Ziua Armatei, celebrată în Piaţa Ovidiu, printr-o expoziţie de tehnică militară

Ziua Armatei, celebrată în Piaţa Ovidiu, printr-o expoziţie de tehnică militară

Duminică, pe 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei Române, în care sunt celebraţi eroii, dar se promovează şi structurile militare actuale. La Constanţa nu vom avea o paradă militară, ca în alte zone ale ţării, însă în Piaţa Ovidiu se va organiza o expoziţie de tehnică militară, la care vor participa militari rămâni din toate armele, precum şi militari americani de la Baza de la Mihail Kogălniceanu. 

Cu mic, cu mare, constăţenii sunt chemaţi duminică în Piaţa Ovidiu, la o inedită expoziţie, pe care, cu siguranţă, cei mici o vor admira. Toate armele prezente în judeţul nostru vor fi reprezentate, vor fi expuse transportoare amfibie de infanterie, armament de toate felurile, de la pistoale la mitraşiere, echipament militar, aparate moderne de observare, staţii radio şi de comunicaţii. Potrivit lt.col. Sorin Constantinescu, ofiţer cu informarea şi relaţii publice din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată „Mărăşeşti“, vizitatorii vor putea îmbrăca echipamentul militar, vor încerca armele şi se vor putea urca pe transportoare. Surpriza este că la expoziţie vor participa şi două plutoane de militari americani de la Baza Militară Mihail Kogălniceanu care vor aduce două transportoare Humvee şi propria lor tehnică.  Tot duminică, în semn de apreciere a profesionalismului manifestat în îndeplinirea misiunilor încredințate, Batalionului 168 Sprijin Logistic „Pontus Euxinus” i se va înmâna Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre. „La ceremonia militară vor lua parte militari de la toate forţele, Marină, terestre, infanterie marină şi militari americani de la Baza Mihail Kogălniceanu“, ne-a mai spus lt.col. Sorin Constantinescu. Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre se acordă unităţilor cu merite deosebite în misiuni executate în ţară şi în străinătate. O subunitate a Batalionului Logistic „Pontus Euxinus“ a participat la o misiune internaţională în Afganistan, iar în ţară, batalionul are la activ numeroase aplicaţii la exerciţii militare naţionale şi internaţionale.

Scurt istoric al Zilei Armatei

După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Ziua Armatei Române a fost stabilită pentru 2 octombrie iar, din 1959, s-a impus data de 25 octombrie, ziua în care se desăvârşise eliberarea teritoriului naţional, ocupat ca urmare a Dictatului de la Viena din august 1940. După retragerea trupelor sovietice din România, în vara anului 1958, Ziua Forţelor Armate s-a stabilit a fi 25 octombrie.

Netty Dumitrache

2 Comments

  1. armata obosita ,desculta fara tehnica.militarii angajati cu salar sub minim pe economie.

Comenteaza acest articol

css.php