Parcul Arheologic, statuile din Mamaia și taxarea în Parcarea Verde, priorități ale Primăriei

Parcul Arheologic, statuile din Mamaia și taxarea în Parcarea Verde, priorități ale Primăriei

În afara lucrărilor de reabilitare a tramei stradale și a rezolvării problemelor cu iluminatul public, anul acesta, administrația locală constănțeană își propune să finalizeze mai multe investiții. Printre acestea, unul dintre cele mai așteptate este cel de reabilitare și amenajare a Parcului Arheologic. Pentru această investiție, Primăria Constanța a reușit să acceseze fonduri europene, dar din cauza numeroaselor contestații survenite pe parcursul procedurii de achiziție publică a lucrărilor, banii s-au pierdut, astfel încât bugetul local trebuie să susțină acum proiectul. Contractul a fost deja semnat, la finele lui 2016, iar în această primăvară se estimează că lucrările vor fi finalizate. Vorbim despre o investiție de 15,5 milioane de lei, bani care vor fi folosiți pentru reabilitarea aleilor și a spațiilor verzi, precum și pentru modernizarea utilităților publice necesare funcționării parcului. Parcul Arheologic va fi reamenajat, vestigiile istorice și monumentele aflate în parc vor fi cu adevărat puse în valoare, mobilierul va fi în stilul Art Nouveau, în același spirit precum Peninsula, dar se vor amenaja și locuri de joacă pentru copii și utilități de fitness urban.
Alți aproape 100.000 lei se estimează că se vor cheltui pentru achiziția și montarea unor panouri de informare și avertizare pentru delimitarea zonelor de circulație canină. Stadiul actual este de pregătire a documentației, în vederea lansării procedurii de achiziție. Acest proiect va aduce o noutate absolută pentru orașul nostru, în sensul că se vor crea spații speciale pentru zonele în care posesorii de câini îi vor putea plimba.
O altă investiție aflată la stadiul de întocmire a documentației în vederea achiziției este serviciul de taxare a autovehiculelor în Parcarea Verde, aflată în imediata vecinătate a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, pe strada Nicolae Iorga. Din acest an, staționarea în parcarea supraetajată nu va mai fi gratuit, ca până acum, ci se va impune o taxă, banii colectați urmând a fi folosiți pentru întreținerea obiectivului realizat din fonduri europene. Se estimează că serviciul de taxare va scoate din bugetul municipalității suma de 400.880 lei.

Statuile din Mamaia își vor relua locurile de cinste

Dispărute în ultimii ani, din cauza realizării lucrărilor la promenadă sau a diferitelor investiții la hotelurile din stațiune, statuile din Mamaia își vor relua, în acest an, locurile. Pentru lucrările de reamplasare și punere în valoare a unor statui aflate pe teritoriul stațiunii, Primăria estimează o cheltuială de 300.000 lei și un interval de 30 de zile pentru realizare.
Vorbim despre 12 statui pe care Direcția Județeană pentru Cultură Constanța a solicitat fie reamplasarea, fie lucrări de restaurare.

Astfel, statuia „În Soare”, din zona Hotel Dacia, necesită reamplasare în centrul unui pateu verde din zona platformei dintre Hotel Select și Complex Perla. Grupul statuar „Maternitatea”, aflat în vecinătatea hotelului Select, poate rămâne pe amplasament, dar necesită lucrări de reparații la soclu și restaurare a sculpturii. Statuia „Sirena și Delfinul”, care era situată în zona hotelului Doina, în fostul bazin spre Promenadă, este depozitată în prezent la Biobază și necesită reamplasare în bazinul existent în zona de nord/vest a restaurantului Meridian. Statuia „Nufărul”, din zona hotelului Sulina, în bazinul spre Promenadă, poate rămâne pe amplasament, în bazinul existent la est de terasa restaurantului Sulina.
Grupul statuar „Confidenta”, amplasat la est de hotel Ovidiu, pe spațiul verde spre promenadă, poate rămâne pe amplasamentul actual, în fața restaurantului Victoria, dar necesită reparații la soclu (care este dispărut în prezent) și restaurată. Statuia „Jucătoarea de tenis”, consemnată la hotel Sulina, dar aflată acum la est de hotel Tomis, în spațiul verde spre promenadă, necesită reamplasare în vecinătate, în fața hotelului Tomis, în spațiul verde mai larg și vizibil, în pereche cu statuia „Canotaj” existentă în vecinătate.
Statuia „Pe valuri”, care se află la hotelul Iaki, în curtea interioară spre Promenadă, poate rămâne pe amplasament, în bazinul existent. Statuia „Fată la mare”, situată la est de restaurant Central, pe spațiul verde spre Promenadă, poate rămâne, de asemenea, pe amplasament.
Și statuia „Răsăritul”, aflată la est de hotel Pelican, pe spațiul verde spre promenadă, poate rămâne pe amplasament sau poate fi mutată lângă statuia „Fata la mare”, într-o zonă verde mai vizibilă din vecinătate. Pentru statuia „Foca”, (care se găsea în fostul bazin din zona hotel Perla) aflată acum în parcul hotelului Rex, se propune reamplasarea în vecinătate, în bazinul istoric existent la vest de hotel Rex, în fostul parc, după reamenajarea acestuia. Statuia „Muzica Mării”, din zona hotelului Aurora, necesită reamplasare în centrul unui spațiu verde existent în vecinătate, iar grupul statuar „Tinerețe” (Fete șezând), care a fost situat pe promenada Cazinoului din Constanța, actualmente aflată în depozit la Biobază, necesită reamplasare în zona platformei de promenada dintre hotel Select și Complex Perla, în mijlocul unui pateu verde.
În acest fel, operele vor fi mult mai vizibile și vor înfrumuseța zonele de promenadă. Pentru ca toate statuile să fie amplasate în cele mai potrivite locuri, este nevoie de mai mulți pași, care cuprind un proiect întocmit de un arhitect, obținerea unui certificat de urbanism, precum și obținerea unui aviz de la Ministerul Culturii.

Comenteaza acest articol

css.php