Promisiunile nu ţin de foame: militarii profesionişti, amăgiţi cu…o comisie care să discute creşterile salariale

Promisiunile nu ţin de foame: militarii profesionişti, amăgiţi cu…o comisie care să discute creşterile salariale

Problemele militarilor profesionişti sunt foarte cunoscute, iar în ciuda tentativelor autorităţilor de a se arăta preocupate, situaţia a rămas la fel de gravă cum era în urmă cu un an, când soldaţii au început să-şi manifeste public nemulţumirile. De la 1 august, salariile ar fi trebuit să crească, dar aşa cum anticipau încă din iulie, când s-au stabilit majorările, sumele care s-au adăugat la salarii sunt ridicole: între 2 şi 40 de lei, în funcţie de vechime. În acelaşi timp, interpelarea unui senator referitoare la salarizarea militariilor a primit răspuns din partea ministrului Apărării.

Spre finalul sesiunii parlamentare, senatorul Alexandru Cordoş semna o interpelare adresată ministrului Mihnea Motoc, al cărei subiect era salarizarea soldaţilor, în special a celor din unităţi de elită. Parlamentarul sublinia faptul că salariile personalului militar au fost îngheţate la nivelul din 2009, iar în decembrie 2015 s-a operat o creştere cu 10%. „Mai mult, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare ar fi trebuit să ajute corpul SGP să obţină o salarizare decentă însă, a produs discrepanţe salariale acute astfel că, un soldat cu vechime de un an are un venit net de 1.150 lei, un caporal cu vechime de 10 ani are un venit net de 1.001 lei, iar un caporal cu 20 de ani vechime are un venit net de 1.220 lei. După cum se observă, diferenţele salariale sunt infime la o diferenţă de 20 de ani de vechime.
Vă reamintesc faptul că este vorba despre solda unui militar NATO care desfăşoară misiuni de luptă în ţară şi în teatrele de operaţii şi are un salariu sub cel minim pe economie, mai mult este asistat social prin HG 0154/2011“, explica senatorul.

Încă o comisie

Răspunsul ministrului Mihnea Motoc a fost publicat abia recent, dar nu aduce nicio noutate pentru personalul militar. Astfel, oficialul recunoaşte că, prin legea 284/2010, care stabileşte salarizarea personalului plătit din fonduri publice, câştigul net al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti se situează între 1.050 şi 1.280 lei. Cum, de la 1 mai 2016, salariul minim brut pe economie a crescut la 1.250 lei, salariile mai mici de această limită au fost majorate până la respectivul nivel. În privinţa militarilor din unităţile acreditate NATO, ministrul susţine că, la nivelul instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, se va constitui un grup de lucru care va avea ca scop elaborarea unor reglementări care vizează salarizarea personalului din respectivele sisteme, din care fac parte şi militarii profesionişti. „Cu acest prilej se va analiza posibilitatea ca această categorie de personal militar să beneficieze de creşteri salariale de natură a stimula atractivitatea carierei militare pe piaţa forţei de muncă, generând premisele accesului la o resursă umană calitativ superioară“, a explicat ministrul Motoc.
Pentru militarii profesionişti, aceste angajamente nu mai sunt de mult credibile, deoarece în ultimii ani li s-a promis atenţie şi reparaţii financiare, însă nu s-au ales decât cu majorări umilitoare, de câţiva lei.

Diurne înjumătăţite, de 11 ani

În altă ordine de idei, dar în strânsă legătură cu aceeaşi categorie de militari, reprezentanţii Ministerului Apărării au răspuns unei petiţii prin care solicitau lămuriri cu privire la diurna de care beneficiază personalul de pe navele care participă la misiuni în străinătate. Astfel, potrivit M.Ap.N., în 2004, s-a stabilit ca personalul militar şi civil ambarcat pe nave militare româneşti sau străine, care participă la exerciţii, antrenamente, ceremoniale în afara teritoriului statului român, să beneficieze de o indemnizaţie în valută egală cu 40 de dolari pentru ofiţeri şi 35 de dolari pentru celelalte categorii de personal. Această prevedere a fost modificată un an mai târziu, când s-a decis înjumătăţirea ei: 20 de dolari pentru ofiţeri, respectiv 17,5 dolari pentru restul personalului militar.
Reprezentanţii soldaţilor şi gradaţilor profesionişti solicitaseră convertirea indemnizaţiei din dolari în euro, însă, cel puţin pentru moment, la nivel ministerial nu există nicio intenţie în acest sens.

