Preţul gigacaloriei scade la 250 de lei. Nevoiaşii vor plăti mai puţin

Preţul gigacaloriei scade la 250 de lei. Nevoiaşii vor plăti mai puţin

În şedinţa de îndată de ieri, consilierii municipali constănţeni au adoptat proiectul de hotărâre privind stabilirea tarifului la gigacalorie pentru iarna care vine, acesta fiind de 250 de lei. Un alt proiect de hotărâre important face referire la acordarea de ajutoare la încălzire pentru familiile sau persoanele singure cu situaţie financiară dificilă.

Consiliul Local Constanţa s-a întrunit, ieri, în şedinţă de îndată, având pe ordinea de zi patru proiecte de hotărâre foarte importante pentru cetăţenii oraşului. Acestea prevăd stabilirea tarifului la gigacalorie şi acordarea de ajutoare la încălzire familiilor cu situaţie financiară precară. Înainte de începerea supunerii la vot a proiectelor, Decebal Făgădău, primarul interimar al Constanţei, a făcut o expunere cu privire la acest subiect, propunând un preţ al gigacaloriei stabilit la 250 de lei. Consilierii municipali au adoptat proiectul de hotărâre, iar constănţenii vor plăti în iarna care vine, faţă de anul trecut, o gigacalorie mai ieftină cu 133 de lei.

„Am propus colegilor mei să luăm o decizie fermă şi care să confere siguranţă constănţenilor, pentru a şti că vor avea căldură în tot sezonul rece 2015-2016, că preţul va fi de maxim 250 de lei pe gigacalorie. Pretul gigacaloriei va fi însoţit de ajutoare, conform Ordonanţei 70, pentru cei care se încadrează în plafoanele pe venit pe membru de familie sau persoanele singure, astfel încât să sprijinim clienţii vulnerabili“, a declarat Decebal Făgădău.

Primarul interimar al Constanţei a explicat de ce a ajuns la varianta de faţă, dat fiind faptul că preţul ridicat al gigacaloriei s-a văzut în facturile la întreţinere de anul trecut. „Cred că această îmbinare de politici, subvenţionare pentru toată lumea şi ajutoare bine ţintite pentru cei care au cu adevărat nevoie, este o soluţie sănătoasă. Nu este cel mai mic preţ la gigacalorie din ţară, dar nu va mai fi nici cel mai mare“, a mai adăugat Decebal Făgădău.

Cine primeşte subvenţie?

Consumurile pe luna octombrie vor fi cuantificate în factura lunii noiembrie şi, de asemenea, vor fi cuprinse în dosarele de ajutoare pentru luna noiembrie. Dosarele pentru solicitarea ajutoarelor la încălzire se vor putea depune începând de luni, 26 octombrie.

Ajutoarele la încălzire vor fi acordate familiilor cu venituri medii pe membru de familie care variază între 0 şi 786 de lei, pentru care se aplică un ajutor financiar de la Primăria Constanţa cuprins între 6 şi 57%, şi persoanelor singure cu venituri totale cuprinse între 0 şi 1.082 de lei, pentru care se aplică un ajutor de la municipalitate de până la 54%.

Decebal Făgădău a mai explicat faptul că Primăria Constanţa a făcut eforturi mari pentru a asigura subvenţia la agentul termic pe durata sezonului de iarnă care ne aşteaptă. Mai exact, s-a recurs la tăierea de cheltuieli pentru a se asigura suma de 60 milioane de lei, banii fiind folosiţi la subvenţionarea unitară. Acestei valori i se vor mai adăuga alte 15 milioane de lei, sumă estimată să fie cheltuită până la sfârşitul anului pentru acordarea de ajutoare la încălzire familiilor sau persoanelor singure cu venituri mici.

Cătălin PALIU

Comenteaza acest articol

css.php