În Constanţa trebuie reabilitat întregul sistem de semaforizare

În Constanţa trebuie reabilitat întregul sistem de semaforizare

Avem semafoare vechi în oraş, iar din cauza acestora nu se poate fluidiza traficul rutier atunci când devine aglomerat. Primăria Municipiului Constanţa consideră că singura soluţie ar fi reabilitarea întregului sistem de semaforizare.

Cui nu i s-a întâmplat să aştepte mult şi bine la semafor, chiar dacă maşina pe care o conducea să fie singura pe sensul respectiv de mers? Sau să aştepte în coloană culoarea verde a semaforului şi să nu apuce să se mişte decât câţiva metri, până când culoarea acestuia să se schimbe iar în roşu… Sau noaptea, când străzile sunt pustii, dar trebuie să stai singur în intersecţie, până îţi vine rândul. Toate aceste probleme în traficul rutier din municipiul Constanţa apar din cauza sistemului de semaforizare. Acesta, chiar dacă a fost eficient şi schimbat în totalitate la un moment dat, în prezent este depăşit. Potrivit Primăriei Constanţa, „pentru modificarea timpilor de aşteptare în funcţie de ore şi valori de trafic, este necesară achiziţionarea automaţilor performanţi, care să citească valorile de trafic în timp real“. Mai exact, să ştie numărul de autovehicule care aşteaptă în intersecţie, în funcţie de direcţia de mers. Pe baza acestor cifre, programul poate să modifice automat timpii de aşteptare.

Aproximativ 40.000 de lei pentru întreţinerea semafoarelor

În prezent, în municipiul Constanţa sunt semaforizate 35 de intersecţii, iar potrivit aceleiaşi instituţii, doar una funcţionează pe galben intermitent, cea de la Bulevardul Alexandru Lăpuşneanu cu strada Nicolae Iorga. Tot într-o singură intersecţie semaforul nu funcţionează, cea de la Bulevardul I.C. Brătianu cu strada Dezrobirii. Aici, circulaţia se face printr-un sens giratoriu construit în urmă cu un an de zile.

Cele mai vechi semafoare şi care ar trebui schimbate primele sunt cele de la intersecţiile Bulevardul Tomis cu strada Soveja (Tomis III), Bulevardul Tomis cu Alexandru Lăpuşneanu (Dacia), Bulevardul Alexandru Lăpuşneanu cu strada Soveja (City) şi cea de la Bulevardul Ferdinand cu strada Mihai Viteazu (Fantasio), care au fost schimbate în urmă cu mai bine de 16 ani. În celelalte intersecţii, sistemele au „doar“ doisprezece ani. Astfel, pentru întreţinerea acestora, de către S.C. Marca Telecom S.R.L., se cheltuiesc aproximativ 40.000 de lei pe lună.

Reprezentanţii Primăriei spun că, pentru fluidizarea traficului cu soluţii inteligente de trafic, este necesară reabilitarea întregului sistem de semaforizare.

Cătălin SCHIPOR

Comenteaza acest articol

css.php