La iniţiativa europarlamentarului Claudiu Tănăsescu, Comisia Europeană ar putea finanţa un program de depistare timpurie a cancerului de sân şi a celui de col uterin

La iniţiativa europarlamentarului Claudiu Tănăsescu, Comisia Europeană ar putea finanţa un program de depistare timpurie a cancerului de sân şi a celui de col uterin

Europarlamentarul Claudiu Ciprian Tănăsescu cere Comisiei Europene finanțarea în România a unui program național de depistare timpurie a cancerului de sân și a celui de col uterin.
Europarlamentarul român, membru al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară spune că demersul său este unul mai mult decât necesar. Cancerului de sân și cancerul de col uterin sunt o povară importantă pentru sistemele de sănătate publică din statele membre ale Uniunii Europene în general, cele două afecțiuni provocând la nivelul Uniunii Europene peste un milion de decese în fiecare an. Cu toate acestea, există discrepanțe între țările membre ale UE referitoare la rata de incidență a cancerului la sân și a cancerului de col uterin și la cea a mortalității provocată de aceste tipuri de cancer, în esență din cauza accesului inegal la programele de depistare a tipurilor de cancer menționate, care să fie conforme cu standardele de calitate.
În România nu există un program național de depistare a cancerului la sân. În Bulgaria, Grecia și Slovacia există doar programe care nu sunt destinate populației. Unele dintre cele mai vechi programe din lume de depistare a cancerului de col uterin, care sunt destinate populației, se derulează în două dintre țările membre ale UE (Finlanda și Suedia). România are cele mai scăzute valori în ceea ce privește indicatorii referitori la rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer (56 % în cazul cancerului de col uterin și 63,9 % în cazul cancerului la sân), precum și o mortalitate ridicată și valori crescute ale rapoartelor de incidență cauzate de infrastructura precară de sănătate, lipsa unor servicii medicale integrate, dificultatea accesării noilor tratamente și programe precare de educație privind sănătatea.
În acest context dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut Comisiei Europene cât mai rapid posibil o strategie care să aibă ca scop reducerea diferențelor considerabile dintre statele membre în depistarea timpurie a cancerului, în special a cancerului de sân și a celui de col uterin. Europarlamentarul român cere Comisiei Europene să aplice recomandări suplimentare și specifice, să monitorizeze parametrii esențiali și să pună la dispoziție sprijin financiar pentru sistemele de sănătate în țările care au cele mai scăzute valori ale indicatorilor privind depistarea cancerului de sân și a celui de col uterin.
Dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu spune că este gata susțină în comisia parlamentară în care activează, dar și în plenul Parlamentului European orice inițiativă legislativă de urgență pe care Comisia Europeană o consideră oportună pentru ca „discrepanțele dintre statele membre ale Uniunii Europene în depistarea timpurie a cancerului de sân și a celui de col uterin să dispară în cel mai scurt timp posibil”.
De profesie medic, Claudiu Ciprian Tănăsescu este membru al Parlamentului European din 15 iunie 2009. Încă de la început europarlamentarul român a activat în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a înaltului for legislativ continental, scopul activității sale fiind perfecționarea și îmbunătățirea mediului și accesul egal al cetățenilor europeni la resursele medicale și de sănătate ale Uniunii.

Comenteaza acest articol

css.php