Soldaţii şi gradaţii profesionişti, pensie de 600 de lei!?

Soldaţii şi gradaţii profesionişti, pensie de 600 de lei!?

Reprezentanţi ai peste 50 de asociaţii profesionale din sistemul de apărare au organizat, recent, la Bucureşti, dezbaterea publică „Dimensiunea participativă a democraţiei. Politica statului faţă de structurile asociative ale militarilor“. Cel mai fierbinte subiect a fost, de departe, recenta Ordonanţă de Guvern care, de la 1 ianuarie 2016, limitează pensia militarilor la 65% din soldă.

Nemulţumirea militarilor profesionişti faţă de politica de salarizare, diferenţele enorme între soldaţii şi gradaţii profesionişti şi corpul ofiţerilor nu sunt noi, dar modificarea Legii 223/2015, a pensiilor militare de stat, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, a aprins şi mai tare spiritele. Eforturile depuse până acum de organizaţiile profesionale, care au întocmit un set de măsuri menite să reducă decalajul între veniturile diferitelor categorii de militari, s-au blocat în noua ordonanţă, care prevede pensii de mizerie pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti (SGP). Potrivit unor calcule estimative, un militar cu 25 de ani vechime, care a participat inclusiv la operaţiuni în zone de conflict în străinătate, va avea o pensie de 550-600 de lei. Este şi cazul plt.maj. Marius Apostol, preşedintele Asociaţiilor Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi, care a participat la şase misiuni internaţionale în Bosnia-Herţegovina, Irak şi Afganistan, rănit în lupte. „După 25 de ani vechime în Armată, în care am dat totul pentru ţară, voi ieşi la pensie cu 1.000 de lei. Avem, însă, camarazi care au fost răniţi în misiuni, dar pentru că nu au acumulat douăsprezece luni în teatrele de operaţii, nu au statut de veterani. Ei nu au niciun venit, pentru că aşa prevede legislaţia“, ne-a declarat Apostol.

Propunere de acordare a Semnului Onorific în Serviciul Patriei

Revenind la discuţiile cu reprezentanţi ai Preşedinţiei, Parlamentului şi Ministerului Apărării, asociaţiile profesionale au decis să continue demersurile pentru modificarea Legii 574/2004 privind Semnul onorific în Serviciul Patriei, care se acordă maiştrilor militari, subofiţerilor şi funcţionarilor publici cu statut special. Liga Militarilor Profesionişti (L.M.P.), prin vocea preşedintelui său, constănţeanul Dănuţ Albu, a solicitat ca această lege să fie aplicată retroactiv şi soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, la 15, 20 şi, respectiv, 25 de ani vechime în armată. În acest fel, veniturile lor ar creşte cu 10, 15 şi respectiv 20%, procente care s-ar regăsi, apoi, în pensie. „Astfel, am ajunge la o pensie egală cu 85% din soldă, adică în jur de 850-900 de lei, care oricum este mică. L.M.P. va continua să facă memorii către factorii responsabili pentru modificarea legislaţiei, pentru că toate drepturile obţinute până acum s-au realizat cu ajutorul oamenilor politici. Vom trimite propunerile noastre şi Comisiei de Apărare din Parlament“, ne-a declarat Dănuţ Albu.

Nemulţumirile curg

Zeci de comentarii au stârnit materialele publicate până acum despre situaţia soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, oamenii declarându-se nemulţumiţi de sistemul de salarizare. „Un soldat fără un an vechime, fără familie, fără deduceri, fără clasă, are brut peste 1.300 RON şi eu, cu de toate şi cu vechime de 25 de ani, am brut 1.460 RON. Nu mai înţeleg nimic“, a comentat Laur.

Un alt cititor aduce în discuţie problema demisiilor din Armată, oamenii preferând să plece să muncească în străinătate pentru a-şi întreţine familiile: „Şi se mai miră de ce ne dăm demisiile. Să trăiască ei cu salariile de acum. Nu numai soldaţii şi gradaţii, ci şi subofiţerii sunt în aceeaşi oală. O să ajungem să luăm mai puţin ca cei nou-angajaţi, şi asta după ce 15 ani de servit ţara. S-o servească ei de acum înainte“. Sebastian este unul dintre cei care deja au părăsit Armata: „De asta am plecat din Armată, am presimţit ceva. Cu durere în suflet zic: 1.200 de lei în Armată ca SGP, servind ţara mea, şi în Anglia iau 12.000 de lei, ca un amărât de agent de pază, păzindu-i pe englezi“.

