Atentat la sănătatea publică într-un bloc din Constanţa

Atentat la sănătatea publică într-un bloc din Constanţa

Proprietara unui apartament din cartierul Km 4-5 din municipiul Constanţa a reuşit să îşi aducă la disperare vecinii. Femeia a adunat în locuinţă peste 30 de pisici, iar mirosul emanat este greu de suportat de către ceilalţi locatari. Instituţiile abilitate nu au prea multe pârghii pentru a rezolva o astfel de problemă, în afara aplicării unor amenzi, astfel că oamenii sunt puşi în situaţia de a-şi rezolva problema doar în instanţă.

Este greu să conteşti dragostea de animale şi aproape că nu există bloc în care să nu existe un animal de companie. Este frumos să îl îngrijeşti şi pentru unii poate fi cel mai bun prieten şi de aceea, uneori, este un subiect-tabu, care iscă tot felul de reacţii. Ce te faci, însă, atunci când situaţia depăşeşte limitele normale, iar un iubitor de animale ajunge să îşi transforme casa într-o crescătorie pentru aceste suflete, pe care nu se îndură să le dea afară?

De mai mulţi ani, o constănţeancă care locuieşte la etajul I al unui bloc de pe strada Nicolae Grindeanu şi-a pus vecinii în cap, din cauza mirosului pe care îl emană cele 32 de pisici pe care le-a strâns de pe stradă. „Am fost în vizită la vecina care locuieşte la etajul II şi am zis că nu mai calc pe acolo cât oi trăi, aşa de tare se simţea mirosul de la apartamenul de dedesubt. Era insuportabil“, a povestit o martoră. „În fiecare sertar din casă stă câte o pisică, pe geamuri şi peste tot, era şi un motan care avea o privire atât de fioroasă încât m-am speriat când m-a privit în ochi. Dacă le iubeşte atât de mult, ar trebui să îşi vândă apartamentul, să îşi cumpere un teren, unde să le amenajeze un padoc şi în loc să crească găini sau alte orătănii, să aibă grijă de aceste pisici“, este relatarea unei alte vecine.

Nu se ştie ce se află şi în balconul ferecat de prin anul 2009, unde tot de atunci sunt atârnate nişte rufe la uscat. Oamenii spun că au apelat la autorităţi şi femeia ar fi fost amendată de Sanepid cu 1.000 de lei, în urmă cu vreo doi ani, însă aceasta s-a supărat şi de atunci a refuzat să îşi mai plătească întreţinerea.

Instituţiile pasează… pisica

Situaţia se dovedeşte, însă, complicată atunci când vine vorba de intervenţia unei autorităţi care să rezolve problema oamenilor, care se declară deranjaţi nu atât de dragostea acestei femei pentru cele 32 de pisici, cât pentru mirosul care iese din apartamentul respectiv.

Aplicare legii se rezumă, adeseori, la aplicarea unei sancţiuni contravenţionale, care poate fi plătită sau nu de proprietar, dar care nu rezolvă în esenţă problema celorlalţi proprietari, care nu sunt de acord să suporte obiceiul vecinei lor, iubitoare de animale.

„Este o chestiune de sănătate publică. Legislaţia nu prevede câte animale pot fi crescute într-un apartament şi, mai mult, proprietea este sfântă, este nevoie de mandat pentru a avea acces. Noi am putea aplica o amendă, însă nu vom avea şi un feedback, aşa că nu cred că amenda rezolvă problema“, a declarat adjunctul Poliţiei Locale Constanţa, Ionuţ Pripişi.

Reprezentanţii Serviciului de Control în Sănătate Publică Constanţa ne-au precizat că nu au atribuţii legale într-o astfel de situaţie, însă conducerea Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Constanţa a încercat să vină cu o soluţie pentru ceilalţi proprietari. „Putem, în urma sesizări, să aplicăm, de asemenea o amendă, este însă nevoie de o adresă la Poliţie pentru a avea acces în locuinţă, dar la fel nu se rezolvă problema şi nu avem alte pârghii. În schimb, asociaţia de proprietari o poate acţiona în judecată pe respectiva locatară, prin care să ceară daune pentru mizeria pe care trebuie să o suporte vecinii şi inclusiv pentru plata restanţelor la întreţinere“, a precizat directorul D.S.P. Constanţa, Cristina Schipor.

La rândul lor, reprezentanţii Direcţiei Judeţene Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa susţin că pot interveni dacă se constată că animalele sunt supuse unor rele tratamente, însă până la evacuarea animalelor, drumul este lung şi anevoios. Inspectorii veterinari pot doar să verifice dacă acestea se află în evidenţa unui medic veterinar şi sunt vaccinate, iar de restul problemei se ocupă alte autorităţi…

Emilia SAVA

3 Comments

  1. Cea care locuieste deasupra ei sa o inunde!
    Ulterior, dati-i foc la apartament!

  2. A reusit ea sa inunde pe cei de jos!

  3. wuty Italia says:

    Sunt destui cetățeni care sunt certați cu respectul fata de vecinul său, suntem departe de civilizație Asta-i România departe de realitate!

Comenteaza acest articol

css.php