Netty DUMITRACHE

35 Comments

 1. Militari care primesc asistenta sociala deoarece au solda mai mica decat salariul minim pe economie… iar voi jigodiilor vreti pensii speciale…

 2. Alexander leg. a V a Macedonica says:

  De ce nu comparati pensiile fostelor cadre militare cu actualele venituri ale militarilor angajati ? Se poate vedea ca ,
  un subofiter din armata sau militie are o pensie dubla fata de venitul net al unui militar angajat ! Cine este vinovat de aceste discrepante nedrepte ? Sa fie trasi la raspundere !

  • Nu confunda adaosul de normă de hrană! Cu tot respectul pentru acel cadru militar, în rezervă, când era activ primea si el normă de hrană. Acum normă asta face ca salariul să pară egal cu pensia. Pe vremuri în aplicații nu se reține normă pentru hrana, acum … ghici? … se reține, deci acelasi cadru militar, în rrzerca, nu prea resimtea reținerea asta când mergea la casierie, ca pe atunci încă nu se virau salariile pe card

 3. Cu o vechime de 21 de ani,am luat mai mult,cu 0 lei ! Unde este mărirea promisa ??

 4. Numai povesti…suntem sătui! militarii execută! Nu avem decât să ne căutăm interesul in alt gen de slujbe iar asa sistemul pierde oamenii care mai fac cinste instituției! Pleaca lumea si la pensie si cu demisie! Succes orice alegeti!

 5. Domnule ministru, sa va luati comisiile si sa plecati!

 6. Rușine. De trei ori rușine. Pumnul în gura și executați. Așa e în MApN. Cui nu-i convine să plece așa, zic cei mai mari cu funcții de conducere, dar ei nu se gândesc că treaba și-o fac cu noi. Noi cei din unitățile NATO suntem sătui de aplicații și exerciții în timp ce alte unități nu știu să meargă nici în bocanci si iau mai mulți bani decât noi. Treziți-vă mai marii armatei și ai țării, fiindcă o să rămână armata fără subofițeri și sgp, faceți ceva fiindcă nu se mai poate. Stimulați material unitățile operative

  • In unitatile operative nu se plateste sporul de 75% pentru sambete,duminici si sarbatori legaale cum primesc cei de la MAI,ce sa mai vorbim de alte drepturi.

 7. Am primit marirea de fix 3 lei… Asta inseamna 10% ? Cum dracu calculeaza astia ca un sgp cu 3 luni vechime ia mai mult decat mine cu 14 ani.. unde dracu is sporurile alea trecute in contract?

 8. Exista salariati civili in armata. In timp ce maririle salariale sunt doar pt cadre sgv mm, la fel si celelalte drepturi – grupa de munca etc, de aceasta categorie se uita.

 9. Tot personalul M.Ap.N. este plătit în funcție de coeficientul funcției. Valoarea punctului este la nivelul anului 2008, adică 650 de Ron (salariul minim din 2008). Toate problemele salariale se vor rezolva când valoarea punctului de salariu va fi actualizat la salariul minim de acum. Acum, o parte din personalul militar este ajutat de stat deoarece în urma calculului salariului, acesta nu ia salariul minim iar diferența până la 1250 Ron este suportată de stat.

 10. sunt sof si am un salariu de 2200 ron cu tot cu norma, iar femeia de seviciu are 2600 ron.liceul militar

 11. Lăsați mai băieți, asta este, sunteți ultima roata la căruță – iobagii armatei. Grofii (ofițerii) primesc pensii speciale de 6-7 mii lei iar voi – banii lor de chirie….asta este armata română…….:((….

 12. Trebuia o mărire de 10 la suta…ei bine în urma calculelor mie mi sa mărit cu 4 lei…la un subofițer sa simțit majorarea sa nu mai spun de ofițeri. ..dar pe mine mă deranjează altceva și anume dacă nu va convine plecați dati-va demisia…asta e durerea mea…Va mulțumesc.

  • Armata de rahat.Trebuie lasati ofiterii, maistrii si subofiterii singuei sa vedem cum se descurca.Sa fie ei carnea de tun.In special multe beizadele a diferitilor generali.

  • La care subofiter?! La ala cu 20 de ani de munca care mai are putin si iese la pensie? Nu mai vorbiti voi de maistrii si subofiteri ca sunt aceleasi salarii ca la S.G.P.

 13. Hey…. domnule ziarist care vrei sa ne ajuti….. fi mai clar si specifica solda noastră este foarte foarte mică….. sub 900 lei cu sporurile salariale nu ajungem nici la salariul minim pe economie…. pff.. dacă o să ajungem la pensie …. vai de capul nostru…. maririle se simt la ofițeri …. credeți că noi suntem mai proști ? NU !!! Suntem mulți si suntem chiar si inteligenți avem facultăți.. masterate … dar nu avem relații, să ne facă pe “vapor ” ofițeri…. nu ne cheamă nici Oprea si nici Ilie Năstase ! Suntem “prostii” care am luat examenele pe bune suntem .. si cate ar mai fi de spus…. . Nu ne este frică dpp0pe voi domnilor bine sus puși…. domnilor ofițeri acoperiți…. România lucrului bine făcut …. murim de foame ! Ne iubim meseria ! De ce va bateți joc de noi ?