Netty DUMITRACHE

66 Comments

 1. Ar trebui să-i trimitem pe acești măgari care își bat joc de armata romană, in teatru de operațiuni periculoase ,poate vor înțelege greutățile militarilor,sau in cel mai fericit caz,vor fi împușcați și scăpam țara de trădători Nu vă lăsați soldați ,gradați aveți arme aveți curaj și onoare ce va mai trebuie să vă luați țara înapoi ?

 2. asta e viata noi ne-am ales cu mana noastra cariera….. ca sgp/maistru militar si subofiter este jalnic salariul dar ca ofiter tot sa stai in armata. De la 2.500 lei sublocotenent si aspirant la 7000 de lei cat ia un comandant de unitate tot sa traiesti in armata

  • Desi se pare ca lucrezi in Armata, esti total dezinformat sau dezinformezi cu buna stiinta. Cred ca ar trebui sa te abtii de la asemenea comentarii, care nu-ti fac bine nici tie si nici institutiei unde lucrezi. Si nu cred ca vreu ofiter te-a impiedicat sa inveti, sa dai examen la una din academiile MapN-ului si sa porti pe umeri gradele pe care le hulesti acum. Daca unii ca tine si-au baut cerneala, altii in schimb au consumat-o pe caiete si coli, pe durata a mii de ore de invatat. Nu vreau sa inteleaga cineva ca blamez corpul sgp-istilor, maistrilor militari sau subofiterilor, fiecare are rolul lor in sistem si consider ca in momente in care altii din exterior ne blameaza, noi trebuie sa fi uniti, indiferent de corpul din care face fiecare parte.

   • Miliarde de ore de invatat, daca nu ar fi maistrii, subofiterii si nu in ultimul rand SGP-ul voi ati fi degeaba inexistenti, si asa sunteti degeaba nu stiti mare lucru, unde nu stiti puneti pe altineva sa faca treaba chiar daca scrie in fisa postului ca acel lucru este de datoria voastra sa-l faceti, in aceptiunea voastra se numeste act de comanda, ordin vai de capul vostru!!!!!

   • Gogu Măciucaru says:

    A fost inpiedicat de sistem sa nu ajunga acolo . Ne ascundem după cireş şi ne facem că nu ştim cum decurg treburile prin toate instiițiile de stat. Stim cu toții ca in România pentru a ajunge sus trebuie să impingi sai sā ai relații bine puse. Alți au consumat cerneala; Sunt mulți care ar fi consumat şi ei dar nu au avut loc de piloşi. Dacā stam sa ne uitam la munca depusă ,nu va justificați salariut . Inclusiv caietul cu programul zilnic pe care fiecare trebuie să şi-l scrie singur este scris de trepaduşi. Vorbeşti de parcă nu ar şti nimeni cum merg treburile in instituțiile statului

   • ca tot vorbim de diferent, un sgp primeste tinuta o data la 2-3-4 ani, depinde si de cum primeste unitatea dar ptr. ca nu exista tinuta cu cit e mai rar cu atit e mai bine iar de la subofiteri in sus primesc bani de echipament, sgp- ii nu au acest privilegiu. De ce un sgp cu 1 zi vechime si fara nici-un specialist de clasa, fara nimic alteva primeste aproape aceeasi solda ca si un sgp cu 11 ani vechime, clasa 1 si multe altele. Un domn spunea ca nine nu i-a lasat pe sgp sa se faca ofiteri, pai daca toti eram ofiteri, munca de jos cine o mai facea. eu pina acum nu am vazut nicaieri un ofiter sa fie santinela sau planton.

   • Toti ai de sus au ajuns acolo cu calificativele obtinute de caporali ce-i de jos talpa cum se spune

   • Daca voi care ati consumat cerneala pe carte nu ati avea cu cine sa va face-ti treaba sau mai bine zis cine sa va faca treaba( prostii care in opinia ta au baut cerneala)credeti ca v-ati descurca?Eu sunt sigur ca nu!Pt ca din acea Academie iesiti manageri nu militari …asa ca sa ne vedem fiecare de treburile noastre …Invatati totusi sa fiti ofiteri si nu menegeri…

   • Draga domnule ai dreptate si nu prea pai ce stie ala care are 1-2 ani fata de mine care am 15 ani adica vreti sa spuneti ca e mai pregatit ca mine aplicatii misiuni externe si interne etc

