Pentru că poluează, CET cumpără certificate de emisii de gaze de peste 1 milion de lei

Pentru că poluează, CET cumpără certificate de emisii de gaze de peste 1 milion de lei

Accederea în marea familie europeană ne aduce multiple obligații în privința poluării. Pe principiul poluatorul plătește, industriile care nu au ținut pasul cu investițiile în echipamente nepoluante sunt obligate să cumpere certificate de emisii de gaze cu efect de seră. În Constanța, unul dintre marii poluatori este chiar Electrocentrale, CET-ul care produce energie termică pentru sistemul centralizat de termoficare. Astfel, ca să compenseze emisiile de gaze toxice pe care le eliberează în atmosferă, Electrocentrale Constanța SA a cumpărat, recent, de pe bursa de mărfuri, certificate în valoare de 1.104.300 lei. Achiziția s-a făcut prin negociere directă, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, procedură justificată de faptul că produsele respective sunt cotate și achiziționate de la o bursă de mărfuri.
Certificatele s-au achiziționat de la VERTIS ENVIRONMENTAL FINANCE LTD Budapesta.
Certificatele de emisii de gaze de efect de seră, denumite generic certificate de carbon sau certificate de CO2, sunt drepturi tranzacționabile, reprezentând o tonă de dioxid de carbon ne-emisă. Certificatele de carbon la nivelul EU ETS pot proveni din alocările anuale pe care Comisia Europeană le împarte țărilor și respectiv instalatiilor EU ETS (certificate tip EUA), precum și din proiecte realizate sub egida Națiunilor Unite prin care se reduc emisiile globale de dioxid de carbon sau de alte gaze cu efect de seră. Certificatele de carbon nu trebuie confundate cu certificatele verzi, care se referă la certificatele obținute ca urmare a producției de energie regenerabilă sau verde.
Tranzactionarea certificatelor EUA se realizează ca urmare a existenței unui surplus sau deficit de emisii de gaze cu efect de seră, comparativ cu plafonul stabilit la nivel european. Instalațiile care au un surplus de certificate EUA întrucât au emis mai puțin într-un an de zile față de cota de emisii alocată, au dreptul să-și vândă acest surplus, obținând astfel un beneficiu.

Comenteaza acest articol

css.php