 14. Adevarul este unul singur.Militarii angajati sunt rotile carului(carnea de tun), maistrii si subofiterii oistea iar ofiterii binenteles ocupantii carutei(adica smecherii)

 15. Sunt destui bani pentru ce se face.. Cat ar vrea sa câștige un asa zis militar profesionist dacă se duce de 8 ori la serviciu.. Numai se plâng mereu.. Bla bla bla.. Dacă se pune vb de cei care sunt în unitățile speciale.. Atunci da.. Ar trebui o creștere.. Dar pt cei care fac paza.. Pentru ce atâta creste.. Pana la urma cu tot cu norma de hrana se ajunge la 2000 de lei..

  • Ai dreptate…un profesor cu studii superioare nu ia 2000 de lei decat dupa ce are gradul I iar un gradat profesionist are 2000 si ceva de lei cu norma de hrana si e la ture 24 cu 72. In privat muncesti serios pentru banii astia nu freci menta la paza.

  • Ma deșteptule, la marina nu se face doar “paza” suntem si pe funcții, se fac carturi, tu ști ca un serviciu de 24h e de fapt de 26 ore? Cartul la schela (paza) e de 8 ore, exista un regulament care trebuie respectat, in restul timpului liber avem rol la vitalitate (adică doamne fereste sa ia foc ceva sau sa fie o gaura de apa sau orice alta problema ca suntem nevoiți sa facem pe pompierii, pe instalatori pe femei de serviciu si multe altele pe care tu nu le știi) tehnica e veche totul e vechi din anii 70-80 e cam greu sa-ti mai meargă totul la parametrii lui, voi nu înțelegeți civilii, credeți ca noi mergem la nava si stam si o păzim , personal, si multi alții ca mine nu e doar un job ca al tau de mecanic, instalator, paznic etc, sa te duci la munca doar cu gândul ca faci meseria respectivă si atât, aici trebuie sa ști sa faci de toate si daca nu știi înveți spre binele tau, iar noi suntem batjocoriți cu sumele astea ridicole de asistați sociali, crezi ca norma aia o iei întreaga sa ajungi luna de luna la 2000 lei? Negativ omule suntem alocați la hrana proasta care suntem obligați sa o mâncam așa cum e ea..vin-o te rog in armata si convinge-te singur ca se fac angajări , intereseaza-te !

   • De ar sta ei (cei care comenteaza) in 40+ grade, mizerie, zgomot, sa li se strice tehnica in mijlocul marii ca dupa cum ai spus si tu, anii 70-80 nu cred ca ar mai comenta

 16. Se tot vorbeste de mariri dar de orele suplimentare si abuzurile din sistem nu zice nimeni numik… cum sa faci lunar intre 80 si 100 de ore suplimentare doar asa de dragu armatei???

 17. Facem câte ROY 300 ORE PE LUNĂ

 18. Anomalii intr-un sistem condus de analfabeti.Cred ca ar fi fost corect la fiecare crestere de pret la carburanti ,sa fie direct proportionala cu marirea salariala. Ce interes exista sa avem militari bine platiti si fericiti ?Asta inseamna o armata bine dotata cu beneficii banesti care apara hotarele tarii. Cine doreste asta ??? Pai mai scot ei aur si lemn din tara ? Pai mai intra eu cu trupele ca la ei acasa ? Faceti o simulare de razboi cu Ungaria, care are armata frate nu gluma. In 90 minute ne sterg de pe fata pamantului.

 19. Mai,,trandafir ” fiul ploii stai in banca ta cu comentariile astea stupide.atat te duce bila vinp tu di munceste pe salariu de baza 659 ron

  • Sau gasit sa comenteze doi frustrati,,alin si trandafir”sunteti cumva copii de ofiteri.cu astia fara liceu ati facut vile si altele.

 20. de ce nu se dă spor de noapte pentru toate serviciile din armată? știe cineva?

 21. La noi in unitate din 100 de sgp 90 nu au luoat concediu pe anul asta ce parere aveti? Si deja fiecare are cel putin 15 zile de libere pana acum de luoat ce parere aveti?DOMNULE MINISTRU chiar asa nu se poate rezolva cu salarile si cu pensia sa se stie clar cum se ia?

Comenteaza acest articol

css.php