  • Domnule Simplu, va vorbeste un ofiter in rezerva, care cunoaste meserie si a luptat si in teatrele de operatii, primul comandant de pluton de stat major care a pasit in prima operatiune MApN in afara tarii. Aici nu este vorba ca am invatat sau nu carte , sunteti intr-o mare eroare. Dati dovada de dispret fata de subordonati, in primul rand, iar in al doilea rand ati uitat sau nu stiti prima obligatie a comandantului de orice structura ( de la grupa pana la divizie ): sa ai grija de ei, includiv financiar. Ca stai de vorba cu un soldat , caporal , sergent-major sau sublocotenent , stai de vorba cu unul care
   1. Trebuie sa te aduleze si sa te asculte orbeste, fara sa isi puna intrebari daca ai luat cea mai buna hotarare, sa fi un model pentru el.
   2. Iti pazeste spatele in orice misiune
   3. Iti imparti bucurii si tristeti, care va deplangeti camarazii morti , disparuti sau raniti.
   Ofiterul de trupa nu trebuie sa faca zeci de mii de facultati, trebuie sa cunoasca meserie si sa isi respecte subordonatii.
   Faptul ca le reprosati ca nu au facut academia…. Eu am avut subofiteri in subordine de la care am invatat multe lucruri pe care nu le-am invatat in scoala. Domnule Simplu, trebuie facuta o diferenta financiara intre ofiteri si alte categorii de militari , dar asta nu va da dreptul sa nu le sustineti drepturile sau macar sa taceti atunci cand ei fac asta. Un PROFESOR de-ai meu din Scoala Militara ( eu n-am absolvit academii de ofiteri ca altii eu am absolvit doar Academia de Inalte Studii Militare ) ne-a spus :
   NOROIUL PROASPAT PE TINUTA MILITARULUI ESTE O ONOARE!
   NOROIUL USCAT DIN INIMA MILITARULUI ESTE O OROARE!

   • Ciudat … un ofiter care jigneste un alt ofiter care a raspuns unui sgp care jignea ofiterii… Doamne cine sa va mai inteleaga… Mai aveti pretentia sa va respectam noi ,cei din afara sistemului cand voi nu va respectati intre voi. Spalati-va rufele in casa domnilor…

    • Daca tot nu faci parte din sistem si nu cunosti nimic mai bine taci, ne faci tuturor o mare favoare doamna mirela

   • Ciudat… un ofiter care jigneste un alt ofiter care si-a permis sa raspunda unui sgp care jignea ofiterii… Doamne cine sa va mai inteleaga? Mai aveti pretentia ca sa va respectam noi cei care va platim salariile cand nu va respectati voi intre voi. Spalati-va rufele in familie. Si ca un om din afara sistemului imi permit sa comentez ca oriunde in lumea asta studiile se platesc. Cei cu scoala castiga mai mult decat cei fara scoala. Asa e si normal intr-o lume civilizata. Si nu stiu daca cei fara studii sunt in masura sa-i evalueze pe cei cu studii. In sfarsit … e ciorba voastra. Dar nu mai aveti pretentie sa fiti apreciati cand nu sunteti in stare sa va apreciati intre voi. Specific romanesc…

   • stima dl. Victor !

   • Respect Domnule. Ati spus totul exact cum yrebuia

   • RESPECT DOMNULE VICTOR!

   • Bravo ați fost in teatre știți sa voebiti

 3. Mint de ingheata apele.ei au salarii mici.cica de 1500 ron.dar uita de norma.de hrana care e 600-700ron.ceea ce le duce salariul la 2000_2200ron.Da-o d…u de treaba.un doctor studiaza atata si nu are salariul vostru.sau un profesor.iar unii au doar liceul terminat.nu tu studii superioare.unii nici bac-ul nu il au luat si castiga mai bine decat unul cu studii superioare.E normal asa ceva?sau o femeie de serviciu de la hotelul.militar.ala de pe b dul Mamaia castiga 1600-1700ron.tot asa.ca are norma de hrana.si aia merita atata salariul cu profesionala terminata si atat,cu program 7,30-15.30?pai noi,ceillati de mergem la munca si stam cate 10 ore de ce nu primim norma de hrana?de ce civilii din armata primesc norma de hrana?e normal?ce merite au ei fata de noi,restul?poate observator va spune unde trebuie ca nu e normal asa ceva.sa nu ai niciun fel de studii si sa castigi atatia bani.sa sfideze un militar sau o femeie de servciu un dr.sau un profesor.ca el are salariul mai mare si n a piersit atatia ani studiind.a facut vechime in munca.iar.fraierii.de au studiat.sa moara de foame cu 1400 ron salariu.e inadmisibil.

