Ţiganii din Mircea Vodă vor primi locuinţe ANL construite de o firmă din Italia

Ţiganii din Mircea Vodă vor primi locuinţe ANL construite de o firmă din Italia

După o procedură care s-a întins pe mai bine de şapte luni, Agenţia Naţională pentru Locuinţe a reuşit să atribuie un contract pentru execuţia lucrărilor la locuinţele sociale pentru comunităţile de romi din comuna constănţeană Mircea Vodă. Câştigătoare a licitaţiei este o firmă din Italia, Gama Castelli SpA, care a spulberat concurenţa, oferind un preţ cu 30% mai mic decât se estimase iniţial.
Astfel, ANL a estimat, la începutul licitaţiei, o valoare de 4.139.322 lei fără TVA, iar firma italienească a câştigat cu 2.884.242,53 lei, întrecându-i pe ceilalţi ofertanţi: ABC Val SRL Constanţa, Interconstruct SRL Constanţa,Mobitom SA Constanţa şi Recon şi Doje SRL Bucureşti.
Comuna constănțeană Mircea Vodă numără mai puțin de 7.000 de suflete, iar o comunitate importantă o reprezintă țiganii, pentru care ANL va construi patru module, cu regim de înălțime parter, care să cuprindă 28 de unități locative.
Proiectul inițial prevedea construirea a șapte module, pe terenuri cu o suprafață totală de 13.018 mp. Se dorea ridicarea a 49 de unități locative, în satele Mircea Vodă și Satu Nou, cele mai populate ale comunei Mircea Vodă.
„Deoarece Primăria comunei Mircea Vodă a solicitat restituirea unei suprafeţe de teren de 5.186 mp din suprafaţa totală de 13.018 mp, se impune diminuarea numărului de unităţi locative, aferente suprafeţelor de teren retrase, de la 49 unităţi locative la 28 unităţi locative. Locuinţele sociale pentru comunităţile de romi vor fi amplasate pe 3 terenuri având o suprafaţă totală de 7.832 mp, situate în judeţul Constanţa, comuna Mircea Vodă satele Mircea Vodă şi Satul Nou“, se arată în caietul de sarcini întocmit de ANL.
Locuinţele propuse se compun din două tipuri de module, fiecare cu două apartamente de trei camere și cu câte trei apartamente de două camere, cu regim de înălţime parter. Per total, vor fi construite 12 apartamente cu două camere și 16 cu câte trei camere.
Evoluţia populaţiei în comuna Mircea Vodă a înregistrat o scădere remarcabilă după încheierea lucrărilor la canalul Dunăre – Marea Neagră. Populaţia s-a orientat către activităţi agricole, solicitările de locuinţe crescând foarte mult. Comuna Mircea Vodă are o populaţie de 6.912 locuitori din care, conform statisticilor oficiale, 49% populaţie de etnie romă. În prezent, 70% din populaţia de etnie romă locuieşte la marginea comunelor Mircea Vodă si Satul Nou, în case mici, neracordate la rețeaua de apă ori canalizare. La Primăria Mircea Vodă există peste 200 de cereri pentru obținerea unei locuinșei, toate formulate de țiganii din localitate. Întregul proiect trebuie realizat în termen de 12 luni de la semnarea contractului de execuție.

Comenteaza acest articol

css.php