GALERIE FOTO/Iată cum au modificat constănţenii blocul de vizavi de mall

GALERIE FOTO/Iată cum au modificat constănţenii blocul de vizavi de mall

Doi notari publici intenţionau să construiască un bloc cu şase etaje vizavi de mallul din Parcul Tăbăcărie, dar locuitorii din zona au intervenit şi au contestat proiectul propus. Scandalul risca să se extindă, aşa că familia Anastase va ridica un imobil cu doar patru etaje şi a modificat Planul Urbanistic Zonal propus ţinând cont de toate reclamaţiile.

Eugen George şi Agnes Alina Anastase, şi Monica Manu intenţionau să construiască două blocuri în zona delimitată de str. Soveja (la nord), Aleile Cameliei şi Brânduşelor, str. Mioriţei (la sud), B-dul Al. Lăpuşneanu (la vest) şi Aleile Magnoliei şi Voinicului, şi str. Primăverii, la est. Primii doreau să ridice un imobil cu destinaţia de locuinţe colective cu şase etaje vizavi de City Park Mall, în apropierea intersecţiei B-dul Al. Lăpuşneanu cu str. Soveja, unde deţin o suprafaţă de 473 mp. Acesta urma să aibă un regim de înălţime D+P+6E+terasă circulabilă, un procent de ocupare al terenului (P.O.T.) de 70%, adică o suprafaţă construită de 331,10 mp, şi un coeficient de ocupare (C.U.T.) a acestuia de 4. Demisolul trebuia să aibă destinaţia de spaţii tehnice şi parcare, la parter se propuneau magazine, la primele patru etaje birouri, iar la următoarele două, câte două apartamente per nivel.

În prezent, însă, maximele acceptate în zonă sunt P+4E, 30% şi 1,5, aşa că familia Anastase a iniţiat un Plan Urbanistic Zonal, pentru a modifica reglementările actuale stabilite prin P.U.G. Dar propunerea celor doi notari publici a creat un nou scandal la Constanţa, mai ales că blocul cu şase etaje se dorea a fi ridicat pe un teren pe care acum există un spaţiu verde. În plus, în zonă sunt doar clădiri cu patru etaje, iar ei nu puteau asigura pe propriul teren numărul de locuri de parcare obligatorii: îşi propuneau să amenajeze nouă locuri de parcare duble (supraetajate) la demisol şi alte şapte la nivelul terenului, dar tot mai aveau nevoie de şase. Pe care au susţinut că le vor închiria de la Primărie după ce aceasta va realiza altele în zonă. Iar familia Anastase dorea şi relocarea a 15 dintre cele 34 de locuri de parcare din zona terenului lor, vizavi de acesta, adică distrugerea unui nou spaţiu verde, pentru că aveau nevoie să creeze o alee de acces la blocul cel nou.

Mai multe apartamente, dar doar patru etaje

La dezbaterea organizată pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal propus de către cei doi notari publici, localnicii au contestat proiectul din toate punctele de vedere, chiar a fost nevoie de prezenţa gardienilor pentru a se calma spiritele. Constănţenii care locuiesc vizavi de mallul din Parcul Tăbăcărie erau gata să facă toate demersurile pentru a opri acest proiect imobiliar. Drept urmare, cei doi notari publici s-au răzgândit şi au anunţat reprezentanţii Primăriei Constanţa, chiar au răspuns tuturor contestaţiilor depuse că nu mai vor să construiască un bloc cu şase etaje, se mulţumesc cu unul cu patru, nu vor mai crea nicio aleea suplimentară de acces şi vor realiza toate locurile de parcare necesare doar pe terenul lor.

Conform variantei finale a P.U.Z.-ului propus, acestea vor fi amenajate în subsol, 18 în total, adică nouă locuri de parcare duble, cu intrare din Aleea Mimozelor şi str. Soveja. La parter va exista o suprafaţă utilă de 162 mp, pentru comerţ şi alimentaţie publică, iar la etajul I, 210 mp pentru birouri. La următoarele niveluri vor fi amenajate câte două apartamente, de maximum 100 mp, adică şase în total. La sol vor fi doar spaţii verzi şi va exista şi o jardinieră pe partea stângă a blocului, pentru a se realiza necesarul de spaţii verzi, de minimum 30% din suprafaţa terenului. Blocul, însă, nu va avea, însă, forma unui paralelogram, ci va fi un poligon ciudat . P.O.T.-ul dorit rămâne de 70%, dar C.U.T.-ul scade la 3,5, iar suprafaţa desfăşurată, la 1.655,5 mp.

Bloc lipit de A.J.O.F.M.

Şi Monica Manu a fost iniţiatoarea acestui P.U.Z. deoarece vrea să construiască un imobil cu destinaţia de locuinţe colective lângă Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa, cu un regim de înălţime D+P+3E. Pentru această clădire se cerea aprobarea unui P.O.T. de 75% (suprafaţă construită 172,2 mp)  şi un C.U.T. de 2,86, în cazul terenului de 246 mp pe care aceasta îl deţine. În urma intervenţiei vecinului său din stânga, şi aceasta şi-a modificat proiectul şi blocul nu va mai fi lipit de casa acestuia, ci doar de A.J.O.F.M., iar C.U.T.-ul a scăzut la 2,63. La parter va exista o suprafaţă utilă de 98,2 mp, pentru comerţ şi alimentaţie publică, iar la etajele I-III, câte un apartament cu două camere, de maximum 100 mp, adică şase în trei. Cele şase locuri de parcare vor fi amenajate la subsol şi şi în acest caz, pentru a a se realiza necesarul de spaţii verzi, vor exista jardiniere, lângă terasă şi balcon. Blocul va avea acces din str. Mioriţa şi Soveja.

Valentin ISPAS

Comenteaza acest articol

css.php