  • Pe B-dul Mircea este Centrul Militar Zonal,dacă vrei sa te angajezi ca SGP, pana la vârsta de 45 ani. Asa o sa câștigi și tu sau oricine dorește 20 mil ca SGP. Armata e libera pentru oricine…dar dupa ce ajungi în unitate și te lovești de sistemul actual militar cu lipsurile lui îți poți da mai bine cu părerea despre cuantumul salariului și cât de mult îți dorești să ai o cariera lunga în armata.

  • Mai Diana nu stii ce vorbesti. Norna de hrana nu e in salariu. Iar la pensie se calculeaza doar solda de baza( adica 700 lei care este cumva “ilegal”/incorect, sub salariul minim-si de aici pleca calculele cu sporuri cu tot ajungi la 1100). din asta se calculeaza nu mai face afirmatii daca nu stii ce vorbesti

  • In primul rand se vede ca ai comentat aici din rautate si fara sa te documentezi.
   In al doilea rand sa ti explic cateva lucruri pe care trebuie sa le sti despre agnajatii din armata:
   1.Ca sa te angajezi in armata ca SGP trebuie sa ai BAC-ul.cei care sunt fara sunt ramasi angajati din timpul cand era obligatorie
   2.Ca sa ajungi sa lucrezi trebuie sa fac un curs de instructie de 4 luni intro unitate perioada in care esti platit cu putin peste 300 de lei pe luna ceea ce pentru un om care a lasat acasa o nevasta si unu sau doi copii ca sa se angajeze e destul de dificil mai ales ca aceste cursuri se fac doau in cateva puncte ceea ce face ca mare parte din oameni sa nu plece acasa in permisie nici macar odata in 4 luni pentru ca e prea costisitor!
   3.De cate ori ai vazut profesorii luati din pat la 3 dimineata si dusi 200 de km cu un camion vechi de armata fara caldura pana in te miri ce zona inzapezita sau inundata si tinuti acolo cate 14 15 ore sa dea la lopata.
   4.Nu avem sindicat deci suntem si vom fi mereu la mila conducerii.sa traiesti aproape 3 ani de zile cu 9-10 milioane pe luna in conditiile in care vi la servici cate 200 de ore pe saptamana dupa ce ti sa taiat 25% din salariu cu care inainte iti permiteai sa iti platesti o rata de 60-70 de roni.
   5.40% probabil din salariatii Mapn fac naveta sau stau cu chirie si sa stai cu chirie in orase ca bucuresti cluj constanta iasi dintr`un salariu de 1500-1600 de lei in conditiile in care compensatia pentru chirie la un sgp nu depaseste 400 de roni iar cred ca e destul de dificil.
   6.Sistemul facut de asa natura incat superiorii sa si terorizeze subordonatii uneori gatuit motivandu-si singur probabil in gandace ca “asa e in armata” si cum superiorii sunt mai putin iar subordonatii mai multi reiese ca mare parte din personal e stresat.
   si peste astea mai sunt multe dedesubturi in care nu pot sa intru dar cine e in sistem stie la ce ma refer.
   Cert si dovedit e faptu ca munca pe care o depui ca si SGP in raport cu salariu nu e multumitoare si asta nu o spun eu ci sutele de tineri care ,desi tu spui ca se castiga prea bine in armata au considerat ca nu merita sa faci acest fel de munca pe salariile astea , drept urmare armata se confrunta cu un urias deficit de personal

   • Cate ore pe SAPTAMANA, 200 ?,cand lucram in armata SAPTAMANA avea doar 168 de ore,S-au schimbat numarul de ore dintr-o zi ? A aparut ,dupa intrarea in NATO ziua de 40 de ore ?

  • GHEORGHE VLAD says:

   Dna/D.soara, DIANA- sunt un cadru militar și după 30 ani vechime în sistemul militar am un venit de 1.600 lei
   Ți se pare mult? Menționez că sunt absolvent al Institutului Militar de finanțe, și absolvent al Universității Al.Ioan Cuza – Facultatea de Finanțe. Norma de hrană nu reprezintă venit, pentru că sunt structuri în care masa este obligatorie, deci nu se cuantifică în salariu. Apropo, am medic în familie și venitul nu este de 1.400 lei. Fără supărare am vrut să relatez o stare de fapt. Cu respect,

  • Micu Aurelian says:

   CITESTE ORDONANTA LUI cIOLOS SI APOI COMENTEAZA!!!

  • Cine ia 2000? Soldatii? N-am vazut pana acum un soldat sa ia 2000 nici macar dupa un concediu in care sa ia norma de hrana intreaga.

