Nuclearelectrica a demarat procesul de extindere a vieții Unității 1 de la Cernavodă

Nuclearelectrica a demarat procesul de extindere a vieții Unității 1 de la Cernavodă

Pentru a extinde durata de viață a Unității 1 de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, SN Nuclearelectrica trebuie să facă investiții serioase. Procesul a demarat deja, iar recent s-a mai făcut un pas, prin încheierea unui contract care are ca obiect realizarea studiului tehnic referitor la extinderea duratei de viață a Unității 1. Potrivit unui anunț publicat pe portalul Sistemului Electronic de Achiziții Publice, procedura s-a făcut prin negociere directă, justificată prin faptul că serviciile pot fi furnizate de un anumit ofertant, din motive tehnice, fiind vorba despre „părintele“ CNE, Candu Energy Inc. Ontario. Valoarea contractului este de 1.877.096,22 lei.
Unitatea 1 de la Cernavodă a intrat în exploatare în 1996, durata de viață garantată de către furnizor fiind de 30 de ani. Pentru a extinde durata de viață a U1, SNN trebuie să asigure un amplu proces de retehnologizare, care va garanta încă 25-30 de ani de existență. Costurile sunt însă enorme și s-au estimat la 1,2- 1,5 miliarde de euro. Procesul de analizare a retehnologizării U1 a început anul trecut și este estimat să se finalizeze la sfârșitul lui 2017. Va fi însă nevoie de o oprire controlată a reactorului, între un an și jumătate și doi ani.
Retehnologizarea U1 înseamnă înlocuirea canalelor de combustibil, modernizarea și îmbunătățirea sistemelor și echipamentelor majore pentru a asigura operarea în condiții de maximă securitate nucleară pentru încă 25-30 de ani.

Conform estimarilor actuale, majoritatea investițiilor ar urma sî fie realizate la începutul anilor 2020.

One Comment

  1. Tin sa cred ca era nevoie de asa ceva pentru ca cererea e destul de mare de energie ! un lucru bun !

Comenteaza acest articol

css.php