Se reiau lucrările de restaurare a cetății Capidava

Se reiau lucrările de restaurare a cetății Capidava

Lucrarile de restaurare la cetatea Capidava se vor relua. Consiliul Judetean Constanta a primit din partea Ministerului Culturii si Identitatii Nationale o informare privind situatia proiectului “Restaurare, Consolidare, Protectie, Conservare si Punere in Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava”. Reprezentantii Ministerului Culturii au trimis catre Consiliul Judetean Constanta mai multe precizari prin care reconfirma sprijinul autoritatilor centrale privind continuarea proiectului.
Astfel, reprezentantii Ministerului puncteaza faptul ca a fost avizat favorabil proiectul “Restaurare, Consolidare, Protectie, Conservare si Punere in Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava” atat in 2010, cat si in 2012. In ceea ce priveste punctul de vedere al Comisiei Nationale Limes, potrivit Ministerului acesta “este un organism consultativ, care nu a avut niciodata calitatea de avizator pentru documentatii de interventii la monumente istorice.“ Mai mult, in adresa primita se puncteaza ca “responsabilitatile pe sectoarele de limes sunt definite pentru zonele ce compun fosta frontiera din provincia romana Dacia. Dupa cum cunoasteti, Capidava este un important obiectiv specific frontierei romane situata in antichitate in alta provincie din Imperiul Roman (provincia Moesia Inferior).”
Potrivit punctului de vedere al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale exista toate premisele legale pentru continuarea lucrarilor. “Ultimele demersuri vor asigura si implicarea pozitiva a specialistilor care s-au manifestat public, initial, impotriva proiectului”, se mai precizeaza in documentul mentionat.
Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Marius Horia Tutuianu a subliniat faptul ca se fac eforturi pentru deblocarea proiectului, motiv pentru care au fost initiate o serie de intalniri intre reprezentantii Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, proiectantii lucrarii, precum si coordonatorul stiintific al santierului. “Ne dorim finalizarea acestui proiect. Vom tine cont de recomandarile Ministerului Culturii, dar este esential sa deblocam aceasta situatie”, sustine Marius Horia Tutuianu.
Consiliul Judetean Constanta este pregatit sa reia procedurile pentru lucrarile ramase de executat.

Comenteaza acest articol

css.php