   • Ca soldat iei 1900 ron ….plus de asta faci paza 24 cu 72….plus la sfarsitul lunii iei banii de chirie depinde de contractul care l-ai facut cu propdietarul….peste 300 lei..si sari de 2000 pe luna…

  • Auzi duduie (nu ma disculp in fata ta) , eu sunt cadru militar ( la unul din batalioanele de Operatii Speciale) de 11 ani in armata si castig urmatorii bani ( cu sporurile la maxim): aprox 1400 solda, 700-750 norma de hrana. Intr-un an calendaristic nu dorm stau mai mult de 6 luni acasa iar in lunile cand sunt plecat mai primesc norma de hrana 0 (zero bani de hrana si zero sporuri). Sper ca salariul unui subofiter sa il primesti toata viata ta ( sa vezi ce bine iti va fi).

  • Gogu Măciucaru says:

   Diana , tu chiar vrei să demonstrezi ca nu ai habar de ce vorbeşti, şi nimeni nu te crede. Norma de hrana la civili e scoasă de ani buni. Primesc bonuri ca orice alt civil ,dar tu insişti să demonstrezi că eşti pe lángă subiect

  • Se vede ca nu lucrezi in sistem doamna/domnisoara.eu lucrez din 2012 si am salariu de incadrare 770 de lei plus norma de hrana ajung la 1600 de lei.nu vorbi doar sa te afli in treaba .

 4. 2500 ti se pare putin.nea Marian?ce studii ai.ca sa meriti.e inadmisibil sa aveti asa salarii mari.Multumesc obsevator ca cenzurati mesajele.comunismul sa traiasca..un dr.nu castiga cat dumneata.ptr ce esti mai bun decat un medic sau un profesor.ca ai facut doar un liceu.si atat?

  • Sunt medici la mine in oras care castiga si 20000 lei spargă pe lună. Un sgp, subofiter, mm are 1000- 1200 lei pe lună + norma de hrana 9000. Sunt foarte mulți cu studii universitare. Nu cred ca este corect sa criticăm militarii daca nu am încercat sa lucram in sistem.

  • daca e asa bine de ce pleaca asa multi si de ce vin asa putini in locul lor ?
   stii cate ore presteaza lunar un militar ? sa stai in frig 8 ore pe camp sau cei care fac paza zi de zi sa vezi cum e
   ceva nu e in regula
   subofiterii si sgp iau undeva la 1900 2100 si asta de acum cateva luni
   ca pana in vara era 1700 si era asa de 5 ani de zile
   medicii au salarii prea mici infime e drept dar la fel adevarat e ca poate nici nu ii intereseaza prea mult salariul (pe unii dintre ei) nu e vina lor asta e sistemul
   nu am avut de aface cu ei multumesc lui Dumnezeu dar cand am fost cu copilul pana nu le pui in buzunar nici nu se uita la tine
   la fel e si cu medicii de familie cozi interminabile programari peste saptamani , ca daca ma doare ceva azi poate sa mai astepte pana luna viitoare
   de ce e bataie pe scolile postliceale de asistente ? ca e salariul mic de asta
   de ce se intra in spitale cu 2.000 mii de euro spaga ? ca e salariul mic de asta

  • Stupid people says:

   Diana iti cam plac rusii !! Vedea-te-as cu unul deasupra strigand armata e cu noi ! Nu meriti sa-ti spun ca daca nu te pricepi nu te baga . Vad ca iti explica oamenii pe-aici cum sta treaba si tu nu si nu . Culcat !

  • Doamna sau domnisoara DIANA….ai ceva cu medicii si militarii…esti cumva medic??? nu iei spaga destula???ai cumva un sot,frate,sau un cunoscut in armata care este doar SGP sau subofiter???? fac pariu ca nu cunosti situatia reala din sistem….in cazul asta te-as ruga sa taci si MARS cu comentariile tale de 2 bani despre militari ( pentru cultura ta generala: am studii superioare, inginer tehnolog si cunosc realitatea din sistemul militar).

 5. Militarii primesc norma de hrana civilii bonuri de masă. Civilului i se calculează pensia din salariul brut militarilor doar din solda de funcție, civilul are dreptul să -şi ceara drepturile și să aibă un sindicat, militarul trebuie să tacă și să primească doar ce i se dă,marea majoritate a celorlalte meserii se desfășoară vara la aer condiționat şi iarna la căldurică ,militarul (mă refer la cel de care vorbiți )vară-iarnă tot afară. ………..samd.Tot să fii militar !

