Terapie după model american, contra dependenţei de droguri şi jocuri

Terapie după model american, contra dependenţei de droguri şi jocuri

După Paşti, va fi inaugurat, în premieră, în Constanţa, un centru privat specializat în tratarea dependenţelor de orice fel. Instituţia este situată chiar în vecinătatea oraşului, în Lazu, iar metodele folosite de psihoterapeuţi sunt clasice, dar se bazează şi pe hipnoză şi meditaţie, dar şi pe un model practicat în străinătate, respectiv terapia de grup.

Dependenţa este o boală complexă, care necesită o abordare multidisciplinară. Poate fi tratată prin terapii diferite, iar uneori, prin îngemănarea mai multor metode de vindecare, în funcţie de stadiul de dependenţă în care se află pacientul. Constănţenii vor avea, în curând, posibilitatea să-şi trateze adicţia sau tendinţa de a deveni dependent într-un centru specializat privat, denumit Equitas, aflat în satul Lazu. „Centrul este o premieră şi se va inaugura după sărbătorile de Paşti. Deocamdată, lansăm oficial pagina web, pentru a da posibilitatea să fim cunoscuţi de cât mai multe persoane“, ne-a declarat Mariana State, psihoterapeut în cadrul centrului Equitas.Tipurile de dependenţă care vor fi tratate sunt alcoolismul, dependenţa de droguri sau etnobotanice şi dependenţe comportamentale (jocuri de noroc, jocuri PC, internet, reţele de socializare, sex).

Terapiile practicate ajută persoanele dependente să se recupereze din punct de vedere fizic, mental, emoţional, comportamental şi spiritual. Psihoterapeuţii vor lucra atât cu persoanele dependente, cât şi cu familiile acestora. De cele mai multe ori, dependenţa unei persoane afectează echilibrul întregii familii, iar o schimbare durabilă trebuie făcută alături de cei apropiaţi.

Cură de detoxifiere înainte de terapie

„Suntem doi psihoterapeuţi. Eu sunt specializată în hipnoterapie şi terapii cognitive comportamentale, iar colegul meu, în terapie integrativă. Vor fi folosite art-terapia, menoterapia (percuţie), chinetoterapia prin meditaţie“, a completat Mariana State.

Abordarea va fi una complexă care va îmbina psihoterapia cu terapia complementară. Dependenţii de droguri pot beneficia de consiliere numai dacă au făcut o cură de detoxifiere înainte. De asemenea, după evaluare, dacă se consideră necesar, pacientul este îndrumat şi către un cabinet psihiatric.

Vor fi formate grupuri de terapie

Metoda principală utilizată va fi cea a celor doisprezece paşi Minnesota, folosită cu succes în Statele Unite ale Americii şi în Scoţia. Centrul Castle Craig din Scoţia, renumit pentru eficienţa terapiilor aplicate, este unul dintre colaboratorii principali ai Centrului Equitas, acesta fiind şi modelul de lucru abordat.

„Metoda Minnesota a pornit din Statele Unite ale Americii, fiind folosită pe diferite tipuri de dependenţă, prin formarea grupurilor de suport de tip A. Vom forma şi noi grupuri de suport, unde dependenţii îşi acordă susţinerea între ei şi care vor fi gratuite“, a adăugat psihoterapeutul. De asemenea, vor fi formate grupuri de terapie supervizate de psihoterapeuţi şi unde vor fi folosite metode specifice. Cei trataţi beneficiază de o clauză de confidenţialitate pe toată durata prestării serviciilor şi după încetarea lor, iar psihoterapeuţii nu au dreptul să divulge informaţiile de care au luat cunoştinţă în cadrul demersului terapeutic.

Marieta ŞTEFAN

Comenteaza acest articol

css.php