .

 9. acesti pupincuristi ne reprezinta la negocieri aceste tarfe a neghiobilor pe mana carora a ajuns tara aceasta mulsa de toti si va rog rostitile va rog corect numele( TEHNOPULE )

 10. Deoamdata tara aste e condusa numai de niste securisti care nu fac alceva decit sa isi vada interesele, ba mai mult acuma acesti securisti se razboiesc pt averea tarii cu masonii iar restul populatiei e doar la un nivel democratic de slavie, robie si iobagie … conform expresiei ..cat sunt prosti sa munceasca noi desteptii o ducem bine… Daca ne-ar da voie sa avem un pic mai mult am emite pretentii si le-am ameninta dreptul de a conduce si de a fura sau unii dintre noi ar deveni rivalii lor si asta nu prea le vine bine…. asa ca noi p…..mea, trebuiesc tinuti cu botu in pamantul tarii pt a produce orice si oricand ca ei sa mai aiba din ce trai mai bine. Sunt multe de spus ca de facut cam greu face cineva ceva in tara asta iar de iesit in strada cam greu ca cica e frig si la ce bun sa pierzi timpul in strada cerandu-ti drepturile, mai bine stai in casa si astepti sa pica vre-un c…t din ceruri poate ai noroc si iti cade in farfurie. Asa suntem noi romanii un neam de piedestrasi, rupti in gura de foame si vorbitori pe la colturi si primim exact ceea ce meritam…… un mare Ca…….aT.

 11. De ce militarilor profesinionisti ,nu li se acorda ORDINUL IN SERVICIUL PATRIEI ei in a cui serv.lupta ,sau numai celor care aranjaza chiloti li se acorda,nu celor care lupta cu arma in mana ,indiferent de grad ???????

 12. Fratilor se repeata istoria, in urma cu cateva sute de ani conducatorii tariii erau schimbati cu ajutorul otomanilor, habsburgilor, acum cu ajutorul vestului (Bruxellului), tocmai pentru a putea fi subjuga’i si furati. Noi romanii am ajuns sa fim un neam tare ciudat, ne supunem oricui, lingem in cur pe oricine si-i dam in cap aluia care vrea binele poporului, ne bucuram de necazul vecinului, rau am ajuns. Sper ca politistii si celelate categorii de bugetari sa iasa in strada si sa-si ceara drepturile, si ar trebuie sa fie sprijiniti de noi toti, sa cerem si noi cresterea salariului, patronii fac ce vor cu noi. Uitati ca a inceput schimbarea incet, incet in Europa, Polonia, Spania, Portugalia, Ungaria si Grecia care au schimbat politica lor, au ajuns la putere guverne care vor binele poporului, nu mai sunt slugile vestului.

Comenteaza acest articol

css.php