 6. Diana…habar nu am cine esti si ce studii ai! Pe tipul comunistilor se platea fiecare dupa studii ( ca o paranteza). In armata Romaniei sunt mm subof si sgv…majoritatea cu studii suoerioare…iti spun eu, egal cu 0. Cei ce au scris aici au dreptate. Eu sunt Mm principal cu 33 de ani vechime si am salariu de 2300 cu norma de grana cu tot adica 1550 salariu cu toate drepturile incluse, net. Asa ca te rog sa nu mai bati campii si sa dezinformezi!

 7. Diana…minti si bati campii….eu dupa 33 de ani de armata, salariul meu net de mm p cu toate sporurile incluse este de… 1550 lei! ( si am tocit bancile scolilor 17 ani…scoli militare nu Spiru Haret sau alele de genul…..!

 8. de altfel la calamitati cerfeti sa va ajute militarii…DIANA mergi la produs lesinato

 9. Doamneeeee fi-ti-ar scoala si studiile de ras Diana….ce comparatii de om idiot poti face,cum poti sa compari meseria de profesor/invatator cu aceea de militar?militarul are 4 luni vacanta?militarul face meditatii de tras cu arma,supravietuit,parasutari pentru un ban in plus?militarul sta de toate sarbatorile legale acasa?militarul ia spaga sa te dezapezeasca?sa iti aduca provizii in zonele izolate?sa iti scoata fundul din inundatii?oare medicul stie cum e sa calci pe un dispozitiv explozivil improvizat?oare profesorul sta si cate 6 luni fara sa isi vada familia?asadar,daca nu ti.a vajait niciodata glontul pe la fund,nu te.a improscat suflul unei explozii,nu ai tremurat de frig la inundatii sau dezapeziri,TACI DRACU DIN GURA!

 10. MICU AURELIAN says:

  IESITI FRATILOR IN STRADA! AVETI DREPTUL, LA FEL CA POLITISITII ! CU CE SUNTETI INFERIORI ALORA CARE IES LA PENSIE CU 2500-3000 DE EURO, IAR CAT SUNT IN ACTIVITATE IAU MITA DE SUTE DE MII DE EURO ?? NU VA MAI LASATI CALCATI IN PISIOARE DE POLITICIENII ASTIA CARE VIN SI PLEACA !!!!

 11. Micu Aurelian says:

  Asa va trebuie daca va lasati calcati in picioare de netoditii de politicieni vanduti lui Sorosi si alora din UE !! Luati-va soarta in mana si faceti ordine !!!

 12. Vecinul meu castiga atat.2000 ron si nu are bac-ul.ca incearca sa-l ia de ani buni.Da.un medic ia bonuri de masa.dar nu in valoare de 700 ron.cat e norma voastra de hrana.Cei care depasesc varta de 35.nu mai au cum sa se angajeze si sa stea sa doarma in unitate la tura de 12 h precum vecinul..ca na.are dreptul si la odihna dupa atatea ore.Si a fist un nene care a recunoscit ca acesta e salariul19-2000ron pe luna.deci nu mint.ca stiu de la vecin cat ia.Si stai calm ca nu toti dr au cabinete si primesc spaga..Nu se compara studiile unui medic cu ale unui militar,care,dupa cum vedeti.nu au nici bac.-ul luat, unii dintre ei,adevarat.Si ca norma de hrana nu vi se pune la pensie.asta e.lasa ca iesiti la 55 de nai la pensie si va gasiti alt job si luati si pensie si salariu..asa ca nu va mai plangeti..a.si in ce alt domeniu se platesc chirii pentru angajati?in niciunul.doar in armata.politie.Si ptr cultura ta.un profesor nu are 4 luni vacanta.ca oricum nu e nimeni prost sa se mai faca profesor.cu un salariu mai mic decat al unui militar..dau si profesorii aia o gramada de examene pentru grad si statul ii umileste.plateste armata mai bine.decat un medic sau un profesor.Nu e normal.oricum ai da-o.Cica pe vremuri comuniste se plateau studiile.pai nu e normal?ai facut facultate serioasa.ai salariu bun,.nu,iei minim,.dar acum.o femeie de servciu de la voi castiga cat un dr.rezident ptr ca o ridica norma de hrana..ptr ce?ce merite are acea femeie de serviciu?si lasa ca si noi avem garzi si profesorii fac voluntariat.asa ca.alarmele voastre o data sau maxim doua pe luna nu-s asa o tragedie..Ar tb.sa multumiti alora de au facut legea in favoarea voastra..stai in unitate si invartiti 3 hartii..iar frecus de la sefi exista in orice domeniu,asa ca.despre ce vorbim,nu e ceva nou?

  • Se vede ca esti doar o baba barfitoare plina de rautate si ai un vecin caruia ii place sa se laude.

