Arta din mucurile de tigari adunate de pe plaje

Arta din mucurile de tigari adunate de pe plaje

Un artwork inedit, peste 300 de turiști informați despre #plajecurate și 10 kg de deșeuri scoase din Marea Neagră de către 37 de scafandri. Aceasta este ”prada” obținută în urma evenimentului organizat de ONG Mare Nostrum în weekendul care a trecut!
Evenimentul Mare Nostrum pentru #plajecurate a stârnit curiozitatea tuturor turiștilor aflați pe faleza Cazino Constanța în acest weekend. De la primele ore ale dimineții, voluntarii Mare Nostrum au început să realizeze un artwork din 16.000 mucuri de țigară, cantitatea aceasta fiind descoperită în monitorizările din ultimul an, efectuate pe plajele de pe litoralul românesc.
În același timp, un grup de 37 de scafandri profesioniști și amatori, de la centrele de scufundări partenere, s-au aventurat pe fundul Mării Negre, într-o acțiune complexă de igienizare. Rezultatul? 10 kg de deșeuri, ”pescuite” în decurs de două ore.
” Din nefericire, poluarea există nu numai pe plajele de pe litoralul românesc, ci și în adâncurile Mării Negre. Cele mai multe deșeuri descoperite au fost doze de aluminiu, pe lângă alt tip de recipiente și ambalaje aruncate de turiștii sau constănțenii … binevoitori ”, spune Marian Paiu, coordonator eveniment.
La câteva ore de la începutul evenimentului, a fost finalizat și artwork-ul, care i-a determinat pe turiști să se fotografieze lângă el:
”Realizarea acestui artwork este un statement pentru noi, ca și constănțeni, dar și pentru turiști. Iar cifra de 16.000 este una plină de înțeles pentru noi, cei de la Mare Nostrum. Această cantitate de mucuri de țigară a rezultat în urma monitorizărilor din ultimul an, efectuate pe 1,5 % din plajele de pe litoralul românesc. Dacă facem o conversie, cantitatea se ridică la 1.000.000 de mucuri de țigară pe toate porțiunile de plajă, ceea ce nu este deloc bine. Asta și pentru că atunci când se descompun, toxinele din mucurile de țigară se imprimă în nisip, afectând mediul marin, dar și pielea celor care intră în contact cu ele. De altfel, mucurile de țigară sunt pe primul loc în topul deșeurilor găsite pe litoral”, spune Mihaela Cândea, director executiv ONG Mare Nostrum.
”Nu a fost deloc ușor să realizăm acest artwork. Am ales un banner de 4 m lungime și 1,3 m lățime, în ideea că va fi mai mult decât suficient pentru ideea noastră. La fața locului , lipind mucurile de țigară, am realizat că 16.000 reprezintă cantitatea necesară pentru a acoperi 2 astfel de bannere. Unul a fost realizat în cadrul evenimentului, celălalt banner va fi realizat și utilizat pentru următoarele campanii de conștientizare. Voluntarii implicați sunt majori și au fost echipați cu măști de protecție și mănuși, pentru a nu fi afectați de toxicitatea mucurilor de țigară colectate”, completează Mihaela Cândea.
De altfel, în decursul acestei săptămâni, ONG Mare Nostrum va da publicității rezultatele acțiunilor de monitorizare ale plajelor din luna aprilie 2017.
Pe 10 iunie, ONG-ul organizează o acțiune de beach clean up și un happening inedit – Lanț uman care să formeze #plajecurate, în ideea de a susține acest concept și de a le readuce aminte constănțenilor despre importanța aruncatului la coș pe plajă sau în afara ei.

Comenteaza acest articol

css.php