Nu arunca uleiul uzat la canalizare! Colecteaza-l și vei primi o recompensă

Nu arunca uleiul uzat la canalizare! Colecteaza-l și vei primi o recompensă

Mâncarea prăjită este aspru combătută de nutriționiști. De asemenea, pe toate canalele media suntem sfătuiți să folosim cât mai puține grăsimi vegetale și animale. Cu toate acestea, în cultura noastră și în bucătăria tradițională folosim mult ulei: fie că este de floarea soarelui, de măsline sau chiar de palmier. Mulţi nu ştiu că, după câteva prăjeli uleiul devine toxic și nici nu știu ce pot face cu el, iar din comoditate, îl aruncă la chiuvetă, sau chiar la coşul de gunoi. O practică deloc sănătoasă pentru sănătatea mediului înconjurător!
Încă din anul 2010, echipa Mare Nostrum a venit în întâmpinarea acestei probleme și a inițiat o campanie, care a urmărit implementarea unui nou concept pe piaţa din România: acela de colectare a uleiului vegetal uzat, ce poate fi ulterior valorificat în biocombustibil. Această campanie este adresată persoanelor fizice, care în schimbul a 5 litri de ulei vegetal uzat, adus la sediul Mare Nostrum, primesc ca recompensă 1 litru de ulei vegetal, bun de folosit pentru gătit.
De la începutul anului 2016 și până în prezent, 165 de constănțeni responsabili, care au înțeles mesajul nostru, au adus 1380 litri de ulei uzat la sediul Mare Nostrum. Doar în ultimele cinci luni, de la 68 de persoane s-au colectat peste 450 l de ulei uzat. Acesta este ridicat de către STOEHR Mineral & Vegetal Oil și transformat în biocombustibil.
Vă reamintim că uleiul vegetal uzat are efecte nocive asupra mediului, dacă este aruncat la gunoi, în sistemul de canalizare sau direct în mediu, poate polua pânza freatică şi chiar apa de consum. Dacă ajunge în mare, uleiul uzat formează o peliculă la suprafaţa apei şi nu mai permite trecerea oxigenului, de care organismele marine au nevoie pentru a supraviețui. Un litru de ulei alimentar uzat poluează un milion de litri de apă, atât cât consumă un adult în 14 ani de zile. De asemenea, un litru de ulei alimentar uzat aruncat pe sol, afectează fertilitatea acestuia pentru o perioadă de 5 ani de zile, timpul necesar acestui deșeu ca să se descompună. Dacă este refolosit de mai mult de 2-3 ori, uleiul devine periculos pentru sănătatea umană. Astfel, favorizează apariţia celulelor cancerigene şi măreşte riscul de accidente vasculare cerebrale.

Comenteaza acest articol

css.php