  • Doamna diana turele in armata sunt de 24 h si ce sa vezi ca te mai i-a si la tragere sau anumite aplicatii dimineata in loc sa mergi la fam acasa dar nu ne plangem asta ne e meseria daca tot tragi atata cu medicii mergi te rog noaptea la spital si daca gasesti un medic pe culuarele spitalului atunci vb despre alta lume si medicii dorm in tura de noapte ca doar ei nu or fi niste roboti iar in legatura cu spaga nu exista nici macar un medic in romania sa nu practice atentiile Iar pt cultura ta generala suntem un stat de drept in care obligatoriu trebuie sa existe armata si datorita militarilor care isi servesc patria cu cinste si onoare dormiti dumneavoastra linistita

 13. de unde sa stie ea!!o femeie nu poate rezista sa stea fara sa faca un dus mai mult de 2 zile dapai sa dea la lopata zapada o sapt de zile la rand si fara sa fc un dus!!e praf nu o luati in seama baieti!!

 14. baieti!!lasati.o dreacu nu va mai bateti capul cu ea!!o femeie nu poate sta nespalata nici macar 2 zile!!dapai o sapt si in asta sa dai la lopata in fiecare zi zapada!!!e inculta fata!!

 15. Diana chiar ca o sugi tare rau stai cu ei in aplicatii sa vii acasa fara norma ca trebuie sa mananci acolo cartofii nefierti daca esti din cei din sanatae sau ivatamant taci din gura nu faceti nimic fara o atentie si ca profesori au 12 ore pe saptamana si 4 luni de vacanta

 16. Ehh…veniturile in armata nu sunt nici rele dar nici bune. Daca mai esti plecat in vreo aplicatie ceva nu mai iei norma de hrana pe zilele respective..dar primesti diurna..ma rog…oricum sunt cele mai mici salarii fata de salarii altor institutii (politie, jandarmi..etc). ce ar fi sa iasa Armata in strada? si cu masinile din dotare daca se poate?

 17. Diana sugi pula din greu deci esti din sanatate cred ca ar trebui sa taci din gura cind sugi pula ca nu faceti un consult fara a astepta o atentie nu mai vb. de doctori ca sunt plini de bani cite sporuri luati aratati un fluturas de salari.In armata nu sunt numai fara bac si voi cu scoala postliceeala fcauta la FF cunosc, sunteti vai mama voastra unele,dar nu vedeti barna din ochiul vostru asa sunteti voi ,vin oameni sanatosi in spital si pleaca in cosciug de la voi potolestete curva proasta ce esti

 18. 6 misiuni??????,??,??????unii se chinuie sa prinda una….
  Deci despre ce vorbim????????

 19. Diana… inscriete in sistemul militar daca ai studiile necesare, nu te opreste nimeni si ai sa vezi cum este,nu te lua dupa vorbele vecinului,daca ai tupeu sa vezi cu persoana ta viata de SGP sau subofiter…

 20. Domnilor….dupa cum spune si un banc :De ce nu fac si romanii sex in institutiile publice(armata).?raspunsul..Pentru ca toti sunt rude…cam asta inseamna sa fii sgp.in Armata Romaniei ..si degeaba nu bei cerneala cum spunea un domn mai sus..ca tot asa ramai ..pana ce te despepti un pic si nu vei mai prelungi contractul acela mizerabil..si nu vei mai munci pt.ofiterii Armatei Romane..va multumesc

 21. Doamna/domnisoara Diana chiar as vrea sa va vad inrolata in aramata cu tot echipamentul de zi cu zi al unui militar, plus cateva marsuri de 2-5 km sa vedeti si dv cat plangeti, aveam candva colege care plangeau in starda de dureri… numai cine nu a avut de-a face nu stie ce inseamna. Nu trebuie sa fiti invidioasa pe militari, conducerea tarii este vinovata ca toti avem salarii mici fie ca lucram in orice domeniu si ei isi voteaza pensii mari, bonusuri de sarbatori tot ca sa le fie cat mai bine. Eu zic sa studiati mai bine cine este vinovat. Si app. vecinul dv care face serv de 12 ore probabil va face in ciuda, realitatea este cu totul alta si doar el stie ce indura in alea 12 ore :-(. Succes!

