Constănţenii nu mai au unde să-şi unească destinele?!?

Constănţenii nu mai au unde să-şi unească destinele?!?

Liga Maiştilor Militari de Marină se judecă cu Primăria Constanţa pentru retrocedarea Casei Căsătoriilor, un nou termen în dosar fiind stabilit pentru 24 februarie. Construcţia imobilului a costat 110.000 de lei în 1936, aici fiind organizate diverse petreceri pentru maiştrii militari.

Aşa cum, la începutul secolului XX, la Constanţa erau deschise locaţii unde doar ofiţerii aveau acces, şi maiştrii militari îşi doreau un club doar al lor. Astfel, firma Perla Mării a fost contractată pentru construirea Cercului Maiştrilor Militari, actuala Casă a Căsătoriilor. Cercul Maiştrilor Militari din Divizia de Mare a plătit 110.000 de lei pentru lucrări, din donaţiile membrilor, care au trebuit să cumpere mai întâi terenul – 450 mp –, Primăria nerăspunzând pozitiv solicitării lor. Astfel, imobilul a găzduit, de la 1943, baluri, serate de tot felul, întâlniri la care puteau participa doar maiştrii militari şi familiile lor.

Clădirea a fost, însă, rechiziţionată de către Partidul Comunist şi a devenit, pe rând, depozit al Marinei, cantină socială, Casa Corpului Didactic, Casa Pionierului, iar acum adăposteşte Casa Căsătoriilor. Dar Liga Maiştrilor Militari de Marină cere Primăriei Constanţa retrocedarea imobilului de pe strada Mihai Eminescu şi a intentat un nou proces Municipalităţii, în 2013.

Prima dată, Primăria a fost chemată în instanţă în 1996, dar atunci a câştigat, deoarece Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că Liga Maiştrilor Militari nu este aceeaşi asociaţie ca Cercul Maiştrilor Militari din Divizia de Mare, care a plătit pentru construirea clădirii.

„Într-adevăr, Cercul şi-a schimbat numele în Liga Maiştrilor Militari, dar suntem una şi aceeaşi organizaţie, urmaşa Cercului. Am pierdut, aşa că am modificat statutul, prin hotărâre judecătoarească, că Liga este continuatoarea Cercului Maiştrilor Militari din Divizia de Mare şi preia patrimoniul acestuia, este moştenitoarea bunurilor sale. Încă avem membri care au fost şi membri ai cercului“, ne-a declarat preşedintele L.M.M.M., m.m.pr. (r) Emil Olteanu.

Liga are dovezi incontestabile

În 2001, Liga Maiştrilor Militari a notificat Primăria Constanţa, menţionând prevederile Legii 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv, în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, că doreşte retrocedarea în natură a imobilului. Comisia de retrocedare din cadrul Municipalităţii nu a reuşit, încă, să răspundă adresei L.M.M.M., fiind aglomerată cu peste 4.000 de dosare. Aşa că preşedintele ligii, m.m.pr. (r) Emil Olteanu, a convins Adunarea Generală, în 2013, să achiţioneze în instanţă Primăria, pentru a obţine o hotărâre judecătorească definitivă cu privire la proprietatea imobilului de pe str. Mihai Eminescu.

„Cu siguranţă vom câştiga procesul. Acum avem în statut menţionat că suntem continuatorii Cercului Maiştrilor Militari şi în Cartea Funciară este trecut actul de vânzare-cumpărare al terenului pe care s-a construit clădirea şi care ne dă dreptate, există intabularea. Din păcate, actul de proprietate a fost luat de comunişti, când a fost rechiziţionată casa. Atunci au luat casa de bani în care se afla documentul, dar şi 700.000 de lei“, ne-a mai precizat preşedintele Olteanu.

La sfârşitul anului trecut, magistraţii Tribunalului Constanţa au amânat cauza şi au cerut un raport de expertiză, pe care îl vor plăti maiştrii militari: 20 de milioane de lei vechi, susţine Emil Olteanu. Pe 27 ianuarie a.c., a fost, din nou, stabilit un termen, deoarece expertul juridic nu a finalizat raportului, iar magistraţii se vor reîntruni pe 24 februarie.

Valentin ISPAS

Comenteaza acest articol

css.php