 22. Draga mea Diana, din comentariile tale observ ca ai ceva impotriva militarilor. Sa nu uitam ca azi este ziua de 16 decembrie si in urma cu 26 de ani a izbucnit o revolutie in aceasta tara, Revolutie care ne-a adus astazi in pozitia in care suntem. Imi aduc aminte ca in acele vremuri toata populatia Romăniei stiga ,, ARMATA E CU NOI,, ACUM TE INTREB SINCER??? CHIAR ARMATA MAI ESTE CU VOI? ARMATA A AJUNS GONOIERUL ROMÂNIEI. Te astepti de la noi sa spunem doar am înteles? Noi nu suntem OAMENI? Chiar nu avem dreptul sa ne sustinem si sa ne aparam drepturile noastre? CAMARAZI, VA SPUN SINCER NU TREBUIE SA NE LASAM CALCATI IN PICIOARE DE TOATA OBEZITATEA SISTEMULUI IN CARE TRAIM.

 23. Baieti,am citit si ma minunez,aceasta duduie nu merita atentia noastra,noi stim prin ce trecem, cum sta treaba si ce sacrificii am facut de-a lungul anilor

 24. am fost IN Afganistan si am fost ranit in urma unui accident ,dupa o luna jumatae am fost repatriat si….sa vezi atunci cu asigurarea !!!!! Am placat din armata dupa aproape 15 ani cu un gust amar………

 25. Pt. Diana……………………
  Un doctor daca te duci la el “fara buzunarul de la spate plin” nu prea te baga in seama ,iar un profesor care castiga un salariu ” normal” din meditatii isi poate lua 6 case,dar un m.m ,subofiter sau sgp nu.

 26. Draga doamna Diana sunt SGP in Cluj in unitatea de care apartin in 2 ani (2014-2015) au plecat peste 100 Sgp oare de ce? Stima si respect…

 27. Cine nu este din sistem sa nu mai comenteze si sa dezigreze SGP-ii si Subofterii din MApN.Nu sunt ei in masura sa,judece ce este bine sau nu pentru ei.Pentru ceea ce fac,ei sunt destul de prost platiti,pentru militari care fac parte din NATO.Ordonanta lui Ciolos este o mare MIZERIE !!!! Rusineee !!!

 28. Pt cei care comenteaza aiurea…stiti cumva ca exista o singura tinuta pt militari? Sa mergi in bocanci la +40 grade sau -25 grade…aceeasi pereche,ca sunt universali..o fi placut? Ca deh,nu pot merge in sandale… Aceleasi tipuri de camasi si pantaloni si vara si iarna,in care vara mori de cald si iarna tremuri… Si inca ceva…cei care va laudati atat ca ne tineti in spate..cand iesiti de la svc. daca vreti sa plecati la Sinaia,plecati,ca asa vreti! Ete ca militarii nu pot! Ei sunt la ordin 24/24 si 7/7 si sa plece din localitate,daca apare o urgenta sau ca ar vrea sa se destinda pur si simplu,nu pot,pt. ca trebuiesc aprobari peste aprobari sa parasesti localitatea! Si daca in timp ce esti plecat se intampla ceva,ai maxim 180 minute sa te prezinti la unitate! Deci,libertate minima! Asa ca…nu criticati in necunostinta de cauza!

 29. Domnisoara sau doamna Diana:sunt militar si castig 2100lei oficial si tot 2100 lei neoficial dupa 15ani de munca…sotia e medic si castiga1900 lei oficial si uneori si 5000 neoficial…nu ma plang,toti banii vin in casa;nu ma laud,nu eu aduc “grosul”… am vrut sa-ti dau un punct de referinta…

 30. dinescu daniel says:

  Cati civili din armata mai au salariu mai mic decat un subofiter chiar si cu o vechime de 30 de ani? Oare trebie sa spunem ,,ofiteri,civili si restul? scuze pcc!

 31. Baaaaa sa va duceti dracu la puscarie toti sau pe front ca nu se mai poate……hotilor….mi-e scarba de tot si toate in tara asta. Pai tu ti-ai votat 2000 de lei pensie dupa 4 ani de stat cu mana la p… si noi dupa 25 de ani de stat …..cu glontu pe teava iau 700 de lei pensie?????? Pai chiar nu ti-e rusine pai deputatu si senatoru p….i matii……nu se mai poate camarazi asa ceva…..chiar ar trebui facut ceva urgent…..dar sa pastram limitele legale ca a altfel ne taiem singuri craca

 32. Dar de civili nu aminteste nimeni, ca si noi am fost disponihilizati, si chiar am activat 13 ani im armata si cu ce m-am ales??????

 33. care 1300 de lei brutul :)) eu am 1200 de lei si am aproape 5 ani :)) cei 1200 de lei sunt cu tot cu sporuri, eu am pe cartea de munca 807 lei :))))

Comenteaza acest articol

css.php